Ο πληθωρισμός σε επίπεδο χονδρικής αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, σε αντίθεση με πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν μετριαστεί.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ένα μέτρο του τι εισπράττουν οι παραγωγοί για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, αυξήθηκε εποχικά προσαρμοσμένο 0,7% τον Αύγουστο και 1,6% σε ετήσια βάση, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό το μηνιαίο κέρδος ήταν πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για αύξηση 0,4%.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο PPI αυξήθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με την εκτίμηση. Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορικών υπηρεσιών, ο ΔΤΠ αυξήθηκε 0,3%.

Τα στοιχεία έρχονται μια ημέρα αφότου ο πιο προσεκτικός δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε αύξηση 0,6% σε μηνιαία βάση και 3,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3% και 4,3% αντίστοιχα.

Όπως και με τον ΔΤΚ, η ανοδική πίεση στον ΔΤΠ προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη άνοδο των τιμών της ενέργειας. Ο ενεργειακός δείκτης PPI σημείωσε άλμα 10,5% σε μηνιαία βάση, υποκινούμενος από την αύξηση της βενζίνης κατά 20%.

Οι τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης αυξήθηκαν 2% τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη αύξηση ενός μηνός από τον Ιούνιο του 2022. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,2%.

Αυτοί οι αριθμοί δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να διατηρούνται καλά παρά τις αυξανόμενες τιμές και τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους πιστωτικών καρτών.

Διαβάστε ακόμη: