Αιγύπτιοι μεσολαβητές πρότειναν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με έναρξη ισχύος το βράδυ της Κυριακής στις 22:00, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, προσθέτοντας ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη συμφώνησαν σε αυτή. Αντιπρόσωποι του Ισραήλ και της ισλαμικής Τζιχάντ δεν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για εκεχειρία, αναφέροντας μονάχα ότι βρίσκονται σε επαφή με το Κάιρο.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, από προχθές (05/08).

Η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη Γάζα αποτελεί τη χειρότερη κρίση από τον Μάιο του 2021. Η κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από την Παρασκευή (05/07) έχουν σκοτωθεί 31 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, συνεχίζεται αμείωτη σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ της ισλαμικής Τζιχάντ και του Ισραήλ.

Η Τζιχάντ ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών, ενώ, το 97% των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, αναχαιτίσθηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το εβραϊκό κράτος, που τονίζει ότι εξαπέλυσε μία «προληπτική επίθεση» με στόχο την Τζιχάντ, ισχυρίζεται ότι σκότωσε μαχητές και «εξουδετέρωσε» τους ηγέτες της οργάνωσης, που θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κύριοι στρατιωτικοί ηγέτες του κινήματος στη Γάζα, Ταϊσίρ Αλ–Τζαμπάρι και Χαλίντ Μανσούρ, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την ισλαμική Τζιχάντ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, «έχασαν» τη ζωή τους και 265 τραυματίσθηκαν εδώ και δύο ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Οι ισραηλινές αρχές αντικρούουν αυτήν την εκτίμηση και διαβεβαιώνουν ότι παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν χθες από μία αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα της Τζιχάντ προς το Ισραήλ.

Σειρήνες συναγερμού στην Ιερουσαλήμ

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών σημειώθηκαν καθώς εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώνονται στην Παλιά Πόλη για μία εβραϊκή γιορτή, προκαλώντας φόβους για βία καθώς εθνικιστές βαδίζουν προς την Πλατεία Τεμενών, γνωστή και ως «Όρος του Ναού».

Φωτογράφος του AFP συνελήφθη και βρέθηκε προσωρινά υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ κάλυπτε την επίσκεψη ακροδεξιού βουλευτή στην Πλατεία Τεμενών.

Η Χαμάς, ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, προειδοποίησε πως «αυτές οι ισραηλινές επιδρομές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση».

«Η αντίσταση είναι ενωμένη στη μάχη» εναντίον του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Φαουζί Μπαρχούμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, οργάνωσης που έχει διεξάγει πολλούς πολέμους ενάντια στο εβραϊκό κράτος, αλλά δεν έχει λάβει μέρος, μέχρι στιγμής, στην ένοπλη σύγκρουση.

Η κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των ενόπλων οργανώσεων στη Γάζα είναι η χειρότερη έπειτα από τον πόλεμο του Μαΐου 2021 που άφησε πίσω του 260 νεκρούς σε ένδεκα ημέρες από την παλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων μαχητών, και 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, επεσήμανε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχισθεί για «όσο χρειασθεί», χαρακτηρίζοντας τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Χαλίντ Μανσούρ ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Ο βομβαρδισμός στη Ράφα στην νότια Λωρίδα της Γάζας σκότωσε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας. Στο Ισραήλ, δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά από ρουκέτες, σύμφωνα με διασώστες.