Οι μετοχές του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ υποχώρησαν την Πέμπτη, αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην πλήρη απόσχιση του ομίλου cloud λόγω περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ των ΗΠΑ.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε λίγο περισσότερο από 8% στις προκαταρκτικές συναλλαγές στις 7.40 π.μ. ET μετά την είδηση, από τα προηγούμενα χαμηλά.

Στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων την Πέμπτη, η Alibaba είπε ότι δεν θα προχωρήσει πλέον σε ένα spin-off του Cloud Intelligence Group – του βραχίονα υπολογιστών cloud της Alibaba που ανταγωνίζεται την Amazon Web Services και την Microsoft Azure.

Η Alibaba είχε σχεδιάσει να εισάγει το τμήμα στο χρηματιστήριο.

Η Alibaba είπε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές τσιπ των ΗΠΑ έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για τις κινεζικές εταιρείες να προμηθευτούν κρίσιμα τσιπ από εταιρείες των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις πωλήσεις των προηγμένων τσιπ H800 και A800 της Nvidia με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη τον Οκτώβριο.

Την Πέμπτη, η Alibaba είπε ότι οι περιορισμοί «δημιούργησαν αβεβαιότητα για τις προοπτικές του Cloud Intelligence Group».

«Πιστεύουμε ότι ένα πλήρες spin-off του Cloud Intelligence Group μπορεί να μην επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της βελτίωσης της αξίας των μετόχων», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για τη μονάδα «υπό τις ρευστές συνθήκες

Η απόφαση να εγκαταλείψει το spinout της μονάδας cloud σηματοδοτεί ένα πρόβλημα στο σχέδιο της Alibaba να αναδιοργανωθεί σε έξι μεμονωμένες επιχειρηματικές μονάδες – μια από τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στην ιστορία της εταιρείας.

Η Alibaba είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα θέσει σε αναμονή τα σχέδιά της για την εισαγωγή της αλυσίδας λιανικής Freshippo για είδη παντοπωλείου «καθώς αξιολογούμε τις συνθήκες της αγοράς και άλλους παράγοντες».

Η εταιρεία εξακολουθεί να σκοπεύει να εισαγάγει το τμήμα έξυπνων logistics Cainiao στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη: