Για τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη προσάρτηση εδαφών από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο κάνει λόγο ο Economist σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και την αυριανή υπογραφή προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η απόφαση για προσάρτηση δεσμεύει τον Πούτιν να καταλάβει στρατιωτικά τα εδάφη που δεν έχει θέσει υπό τον έλεγχό του. Τον εμποδίζει ακόμα να επιστρέψει εδάφη στην Ουκρανία, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης», σχολιάζει συντάκτης, αρμόδιος για θέματα άμυνας, Σασάνκ Τζόσι.

O δημοσιογράφος του Guardian, Pjotr Sauer, γράφει: «Σημείο χωρίς επιστροφή και σημάδι ότι ο πόλεμος θα παραταθεί. Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη θέσει την οικονομία του σε πολεμική βάση, κάτι που θα είναι πιο εύκολο να επιβληθεί όταν παρουσιάζεις τον πόλεμο ως αμυντική μάχη για την επιβίωση».

 

Την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία, θα ανακοινώσει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος  θα υπογράψει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 15:00 διάταγμα προσάρτησης των Ντονμπάς, Χερσώνας, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα εκφωνήσει επίσης «μία σημαντική ομιλία».

Ο κ. Πεσκόφ είχε αναφέρει την Τετάρτη πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας πρέπει να συνεχισθεί τουλάχιστον έως την κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι η αυτόκλητη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) –μία αποσχισθείσα οντότητα, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, η οποία πολεμά με τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014ελέγχει μονάχα ένα μέρος της ευρύτερης διεκδικουμενης εδαφικής περιοχής, σε σημερινή (28/09) τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο, έως ελάχιστο, να απελευθερωθεί ολόκληρη η εδαφική περιοχή της DPR», ισχυρίσθηκε.

Διαβάστε ακόμη: