Σήμερα (06/06), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχθηκε τον απεσταλμένο του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, Καρδινάλιο Ματέο Τζούπι, στο Κίεβο. Οι δύο άνδρες στάθηκαν στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας, για τον πόλεμο που έχει «εξαπολύσει» η Ρωσία.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι η Ρωσία συνεχίζει να διαπράττει «τρομερά εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας», το τελευταίο από τα οποία ήταν η ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα.

«Αυτό το έγκλημα ενέχει τεράστιες απειλές και θα έχει τρομερές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «η κατάπαυση του πυρός» και το «πάγωμα» της σύγκρουσης δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση μόνιμης ειρήνης.

«Ο εχθρός θα εκμεταλλευθεί την παύση για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του, για ένα νέο “κύμα” εγκλημάτων και τρόμου. Η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», σημείωσε. Ακόμη, σχολίασε πως «μόνο οι κοινές προσπάθειες, η διπλωματική απομόνωση και η πίεση στη Ρωσία μπορούν να την επηρεάσουν και να φέρουν μία δίκαια ειρήνη στην ουκρανική γη»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Καρδινάλιος συζήτησαν λεπτομερώς την εφαρμογή της ουκρανικής ειρηνευτικής φόρμουλας και την ανάγκη να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, ιδίως ο Νότος. Τέλος, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους σημείωσε ότι η Αγία Έδρα θα μπορούσε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην εφαρμογή του ουκρανικού ειρηνευτικού σχεδίου και την απελευθέρωση των Ουκρανών κρατουμένων.

Διαβάστε ακόμη: