search

ΚΟΣΜΟΣ

Ταγίπ Ερντογάν προς Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία: «Δώσε μία ευκαιρία στη διαπραγμάτευση»

Ξανά σε ρόλο μεσολαβητή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν σήμερα (29/09) τηλεφωνική επικοινωνία, μία ημέρα πριν από το επίσημο ανακοινωθέν της Ρωσίας, αναφορικά με την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών, τα οποία τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να «δώσει μία ακόμη ευκαιρία στη διαπραγμάτευση» και επανέλαβε την προθυμία της Τουρκίας να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ως μία «διεθνή τρομοκρατική ενέργεια».

Σεργκέι Λαβρόφ: «Σε τέλμα» οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Καμία πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Οι συζητήσεις, που στόχευαν στη διευθέτηση των θέσεων κάθε πλευράς και τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων«βρίσκονται σε τέλμα», επεσήμανε στις 22/04, ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν έχει σημειωθεί ξεκάθαρη πρόοδος, μία πρόταση που καταθέσαμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν από πέντε ημέρες και η οποία είχε διατυπωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά τους, παραμένει αναπάντητη», είχε υποστηρίξει ο κ. Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον ομόλογό του από το Καζακστάν, Μουκτάρ Τλεουμπερντί.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επιπλέον, πως διατηρεί αμφιβολίες αναφορικά με τη βούληση της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις, μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και τους συμβούλους του, οι οποίοι δίδουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος: Σημειώθηκαν «αρκετές συνομιλίες, μεγάλης διάρκειας» με την ουκρανική πλευρά

Ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, υποστήριξε ότι πραγματοποιήθηκαν «αρκετές μακροσκελείς συνομιλίες» ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο, δεν επεκτάθηκε περαιτέρω στην τοποθέτησή του.

Διαβάστε ακόμη: