Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το ουκρανικό ινστιτούτο, Rating Group.

Παράλληλα, το 97% υποστήριξε ότι εμπιστεύεται τον στρατό (από 65%, το 2019) και το 90% ότι έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτό το ποσοστό ήταν μόλις 36%, τον περασμένο Ιανουάριο.

Σχεδόν τα 2/10 (17%) ανέφεραν ότι έχουν «χάσει» κάποιον δικό τους άνθρωπο στον πόλεμο και σχεδόν έξι στους δέκα (58%) θεωρούν «αδύνατον» να αποκατασταθούν οι φιλικές σχέσεις με τους Ρώσους και τους Λευκορώσους, η χώρα των οποίων αποτελεί σύμμαχο της Μόσχας.

  • Για το 22%, η αποκατάσταση των δεσμών θα μπορούσε να γίνει «σε είκοσι με τριάντα χρόνια», ενώ, το 11% θεωρεί ότι θα γίνει νωρίτερα, σε «δέκα με δεκαπέντε χρόνια».
  • Τα 2/3 των Ουκρανών δήλωσαν ότι επιδεινώθηκε η οικονομική τους κατάσταση και πάνω από το 1/3 (36%) έχασε τη δουλειά του.
  • Το ποσοστό των Ουκρανών που ζουν χωριστά από τους συγγενείς τους λόγω του πολέμου έχει μειωθεί σημαντικά, από 41% τον περασμένο Μάρτιο, σε 21% έναν χρόνο αργότερα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.600 Ουκρανών από διάφορες περιοχές της χώρας, εκτός των κατεχόμενων εδαφών.

Σχεδόν εννέα στους δέκα επιθυμούν να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (87%) και στο ΝΑΤΟ (86%). Τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη του πολέμου, το 62% επιθυμούσε την ένταξη στη Συμμαχία και το 30%, διαφωνούσε. Τον Μάρτιο του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η πλειονότητα των Ουκρανών διαφωνούσε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ (43% κατά έναντι 34% υπέρ), σύμφωνα με το Rating Group.

Διαβάστε ακόμη: