Οι τιμές χονδρικής τον Οκτώβριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και 2,5 χρόνια, παρέχοντας άλλη μια ένδειξη ότι η χειρότερη από την άνοδο του πληθωρισμού μπορεί να έχει περάσει.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά το κόστος τελικής ζήτησης για τις επιχειρήσεις, υποχώρησε 0,5% για τον μήνα, έναντι προσδοκιών για αύξηση 0,1% από τη συναίνεση του Dow Jones, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη.

Το υπουργείο είπε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI παρέμεινε αμετάβλητος, επίσης χαμηλότερος από την πρόβλεψη για αύξηση 0,3%. Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορικών υπηρεσιών, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1%.

Η έκθεση έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά τις τιμές για αγαθά και υπηρεσίες σε επίπεδο καταναλωτή, παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό πυροδότησε ένα επιθετικό ράλι στη Wall Street, όπου αυξάνεται το συναίσθημα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τελείωσε με την αύξηση των επιτοκίων και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο, οι καταναλωτές τον Οκτώβριο έδειξαν κάποια ευαισθησία στις τιμές.

Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου για τις προκαταβολικές πωλήσεις λιανικής για τον μήνα έδειξε πτώση 0,1%, σύμφωνα με έναν αριθμό που είναι προσαρμοσμένος για εποχιακούς παράγοντες αλλά όχι για τον πληθωρισμό. Η Wall Street αναζητούσε πτώση 0,2%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αμετάβλητο αριθμό.

Διαβάστε ακόμη: