Τα έσοδα της Alibaba αυξήθηκαν 2% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 208,2 δισεκατομμύρια γιουάν Κίνας (29,6 δισεκατομμύρια δολάρια) στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση κερδών που εκδόθηκε από τότε που η εταιρεία χωρίστηκε σε έξι μονάδες.

Η Alibaba ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποσχίσει το τμήμα cloud της ως ξεχωριστή εταιρική οντότητα (spin off), εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, ενώ τα τριμηνιαία έσοδα του τιτάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

«Λαμβάνουμε συγκεκριμένα βήματα προς την απελευθέρωση αξίας από τις επιχειρήσεις μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το διοικητικό μας συμβούλιο ενέκρινε την πλήρη απόσχιση του Cloud Intelligence Group μέσω διανομής μερίσματος μετοχών στους μετόχους, με την πρόθεση να γίνει ανεξάρτητο εισηγμένο στο χρηματιστήριο εταιρεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Daniel Zhang.

Οι μετοχές της Alibaba σημείωσαν άνοδο 2,5% περίπου στη 1.20 μ.μ. ώρα Λονδίνου, μετά από μια αρχική πτώση της τάξης του 1% λίγο μετά την έκδοση της έκθεσης κερδών, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα αποτελέσματα και στα σχέδια spin-off της εταιρείας.

Η Alibaba το πρώτο τρίμηνο του έτους, το οποίο έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τις συναινετικές εκτιμήσεις της Refinitiv.

Έσοδα: 208,2 δισεκατομμύρια γιουάν Κίνας (29,6 δισεκατομμύρια δολάρια) έναντι αναμενόμενων 210,2 δισεκατομμυρίων γιουάν, αύξηση 2% σε ετήσια βάση. Μειωμένα κέρδη ανά μετοχή εκτός GAAP: 1,34 γιουάν έναντι 2,08 γιουάν αναμενόμενα, αύξηση 35% από έτος σε έτος.

Η έκθεση είναι η πρώτη της Alibaba από τότε που χωρίστηκε σε έξι μονάδες και είναι επίσης η πρώτη της οποίας οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την επαναλειτουργία της Κίνας. Η χώρα τον Δεκέμβριο τερμάτισε ξαφνικά τους αυστηρούς της ελέγχους Covid, όπως τα lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Σχέδια για spin off του τμήματος υπηρεσιών cloud

Στην έκθεσή της την Πέμπτη, η Alibaba είπε ότι σκοπεύει να διαχωρίσει το τμήμα cloud της ως νέα εισηγμένη εταιρεία, με την επιφύλαξη αναδιάρθρωσης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και συμβάσεων και ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Η Alibaba είναι ένας σημαντικός παίκτης στο cloud computing στη χώρα καταγωγής της και επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να ανταγωνιστεί εδραιωμένους κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως η Amazon και η Microsoft.

Διαβάστε περισσότερα