Ο πληθωρισμός σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο φέτος τον Αύγουστο, καθώς οι καταναλωτές αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και σε διάφορα άλλα είδη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος σε μια ευρεία ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε εποχικά προσαρμοσμένο κατά 0,6% για τον μήνα και σημείωσε άνοδο 3,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones αναζητούσαν αντίστοιχες αυξήσεις 0,6% και 3,6%.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των τροφίμων και ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% και 4,3% αντίστοιχα, έναντι εκτιμήσεων για 0,2% και 4,3%. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εστιάζουν περισσότερο στον βασικό, καθώς παρέχει καλύτερη ένδειξη για το πού οδεύει ο πληθωρισμός μακροπρόθεσμα.

Οι τιμές της ενέργειας τροφοδότησαν μεγάλο μέρος της αύξησης, σημειώνοντας άνοδο 5,6% σε μηνιαία βάση, αύξηση που περιελάμβανε άνοδο 10,6% στη βενζίνη.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,2%, ενώ το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκε κατά 0,3%.

Ο δείκτης ενοικίασης στέγης κύριας κατοικίας αυξήθηκε 0,5% και αυξήθηκε κατά 7,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το ισοδύναμο ενοίκιο των ιδιοκτητών, ένα βασικό μέτρο που μετράει το τι πιστεύουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού ότι θα μπορούσαν να πάρουν στο ενοίκιο, αυξήθηκε κατά 0,4% και 7,3% αντίστοιχα.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, οι αεροπορικοί ναύλοι σημείωσαν άλμα 4,9%, αλλά εξακολουθούσαν να είναι μειωμένοι κατά 13,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων, που συμβάλλουν σημαντικά στον πληθωρισμό κατά την άνοδό του το 2021 και το 2022, μειώθηκαν κατά 1,2% και μειώθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Οι υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση.

«Η στέγαση συνεχίζει να συνεισφέρει ένα μεγάλο μερίδιο στα μέτρα για τον πληθωρισμό», είπε ο Sturtevant.

«Η αύξηση των ενοικίων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και τα μέσα ενοίκια σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν από έτος σε έτος τον Αύγουστο. … Ωστόσο, χρειάζονται μήνες για να εμφανιστούν αυτές οι συγκεντρωτικές τάσεις ενοικίων στα μέτρα του ΔΤΚ, τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη η Fed όταν υιοθετεί την «βασισμένη στα δεδομένα» προσέγγισή της για να αποφασίσει για την πολιτική επιτοκίων στη συνεδρίασή της … αργότερα αυτο το μηνα.»

Διαβάστε ακόμη: