Η αμερικανική εταιρεία τσιπ Nvidia και ο γίγαντας τηλεπικοινωνιών και λιανικής Reliance ανακοίνωσαν συνεργασία τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία μοντέλων γλώσσας, εφαρμογών παραγωγής και μιας πλατφόρμας υποδομής cloud για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στο έθνος της Νότιας Ασίας.

Η Nvidia θα παρέχει την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για τις προσπάθειες, ενώ η μονάδα Reliance Jio θα διαχειρίζεται και θα διατηρεί την υποδομή AI και θα επιβλέπει τη δέσμευση των πελατών, ανέφεραν οι εταιρείες.

«Η Reliance θα δημιουργήσει εφαρμογές και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης για τους 450 εκατομμύρια πελάτες της Jio (τηλεπικοινωνίες) και θα παρέχει ενεργειακά αποδοτική υποδομή τεχνητής νοημοσύνης σε επιστήμονες, προγραμματιστές και νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ινδία», δήλωσε η Nvidia.

Ο Mukesh Ambani, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Reliance, έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη «ψηφιακής υποδομής στην Ινδία που μπορεί να χειριστεί τις τεράστιες υπολογιστικές απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης».

Η Nvidia παγκοσμίως έχει σχεδόν μονοπώλιο στα υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία υπηρεσιών όπως το ChatGPT, το blockbuster του OpenAI που δημιουργεί τεχνητή νοημοσύνη chatbot. Η τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτεί τέτοιες εφαρμογές είναι γνωστή ως ένα μοντέλο μεγάλης γλώσσας επειδή δέχεται ένα μήνυμα κειμένου και από αυτό γράφει μια ανθρώπινη απάντηση.

Η συνεργασία θα δώσει στην Reliance πρόσβαση στην πιο πρόσφατη έκδοση του Grace Hopper Superchip της Nvidia, τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της που είναι βελτιστοποιημένα για να εκτελούν λειτουργίες συμπερασμάτων τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούν αποτελεσματικά εφαρμογές όπως το ChatGPT.

Η Reliance είπε ότι η νέα υποδομή AI θα επιταχύνει μια σειρά από βασικά έργα τεχνητής νοημοσύνης της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των chatbot, της ανακάλυψης φαρμάκων και της έρευνας για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη: