Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Σουηδία την 11η Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσαν ότι το μπλοκ της δεξιάς απέσπασε οριακά πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 176 έδρες έναντι των 173 της απερχόμενης αριστεράς.

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική αναμέτρηση ανήλθε στο 84%.

Ο Ουλφ Κρίστερσον του «Μετριοπαθούς» κόμματος ηγείται του δεξιού μπλοκ, ενώ, οι Σουηδοί Δημοκράτες –ένα ακροδεξιό κόμμα– απέσπασαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων ανάμεσα στις δεξιές παρατάξεις (20.54%) και 73 έδρες.

Η απόφαση του κ. Κρίστερσον να συμμαχήσει με τους ακροδεξιούς Δημοκράτες υπήρξε αμφιλεγόμενη, καθώς, επί χρόνια κανένα κόμμα δε δεχόταν να συνεργασθεί μαζί τους. Συνολικά, το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30.33% και 107 έδρες.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κερδίσουν τις εκλογές. Η Πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να παραιτηθεί, στον απόηχο της ήττας. Η μορφή της επόμενης σουηδικής κυβέρνησης θα είναι σαφέστερη αύριο (19/09), όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το κόμμα, το οποίο θα καλεστεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Ουλφ Κρίστερσον προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα τέσσερα κόμματα στον συνασπισμό, θα μπορέσουν να το πράξουν. Η κ. Άντερσον θα ηγείται μίας μεταβατικής κυβέρνησης, έως ότου η επόμενη παρουσιασθεί έτοιμη για να αναλάβει καθήκοντα.

Διαβάστε ακόμη: