Η Hugging Face, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε 235 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της τεχνολογίας.

Google, Amazon, Nvidia, Salesforce, AMD, Intel, IBM και Qualcomm

Όλες συνέβαλαν στον κύκλο συγκέντρωσης κεφαλαίων σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hugging Face, Clement Delangue, δήλωσε ότι τα κεφάλαια θα διοχετευτούν στην πρόσληψη ταλέντων για να είναι ανταγωνιστικοί στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που εργάζονται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν φτάσει σε υψηλές αποτιμήσεις καθώς μεγάλες εταιρείες και  επιχειρηματίες επιχειρηματιών προσπαθούν να οργώσουν χρήματα στην πρόσφατη έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ξεκίνησε πέρυσι όταν η Microsoft με το υποστηριζόμενο OpenAI κυκλοφόρησε το chatbot του ChatGPT.

Η μεγάλη αποτίμηση της Hugging Face και η συγκομιδή σημαντικών υποστηρικτών αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μια πιο συνεργατική προσέγγιση για την οικοδόμηση της τεχνητής νοημοσύνης κερδίζει ένταση τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά τη μητρική Meta του Facebook κυκλοφόρησε το μοντέλο της μεγάλης γλώσσας Llama, το οποίο είναι δωρεάν για τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών.

Άλλες πολύτιμες startups τεχνητής νοημοσύνης, όπως η OpenAI ή η Cohere, εργάζονται απευθείας στην τεχνολογία και διαφυλάσσουν τα αποτελέσματα ως εμπορικό μυστικό και στη συνέχεια χρεώνουν τους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε αυτές μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών ή AI.

Τί προσφέρει η Hugging Face

Αλλά η Hugging Face παράγει μια πλατφόρμα όπου οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μοιράζονται κώδικα, μοντέλα, σύνολα δεδομένων και να χρησιμοποιούν τα εργαλεία προγραμματιστών της εταιρείας για να εκτελούν πιο εύκολα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

Συγκεκριμένα, η Hugging Face φιλοξενεί συχνά βάρη ή μεγάλα αρχεία με λίστες αριθμών, που αποτελούν την καρδιά των περισσότερων σύγχρονων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ η Hugging Face έχει αναπτύξει ορισμένα μοντέλα, όπως το BLOOM, το κύριο προϊόν της είναι η πλατφόρμα του ιστότοπού της, όπου οι χρήστες μπορούν να ανεβάζουν μοντέλα και τα βάρη τους. Αναπτύσσει επίσης μια σειρά εργαλείων λογισμικού που ονομάζονται βιβλιοθήκες που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν τα μοντέλα να λειτουργούν γρήγορα, να καθαρίζουν μεγάλα σύνολα δεδομένων ή να αξιολογούν την απόδοσή τους. Φιλοξενεί επίσης ορισμένα μοντέλα AI σε μια διεπαφή ιστού, ώστε οι τελικοί χρήστες να μπορούν να πειραματιστούν μαζί τους.

Είναι παρόμοιο σε θέμα και πρακτική με το αποθετήριο κώδικα GitHub (το οποίο απέκτησε η Microsoft το 2018), όπου κωδικοποιητές από όλο τον κόσμο δημοσιεύουν τα έργα τους ενώ εργάζονται σε αυτά.

Διαβάστε ακόμη: