Σήμερα (23/02), ο κ. Ζελένσκι ανέφερε ότι δεν έχει έλθει σε επαφή με κανένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ, υποστήριξε πως μία συνάντηση Κινέζων και Ουκρανών αξιωματούχων θα «ήταν επιθυμητή». Το Κίεβο έχει «γνωστοποιήσει την επιθυμία για μία τέτοια συνάντηση», σημείωσε, παραμονή της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα. Αυτό, είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, σήμερα», υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας έχει τονίσει ότι το Πεκίνο θα παρουσιάσει τη θέση για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα, σ’ ένα έγγραφο που θα παραπέμπει σε αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται, επίσης, να προβεί σε μία «ειρηνευτική ομιλία» αύριο (24/02).

Ο κ. Ζελένσκι ισχυρίσθηκε ότι έχει ακούσει μονάχα «γενικά πράγματα» για τις προτάσεις της Κίνας από Ουκρανούς διπλωμάτες, αλλά αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο μεσολάβησης για την ειρήνη.

Διαβάστε ακόμη: