Με την ομιλία του στον ΣΕΒ ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα ιδεολογική διακήρυξη μαζί με το μοντέλο λειτουργίας ενός κόμματος που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το τέλος του οποίου ανακοίνωσε στον… ταξικό του αντίπαλο.

Ο Πρόεδρος κατήργησε με την ομιλία του την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, πέταξε τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου και υπαγόρευσε στο επόμενο τις νέες θέσεις του κόμματος πριν αυτές εγκριθούν.

Πρόκειται για μετάλλαξη της ιδεολογικής ταυτότητας ενός κόμματος που ο πρόεδρος ως τώρα ήταν ιεραρχικά κάτω από τα όργανά του που αντικαθίστανται από ένα προσωπικό επιτελείο που θα επιλέξει ο Κασσελάκης και δεν θα εκλεγούν από το συνέδριο.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχτηκε από τις εκλογές και όχι από κάποιο συνέδριο αυτοπροδιορίστηκε ως «αριστερός επιχειρηματίας» και είπε πως το κόμμα πλέον, δεν δαιμονοποιεί τη λέξη “κεφάλαιο” αλλά «αναγνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε».

Η βασική θέση για την αναγκαιότητα θεσμικής παρότρυνσης της συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης είναι μια ιδέα που έχει εκφράσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για “μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων”.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

««Σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία, που έχουν ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια, και που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο τους».

Ο νέος Πρόεδρος μιλά ως μάνατζερ που θα διοικεί το κόμμα με μια ομάδα εργασίας που θα επιλέξει ο ίδιος με στόχο «το άνοιγμα ιδιωτικών εταιρειών στον εργαζόμενο που θα αποτελέσει μια μεγάλη κοινωνική τομή.

«Προφανώς είναι και good business, διότι ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται πιο στενά με την επιτυχία της επιχείρησης και θα καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια με σκοπό το συνολικό όφελος».

Ούτε αριστερά, ούτε καν αριστερή σοσιαλδημοκρατία, ούτε σοσιαλισμός και ταξική πάλη.

«Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο όμως αρχίζει με την οικοδόμηση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων».

Το νέο κόμμα που θεωρεί τους βιομήχανους και όχι τους εργαζόμενους ως υποκείμενο της ιστορίας και της ανάπτυξης πιθανόν να τοποθετείται λίγο πια δεξιά από την Νέα Δημοκρατία, αλλά ο Πρόεδρος σπεύδει να ορίσει διαχωριστικές γραμμές:

«Η μεγάλη διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ότι εμείς θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη».

«Πάντως ότι έχουν άδικο όσοι κατηγορούν τον κ. Κασσελάκη ότι είναι “απολιτίκ”, έχει σαφέστατη πολιτική πρόταση, μόνο που αυτή υπηρετεί τα κέρδη των λίγων καπιταλιστών και όχι τις ανάγκες των πολλών, των εργαζομένων, συνολικά του λαού» θα σχολιάσει το ΚΚΕ.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν είναι άφωνη παρότι διαθέτει πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά όπως θα σπεύσει να πει η Θεοδώρα Τζάκρη μετά το συνέδριο δεν θα διαθέτει ούτε 20%.

Διαβάστε ακόμη: