«Η Ουκρανία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το αντίστροφο», σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σήμερα (03/02) από το Κίεβο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την Ένωση», επέμεινε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπόσχεση στήριξης στον πόλεμο, αλλά όχι για ταχεία ένταξη της χώρας στην Ένωση

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δε θα υπάρξει ανάπαυλα στην αποφασιστικότητά μας. Επιπλέον, θα σάς υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα στο ταξίδι προς την Ένωση», έγραψε ο κ. Μισέλ κάτω από μία φωτογραφία του, στην κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Ο κ. Ζελένσκι ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Ρωσίας, ωστόσο, οι νέες κυρώσεις –που βρίσκονται υπό επεξεργασία, εν όψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου εμπόλεμων συγκρούσεων– φαίνεται ότι θα υπολείπονται των αιτημάτων της ουκρανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η Ένωση δεν αναμένεται να προσφέρει στο Κίεβο τη δυνατότητα να ενταχθεί εσπευσμένα στην Ένωση, ενώ βρίσκεται σε πόλεμο, σημείωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η Ένωση θα υποστηρίξει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό εναντίον του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, για όσο χρειασθεί», αναφέρεται στο κοινό μήνυμα των τριών. Οι συνομιλίες αποσκοπούν στη βελτίωση της πρόσβασης των ουκρανικών προϊόντων στην αγορά της Ένωσης, τη βοήθεια προς την Ουκρανία για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών έπειτα από εβδομάδες ρωσικών πληγμάτων, τις νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Μόσχα και τη δίωξη Ρώσων ηγετών για τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη: