Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Κατά συνέπεια η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως αύριο, Πέμπτη.

Ο συνασπισμός, που αποτελείται από τρία κόμματα της δεξιάς και το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες της Σουηδίας» (SD), έχει «μια πλειοψηφία μικρή, αλλά ωστόσο πλειοψηφία», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα ζητήσω συνεπώς αύριο (Πέμπτη) να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργού και η ευθύνη για τη συνέχεια θα ανατεθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένες τις ψήφους από περισσότερα από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο συνασπισμός δεξιάς/άκρας δεξιάς με επικεφαλής τον συντηρητικό Ουλφ Κρίστερσον λαμβάνει 176 έδρες, έναντι 173 για το συνασπισμό της αριστεράς με επικεφαλής την Άντερσον.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν σε τέτοιο βαθμό αμφίρροπο ώστε για να επιβεβαιωθούν τα πλήρη αποτελέσματα χρειάστηκε να καταμετρηθούν σήμερα και οι μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που έλειπαν.

Απόψε γύρω στις 19:45 τοπική ώρα (20:45 ώρα Ελλάδας) απέμεναν να καταμετρηθούν μόνο οι ψήφοι μερικών τμημάτων.

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν ένα ορόσημο για τη σουηδική πολιτική, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι τάσσονται εναντίον των μεταναστών και είχαν απομονωθεί από όλα τα μεγάλα κόμματα όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2010, βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα να αποκτήσουν επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν το 20,6% των ψήφων, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς που συγκεντρώνουν 19,1% και καθιστάμενοι το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς.

Μολονότι το κόμμα του Κρίστερσον είναι μικρότερο, ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκεσον δεν μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη από τη δεξιά για να αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία.