Το πρώτο πρωτόκολλο υπεγράφη στις 10 Ιουνίου 2019 στη Σόφια· έκτοτε, η επιτροπή δεν είχε συνεδριάσει ξανά. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης, η μεικτή διακυβερνητική επιτροπή συνεδριάζει τακτικά μία φορά το χρόνο, προκειμένου να επανεξετάσει την αποτελεσματική της εφαρμογή, να εγκρίνει μέτρα για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας και να επιλύσει διάφορα ζητήματα.

Η συνάντηση ήταν εξαιρετικά παραγωγική, σημειώθηκε πρόοδος σε όλους τους τομείς, οι οποίοι είναι συνολικά πέντε, όπως είπε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκεντσόφκα.

«Από εδώ και στο εξής, πρέπει να γίνουν πράξη οι συμφωνίες και οι διευθετήσεις που έχουν επιτευχθεί, γεγονός το οποίο αποτελεί εξαιρετικά σημαντική δέσμευση και για τις δύο χώρες», ανέφερε.

«Η Βουλγαρία είναι η χώρα που υποστηρίζει πιο ένθερμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δημοκρατιών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, επομένως τούς ευχόμαστε επιτυχία στον δρόμο που φιλοδοξούσαν εδώ και καιρό να ακολουθήσουν.

Με κοινές προσπάθειες και τη στήριξή μας, θα φθάσουν σε αυτό που οι πολίτες των δύο χωρών επιθυμούν περισσότερο, δηλαδή την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσέθεσε η κ. Υπουργός.

Το διμερές πρωτόκολλο περιέχει φιλόδοξα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, που στοχεύουν στην επίλυση πολλών ανοιχτών ζητημάτων. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρότασης της γαλλικής προεδρίας, μαζί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα συμπεράσματα του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κ. Γκεντσόφσκα εξήγησε ότι σήμερα (18/07), θα συνεδριάσει η Επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών – μελών και θα ανακοινωθεί η γραπτή διαδικασία για την έγκριση.

Αύριο, θα υπάρξει ενημέρωση για την επιβεβαίωση του διαπραγματευτικού πλαισίου, των συμπερασμάτων και του πρωτοκόλλου και όλα τα έγγραφα θα δημοσιευθούν.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αποκαλούμενη γαλλική πρόταση, το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι όπως μάς παρουσιάσθηκε», τόνισε επίσης η Υπουργός.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών, Βελισλάβα Πετρόβα, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό πως κανένα έγγραφο σχετικό με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας δε μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνώριση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» εκ μέρους της Βουλγαρίας.

«Η βουλγαρική θέση παραμένει αμετάβλητη», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, υποστήριξε ότι η πατρίδα του βασίζεται στην υποστήριξη της Βουλγαρίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ανοίγει» ένα νέο κεφάλαιο στους δεσμούς των δύο χωρών.

«Είναι ιστορική ευκαιρία για εμάς, ότι έπειτα από δεκαεπτά χρόνια με το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην κατοχή μας, η Βόρεια Μακεδονία έχει την ευκαιρία να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ένωση αύριο. Οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και το πρωτόκολλο αποδεικνύει πως έχει γίνει πολλή δουλειά», σχολίασε εν συνεχεία.

Με βάση την απόφαση του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας την 24η Ιουνίου, η υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η πραγματική διαπραγμάτευση αναμένεται να αρχίσει αφού τα Σκόπια αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τη βουλγαρική κοινότητα, σε ίση βάση με τις άλλες εθνότητες.