Στα τέλη του 2020, η Σόφια είχε ασκήσει βέτο κατά την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών και Σκοπίων για την προσθήκη της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόζει τη διμερή συνθήκη που υπεγράφη το 2017.

«Είναι εξαιρετικά ακατάλληλο και μάταιο να δίδονται τελεσίγραφα στη Βουλγαρία», ανέφερε σήμερα (09/05) ο Ρούμεν Ράντεφ στη βουλγαρική πρωτεύουσαπόλη, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο κ. Οσμάνι φέρεται να είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο –δηλαδή, έως το τέλος της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης– υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των δύο κρατών.

Ο Ράντεφ επέμεινε ότι «πρέπει να τηρηθούν οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών».

Το βέτο επηρέασε, επίσης, την έναρξη των συνομιλιών της Ένωσης με την Αλβανία, οι οποίες παραμένουν στάσιμες.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος κατηγόρησε τη Βόρεια Μακεδονία για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης και εφαρμογή ρητορικής μίσους. Τούτο, είναι ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», υποστήριξε.

Τα κράτη – μέλη οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ύπαρξη θεσμών για τη διατήρηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Επικριτές του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, καθώς και εθνικιστές, τον κατηγορούν ότι επιθυμεί να άρει έως τα μέσα του έτους το βέτο λόγω «εξωτερικών πιέσεων».

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε διένεξη για σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατο περιστατικό το ενδεχόμενο αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία.

Ο κ. Ράντεφ, ο οποίος θεωρείται φιλορώσος, είναι αντίθετος στην πρόταση, ενώ ο κ. Πέτκοφ την υποστηρίζει.