Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε στους δημοσιογράφους,  κατά την πτήση που τον μετέφερε στην Ρώμη μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ουγγαρία, ότι μια απόρρητη ειρηνευτική αποστολή του Βατικανού για την Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ποντίφικας είπε ότι «η ειρήνη ενδιαφέρει όλους. Εγώ είμαι διατεθειμένος να κάνω ό,τι χρειάζεται. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια αποστολή, η οποία όμως δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Θα δούμε».

«Θεωρώ ότι η ειρήνη επιτυγχάνεται πάντα δημιουργώντας νέους διαύλους, όχι με κλειστή στάση. Η έκκληση μου είναι να δημιουργούνται πάντα σχέσεις, νέοι δίαυλοι φιλίας», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι, έπειτα από σχετικό αίτημα του Κιέβου, η Αγία Έδρα καταβάλλει προσπάθειες με στόχο την επιστροφή των παιδιών που οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τους δεκαπέντε από τους δεκαοκτώ πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς σειρήνες της αεράμυνας ηχούσαν σε αρκετές περιοχές για πάνω από τρεις ώρες.

Ειδικότερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Βάλερι Ζαλούζνι, ανάφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι «Περί τις 02:30 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], οι ρώσοι εισβολείς επιτέθηκαν (…) χρησιμοποιώντας στρατηγικά βομβαρδιστικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταστράφηκαν οι 15 από τους 18 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν.

Οι αρχές της περιφέρειας του Κιέβου διαβεβαίωσαν πως όλοι οι πύραυλοι που κατευθύνονταν προς αυτήν καταρρίφθηκαν.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες «δεν καταγράφηκαν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό» ούτε «καταστροφές σε κατοικίες ή υποδομές».

Συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να προστατεύσουν την ίδια την ουκρανική πρωτεύουσα και την περιφέρειά της.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για εκρήξεις στις περιφέρειες Ντνιπροπετρόφσκ και Σούμι.

Η Ρωσία κλιμάκωσε ξανά τις πυραυλικές επιθέσεις της στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα