Ο κ. Ντομπρόβσκις δεσμεύθηκε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες της Ένωσης για διεύρυνση του δικτύου εμπορικών συμφωνιών, καθώς οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται στα αιτήματα των χωρών – μελών για ισχυροποίηση της παγκόσμιας αλυσίδας προσφοράς, απεξάρτηση από τη Ρωσία και σύσφιγξη των δεσμών με βασικούς εταίρους.

«Οι γεωπολιτικές πιέσεις αλλάζουν τις θέσεις μας, ως προς την εμπορική πολιτική. Οι εργασίες για την επίτευξη και νέων συμφωνιών με εταίρους πρόκειται να επιταχυνθούν, ούτως ώστε η Ένωση να γίνει περισσότερο ανθεκτική.

Στους στόχους, περιλαμβάνεται η συμφωνία με την Χιλή έως τα τέλη του έτους, με την Αυστραλία στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η επικύρωση σειράς ντιλ με Μεξικό και Νέα Ζηλανδία, καθώς και η προώθηση των διαπραγματεύσεων με χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία», ανέφερε αρχικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε συνέντευξη στους FT.

«Αν επιθυμούμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας στις πρώτες ύλες από κάποια κράτη, θα πρέπει να διευρύνουμε τη βάση των εμπορικών μας συμφωνιών», υποστήριξε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος προσπαθεί να επανεργοποιήσει την ατζέντα του ελεύθερου εμπορίου.

Περίπου δεκαπέντε χώρες – μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, έστειλαν επιστολή στον κ. Nτομπρόβσκις πριν από έναν μήνα, διαμαρτυρόμενες ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων, υπογραφής και επικύρωσης εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαιρετικά αργή και ότι ο Οργανισμός «θα πρέπει να επωφεληθεί από τις διαθέσιμες συμφωνίες».

Οι εμπορικές συμφωνίες της Κομισιόν καλύπτουν μόνο το 1/3 του εξωτερικού της εμπορίου, γεγονός το οποίο πρέπει να διευρυνθεί, δεδομένου ότι το 85% της μελλοντικής ανάπτυξης του πλανήτη προβλέπεται να λάβει χώρα εκτός Ένωσης. Άλλωστε, η αύξηση των συμφωνιών, θα τη βοηθήσει να ενισχύσει την αξιοπιστία της, ως σοβαρού εμπορικού εταίρου, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις.

Η Ένωση επιδιώκει μία σειρά «εργαλείων», που στοχεύουν στην αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών και επενδυτικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου επενδύσεων, της αυστηρότερης εμπορικής άμυνας και της καταστολής των επενδύσεων από εταιρείες του εξωτερικού, επιδοτούμενες από το κράτος.

«Θα δράσουμε πολυμερώς όποτε μπορούμε, ωστόσο, έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε και μονομερώς, αν χρειασθεί», υπογράμμισε ο Επίτροπος Εμπορίου και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τέλος, υποστήριξε ότι η επιδίωξη νέων διμερών εμπορικών συμφωνιών θα έκανε επίσης την ευρωπαϊκή οικονομία πιο εύρωστη και ανθεκτική, ιδίως επιτρέποντάς της να μειώσει την εξάρτηση από μερικές υπερδυνάμεις στις εξαγωγές εμπορευμάτων, όπως η Ρωσία και να διευρύνει το φάσμα των προμηθευτών.