Κίνηση προσγείωσης από τις υψηλές προσδοκίες που σκοπίμως καλλιεργούνται για τις επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τους επόμενους μήνες αποτελεί η έκθεση της Goldman Sachs, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το σχετικό κείμενο είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες που ενδεχομένως γεννούν η απόφαση του ΤΧΣ για αποεπένδυση από τις τράπεζας ή μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ που αναμένεται να προκύψουν εφόσον οι συνθήκες της ελληνικής οικονομία ευνοήσουν ανάλογες εξελίξεις.

Πάντως με βάση τα σημερινά δεδομένα και τα αποτελέσματα των εταιριών οι προβλέψεις του αμερικανικού οίκου δεν πρέπει να ενθουσιάζουν : Δηλαδή αν συντρέξουν οι συγκεκριμένες συνθήκες ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου για το 2024 έχει περιθώρια ανόδου 10% , δηλαδή να βρεθεί από το επίπεδο των 1230 μονάδων που βρίσκεται σήμερα, στις 1325 μονάδες.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο μετά την θεαματική υποδοχή που έτυχε από τους επενδυτές χθες το σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σήμερα στην αγορά επικρατεί νηνεμία , παρά την χθεσινή απογείωση των δεικτών στη Wall Street, λόγω των απρόσμενα θετικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την ετήσια στρατηγική της Goldman Sachs η προβλεπόμενη απόδοση για το ελληνικό χρηματιστήριο συνδυάζεται μαζί με μια ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 6%, γεγονός που τοποθετεί την αγορά υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί την τιμή στόχο για τις αναδυόμενες αγορές για το δείκτη MSCI EM στις 1.050 μονάδες με upside potential 9%, με τις αγορές της Ασίας να ξεχωρίζουν με ανοδικό περιθώριο 14% και την περιοχή της Λατινικής Αμερικής να έχει το χαμηλότερο περιθώριο με 4%.

Παράλληλα ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη P/E για το επόμενο δωδεκάμηνο (P/E Next Twelve Months – NTM) για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ εκτιμάται σε 6,8 φορές μόλις, έναντι 7 φορών που θέτει ως δίκαιη αποτίμηση ο αμερικανικός οίκος.

Τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη (EPS) αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το consensus των αναλυτών είναι απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη των EPS θα είναι μηδενική.

Όσον αφορά τους επιμέρους στόχους των αγορών, μερικές ασιατικές αγορές ξεχωρίζουν ως προσφέροντας δυνατότητες υπεραπόδοσης (εντός των αναδυόμενων αγορών αλλά και έναντι των δεικτών αναφοράς των αναπτυγμένων αγορών), όπως η ηπειρωτική Κίνα, η Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Ινδία.

Διαβάστε ακόμη: