Σε διαβούλευση βγάζει ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για τα επόμενα πολλά χρόνια καθώς και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αυτές τις εκτάσεις.

Παράλληλα και για να υποστηρίξει τη δράση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) χαρτογράφησε τον ελληνικό θαλάσσιο, σε συνεργασία τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Τουρισμού και στόχο να εντοπίσει τις περιοχές που είναι αδέσμευτες από περιορισμούς εθνικής ασφάλειας και περιβάλλοντος, αλλά και σε περιοχές με αυξημένη ακτοπλοΐα, αλιεία ή τουρισμό.

Όπως μαθαίνουμε όμως, για εξοικονόμηση χρόνου έως τις παραχωρήσεις, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το κράτος αρχικά.

Αντί να πραγματοποιήσει μετρήσεις κάθε υποψήφιος, οι μελέτες θα γίνουν από την ΕΔΕΥΕΠ και θα πωληθούν στον υποψήφιο επενδυτή που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στους διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση κάνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ειδική του έκθεση εξέτασε κατά πόσον η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αλλά και ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στα πλωτά αιολικά είπε ότι «υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπου μπορούν να γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις, και έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός για το θέμα, για να ξεκινήσουν οι έρευνες βυθού και αιολικού δυναμικού. Στοίχημα για εμάς είναι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο πριν από το 2030. Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε».

ΕΛΠΕ: Με την ΡWE στα Αιολικά

Μέχρι 15.000 μεγαβάτ απο υπεράκτια αιολικά στη χώρα μας

«Για να μειωθούν οι χρόνοι έως τις παραχωρήσεις, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το κράτος αρχικά. Αντί να πραγματοποιήσει μετρήσεις κάθε υποψήφιος, οι μελέτες θα γίνουν από την ΕΔΕΥΕΠ και θα πωληθούν στον υποψήφιο επενδυτή που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στους διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης» μας αποκαλύπτουν κύκλοι του ΥΠΕΝ.

Οι περιοχές στην Ελλάδα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά μονάδες περί τα 12-15 Γιγαβάτ, ώστε η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΝ από την ΕΔΕΥΕΠ, με συνέπεια η δημόσια διαβούλευση να σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος (μέσω ΚΥΑ), κατοχυρώνοντας έτσι θεσμικά αυτή τη «δεξαμενή» δυνητικών περιοχών για ανάπτυξη πάρκων.

Με το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει η προετοιμασία των θαλάσσιων περιοχών που έχουν προκριθεί για τα πρώτα offshore, έως το 2030.

Η επιλογή τους έγινε από την ΕΔΕΥΕΠ με γνώμονα τις προβλέπεις του Εθνικού Σχεδίου-ΕΣΕΚ για το τέλος της 10ετίας, σύμφωνα με το οποίο έως τότε θα έχουν δρομολογηθεί πάρκα συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ.

Οι περιορισμοί του ΓΕΕΘΑ έχουν μειώσει την έκταση των υποψήφιων περιοχών και έχουν περιορίσει τα όρια των θαλάσσιων ζωνών για εθνικούς λόγους στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων.

Αμέσως μετά αναθεωρήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός για το πρώτο κύμα έργων, με την πρόκριση περισσότερων μικρότερων περιοχών, έναντι των λιγότερων, αλλά μεγαλύτερων που προβλεπόταν σε πρώτη φάση. Ως συνέπεια, οι θαλάσσιες ζώνες για το χαρτοφυλάκιο των 2000 Μεγαβάτ θα φτάνει τις 8 περιοχές.

«Το ΥΠΕΝ σχεδιάζει παράλληλα να δεσμευθεί ανάλογη δυναμικότητα στο σύστημα μεταφοράς, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία offshore, με στόχο να δεσμευθούν για αυτό τον σκοπό 2 Γιγαβάτ, δηλαδή 2000 Μεγαβάτ» μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου.

Για τις περιοχές που έχουν επιλεγεί για τον αρχικό σχεδιασμό πάρκων, μετά την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν τεχνικές μελέτες για την ακριβή χωροθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑ-ΥΑΠ), και των θαλάσσιων «οικοπέδων» εντός των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα.

Η αξιολόγηση για κάθε τεχνική μελέτη θα ακολουθήσει, ενώ αμέσως μετά θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης που πρόκειται να παραχωρηθούν. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να δοθούν άδειες έρευνας για κάθε ΠΟΑ-ΥΑΠ, στους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να αναπτύξουν έργα σε αυτήν.

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα «απογειώνουν» την Ελλάδα και δίνουν ενεργειακο «ατού»

Σε έκθεση του ελεγκτικού συνέδριου εγκαλείται η ΕΕ για προχειρότητα στα υπεράκτια αιολικά

Σε ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων ΑΠΕ της Ευρώπης τίθεται ως στοίχημα η διασφάλιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας

Υπενθυμίζουμε ότι στη στρατηγική της για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ε.Ε. θέτει φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030 και το 2050.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ειδική του έκθεση εξέτασε κατά πόσον η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαπίστωσε ότι, ενώ έχουν στηρίξει με τις δράσεις τους την ανάπτυξη της ενέργειας αυτής της μορφής, η διασφάλιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς της αποτελεί στοίχημα.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός διευκόλυνε την κατανομή του θαλάσσιου χώρου, χωρίς να έχει όμως επιλύσει τις συγκρούσεις σχετικά με τη χρήση του.

Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της ανάπτυξης της παραγωγής ενέργειας από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές δεν έχουν μέχρι στιγμής μελετηθεί επαρκώς και πολλές περιβαλλοντικές πτυχές δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Ε.Σ. διατυπώνει συστάσεις για δράσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα.

Με αφορμή τα παραπάνω, το Ε.Σ. προβαίνει στις εξής δύο συστάσεις:

Α) Να τονωθεί η ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Επιτροπή πρέπει κατά την αξιολόγηση των προσχεδίων των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα, να προτρέψει τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τις εθνικές τους τιμές-στόχο για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατανεμημένες ανά είδος τεχνολογίας.

Επίσης να δρομολογήσει και να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την προώθηση των τεχνολογιών υπεράκτιας αιολικής και, ιδίως, ωκεάνιας ενέργειας σε επίπεδο θαλάσσιας λεκάνης. Η ημερομηνία-στόχος είναι το 2025.

Β) Να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις που θέτει η ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Επιτροπή οφείλει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.

Ειδικότερα, πρέπει να αξιολογήσει τις δυνητικές επιπτώσεις της ανάπτυξης των ΥΑΠΕ στα πεδία της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνίας, τόσο για τον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας όσο και όσον αφορά άλλους χρήστες της θάλασσας, ιδίως τους παράγοντες της αλιείας·

Επίσης με βάση την πρόταση κανονισμού για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, να προωθήσει τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας σχετικά με την κυκλικότητα και να παρακολουθεί την υιοθέτησή τους από τη βιομηχανία.

Τέλος να συμπληρώσει τη στήριξή της προς τα κράτη μέλη για τον προσδιορισμό, την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υπεράκτιων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβάνοντας τις σωρευτικές επιπτώσεις σε επίπεδο θαλάσσιας λεκάνης.

Ημερομηνία-στόχος για τη δράση αυτή το 2027.

Πρόσω ολοταχώς για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα - Ποιοι Έλληνες και ξένοι μπαίνουν στο παιχνίδι

Σκυλακάκης: στοίχημα το πρώτο offshore αιολικό πριν το 2030

Ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε πρόσφατα σε ομιλία του ότι «για τα πλωτά αιολικά πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπου μπορούν να γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις, και έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός για το θέμα, για να ξεκινήσουν οι έρευνες βυθού και αιολικού δυναμικού. Στοίχημα για εμάς είναι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο πριν από το 2030. Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε πως «Πρέπει να διαχωρίσουμε τους ευρωπαϊκούς από τους εθνικούς πόρους και να κάνουμε ανακατεύθυνση όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση, γιατί η ενέργεια που προέρχεται από φυσικούς πόρους δεν μπορεί να χρηματοδοτείται όπως παλιότερα. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, για να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει την ανακατανομή των πόρων, χωρίς να ξεφύγουμε από τους στόχους μας, αλλά να πάμε ακόμη ταχύτερα» και συνέχισε λέγοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και να διαπραγματευτεί ανάλογα με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την ένταση των μελλοντικών κλιματικών φαινομένων αυτή τη στιγμή».

Σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση τέλος ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να ανακατανέμει πόρους, να προωθεί στην προσαρμογή πόρους που θα πήγαιναν στην ενεργειακή μετάβαση. Και αυτό, όχι απλώς χωρίς να χάσει τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά επιτυγχάνοντάς τους, ταχύτερα, από ότι είχαμε υπολογίσει. Όσον αφορά στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Αυτό, αφορά και στη γενικότερη διαπραγμάτευση που γίνεται παγκόσμια με τις αναπτυσσόμενες χώρες, διότι η Νότια Ευρώπη είναι περιοχή κατ’ εξοχήν ευάλωτη στην κλιματική κρίση. Και η πολιτική της, πρέπει να το λάβει υπόψη, διότι βλέπουμε ότι τα φαινόμενα έρχονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από ότι αναμέναμε».

Διαβάστε ακόμη: