Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Κίριλ Πέτκοφ, κατέρρευσε σήμερα (22/06), έπειτα από κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με «αιχμή» τις δημοσιονομικές και οικονομικές της πολιτικές.

Κατά αυτόν τον τρόπο και βάσει νομοθεσίας, «ανοίγει» ο δρόμος για τη διεξαγωγή εκλογών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρώην σύμμαχος της κυβέρνησης ITN, ανέτρεψαν την κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, με ψήφους 123 – 116, ωθώντας τη χώρα σε νέο κύκλο πολιτικής «αναταραχής», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του… διογκούμενου πληθωρισμού.

Μετά την απογευματινή ψηφοφορία, παρουσιάζεται δεύτερη ευκαιρία στην κεντρώα παράταξη PP του κ. Πέτκοφ, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν δεν το καταφέρει, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ακόμη δύο προσπαθειών από άλλα κόμματα, προτού ο Πρόεδρος διορίσει υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο και προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ράντεφ: «Η Βουλγαρία απορρίπτει οιοδήποτε τελεσίγραφο για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Στα τέλη του 2020, η Σόφια είχε ασκήσει βέτο κατά την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών και Σκοπίων για την προσθήκη της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόζει τη διμερή συνθήκη που υπεγράφη το 2017.

«Είναι εξαιρετικά ακατάλληλο και μάταιο να δίδονται τελεσίγραφα στη Βουλγαρία», ανέφερε στις 09/05, ο Ρούμεν Ράντεφ στη βουλγαρική πρωτεύουσα πόλη, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο κ. Οσμάνι φέρεται να είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο –δηλαδή, έως το τέλος της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης– υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των δύο κρατών.

Ο Ράντεφ επέμεινε ότι «πρέπει να τηρηθούν οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών». Το βέτο επηρέασε, επίσης, την έναρξη των συνομιλιών της Ένωσης με την Αλβανία, οι οποίες παραμένουν στάσιμες.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος κατηγόρησε τη Βόρεια Μακεδονία για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης και εφαρμογή ρητορικής μίσους. Τούτο, είναι ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», υποστήριξε.

Τα κράτη – μέλη οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ύπαρξη θεσμών για τη διατήρηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Επικριτές του Πρωθυπουργού της ΒουλγαρίαςΚίριλ Πέτκοφ, καθώς και εθνικιστές, τον κατηγορούν ότι επιθυμεί να άρει έως τα μέσα του έτους το βέτο λόγω «εξωτερικών πιέσεων».

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε διένεξη για σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατο περιστατικό το ενδεχόμενο αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία. Ο κ. Ράντεφ, ο οποίος θεωρείται φιλορώσος, είναι αντίθετος στην πρόταση, ενώ ο κ. Πετκόφ την υποστηρίζει.