Τον βηματισμό για το έργο του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης «Χερσόνησος Άγιος Νικόλαος» που κατασκευάζεται με ΣΔΙΤ αυξάνει η κυβέρνηση, ένα σχεδόν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης ύψους 290 εκατ. με την κοινοπραξία  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακάτ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τις τεχνικές περιβαλλοντικές μελέτες του έργου (ΤΕΠΕΜ) για την εγκατάσταση και λειτουργία των προσωρινών εργοταξιακών χώρων που θα φιλοξενηθούν  παραπλεύρως και κοντά με το υπό κατασκευή οδικό έργο μήκους 22,5 χιλιομέτρων.

Το ένα εργοτάξιο θα  αναπτυχθεί στο τμήμα  Χερσόνησος – Μάλια του ΒΟΑΚ, ενώ το δεύτερο σε απόσταση 400 μέτρων από το έργο, σε θέσεις που κατά το παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργοταξιακοί χώροι στις εργολαβίες της σήραγγας Βραχασίου της Εθνικής Οδού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σύμφωνα με τις υπηρεσίες, η αποφυγή της κατάληψης νέων εδαφικών εκτάσεων που θα αύξαναν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου καθώς οι δύο εργοταξιακοί χώροι θα χρειαστούν επιφάνεια 32 και 16 στρεμμάτων αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη των προσωρινών εργοταξίων υποδομής, είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού και των άλλων υποστηρικτικών μηχανημάτων του έργου για την κατασκευή της ΣΔΙΤ (π.χ. μονάδα παραγωγής σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος, μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής αδρανών υλικών, συνεργείο, εργαστήριο, γραφεία κ.α.).

Οι υπογραφές για την ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ έπεσαν τον Απρίλιο του 2023 στην Κρήτη, παρουσία του Πρωθυπουργού, ωστόσο μεσολάβησαν 11 μήνες για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και το έργο να μπει στις «ράγες» της κατασκευής. Στα τοπικά μάλιστα μέσα ενημέρωσης υπάρχουν αναφορές για καθυστερήσεις και στις απαλλοτριώσεις.

Προ εβδομάδων, ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης είχε δηλώσει ότι το δικαστήριο για τον καθορισμό της τιμής μονάδας έχει αναβληθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο δήμαρχος όπως και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν χτυπήσει καμπανάκι καθώς οι καθυστερήσεις κινδυνεύουν να βγάλουν εκτός χρονοδιαγράμματος το έργο και να εγείρουν αποζημιώσεις από τους αναδόχους της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, προβλέπεται τον Απρίλιο του 2027.

Νεάπολη –Άγιος Νικόλαος

Τους ρυθμούς της επιχειρεί να ανεβάσει και η άλλη  εργολαβία του τμήματος Νεάπολη –Άγιος Νικόλαος  με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ. Το έργο μήκους 14,5 χιλ. κατασκευάζεται ως δημόσιο με προϋπολογισμό 169 εκ. έχοντας και δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον ποσού 17 εκ. Πρόσφατα, το υπουργείο στην αναφορά του για την πρόοδο της εργολαβίας ανάφερε ότι εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες οδοποιίας, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκδόθηκαν οι αποφάσεις απαλλοτριώσεων.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση των μελετών παρουσίασε σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τις τμηματικές προθεσμίες του έργου και ότι θα έπρεπε αυτό το διάστημα να ολοκληρώνονται οι  χωματουργικές εργασίες, δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτείται με 137 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης Χανιά –Ηράκλειο μήκους 157,5 χιλ. εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του πρακτικού του διαγωνισμού για την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου που με βάση την οικονομική προσφορά έχει αναδειχτεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το σχήμα υπάρχει προοπτική  να διευρυνθεί με την συμμετοχή σε αυτό και άλλων τεχνικών εταιρειών που συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό, εξέλιξη που φαίνεται ότι σχετίζεται με το κλείσιμο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμη: