Ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρέχοντας ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι οι πεισματικά υψηλές τιμές υποχωρούν στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά ένα ευρύ καλάθι κοινώς χρησιμοποιούμενων αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε 3,2% από πέρυσι, παρότι παρέμεινε αμετάβλητος για τον μήνα, σύμφωνα με εποχικά διορθωμένα νούμερα από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones έψαχναν για αντίστοιχες μετρήσεις 0,1% και 3,3%.

Ο βασικός ΔΤΚ είχε αυξηθεί κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο.

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2% και 4%, έναντι της πρόβλεψης για 0,3% και 4,1%. Το ετήσιο επίπεδο ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από τον στόχο του 2% της Federal Reserve.

Οι αγορές εκτοξεύτηκαν στο άκουσμα των στοιχείων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones αυξήθηκαν κατά 300 μονάδες καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν απότομα. Οι έμποροι έβγαλαν επίσης σχεδόν εντελώς το ενδεχόμενο για πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME.

«Η Fed φαίνεται ικανή αρκετά για να τερματίσει αποτελεσματικά τον κύκλο σύσφιξης της καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται. Οι αποδόσεις μειώνονται σημαντικά, καθώς οι τελευταίοι από τους επενδυτές που δεν έχουν πειστεί ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον κύκλο συσταλτικής πολιτικής πείθονται», δήλωσε ο Bryce Doty, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Sit Fixed Income Advisors.

Η σταθερή μέτρηση του τίτλου ΔΤΚ ήρθε καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 2,5% για τον μήνα, αντισταθμίζοντας την αύξηση 0,3% του δείκτη τροφίμων.

Διαβάστε ακόμη: