Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα (14/07) τη χώρα να αποδεχθεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την επίλυση των διαφορών με τη Βουλγαρία και να πραγματοποιήσει με τον τρόπο αυτό, το αποφασιστικό βήμα για την ενταξιακή της πορεία, μιλώντας στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας.
«Η Ευρώπη σάς περιμένει. Αναμένει και ελπίζει ότι θα κάνετε ακόμη ένα βήμα προς την Ένωσή μας. Βρίσκομαι εδώ, σήμερα, διότι έχω την πεποίθηση πως αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσετε μπροστά, προς το κοινό μας μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες μέλος», ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει δείξει κουράγιο και αποφασιστικότητα και προηγουμένως, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, «άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε.
«Αν η Βόρεια Μακεδονία πράξει τώρα το πρώτο βήμα με την υιοθέτηση της πρότασης, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν αρχίσουν πολύ σύντομα, με τη διοργάνωση της πολιτικής διακυβερνητικής διάσκεψης την επόμενη εβδομάδα και την τάχιστη εκκίνηση της διαδικασίας αναλυτικής εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου.
Οι ανησυχίες για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα έχουν εξετασθεί και ληφθεί σοβαρά υπόψη, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη γλώσσα σας και το σεβόμαστε πλήρως αυτό. Για αυτό, στην αναθεωρημένη πρόταση, γίνεται αναφορά στη μακεδονική γλώσσα δίχως κάποια αξιολόγηση από την Ένωση», υπογράμμισε εν συνεχεία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος, VMRO–DPMNE, ανάρτησαν πλακάτ κατά της ευρωπαϊκής πρότασης, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «όχι σε τελεσίγραφα», «προδότες του λαού» και άλλα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της επικεφαλής της Κομισιόν.
Η συνεδρίαση των Σκοπίων διεξάγεται σε κλίμα έντασης, με τους βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης να προσπαθούν, με σφυρίχτρες και κόρνες μέσα στην αίθουσα, να διακόψουν τις ομιλίες των βουλευτών της συμπολίτευσης, όταν οι τελευταίοι βρίσκονται στο βήμα του κοινοβουλίου.
Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και εκτός απροόπτων.
Για την έγκριση της πρότασης, απαιτείται απλή πλειοψηφία. Περίπου 70 βουλευτές από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και όλα τα αλβανικά κόμματα αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης. Το σύνολο της Βουλής απαριθμεί 120 έδρες.
Βόρεια Μακεδονία: Νέες διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία
Μερικές χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και στις 03/07, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.
Το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO–DPMNE, υποστηρίζει αυτές τις συγκεντρώσεις, καθώς αντιτίθεται σφόδρα στην πρόταση, ισχυριζόμενο ότι το πλάνο «ευνοεί τα βουλγαρικά αιτήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας».
Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης της γαλλικής προεδρίας της Ένωσης.
«Η πρόταση δεν υπονομεύει την εθνική ταυτότητα και γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Πιθανή αποδοχή από την πλευρά μας, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται στη χώρα ούτε ως θρίαμβος, ούτε ως πανωλεθρία», επεσήμανε ο Πρόεδρος του κράτους.
Μακρόν για ένταξη Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Επετεύχθη συμβιβασμός στη διαμάχη Σκοπίων – Σόφιας»
«Για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας (στην Ευρωπαϊκή Ένωση) συνεχίσαμε τις διαβουλεύσεις μας με τις αρχές των Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, καθώς η δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ικανότητα να ανοίξουμε τα πρώτα κεφάλαια με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Στη βάση αυτών των διαπραγματεύσεων, είμαι πεπεισμένος ότι βρήκαμε μία συμβιβαστική λύση, η οποία ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες καθενός.
Προς το συμφέρον των Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, αποδεκτή από όλους», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Στη συνέχεια, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο συμβιβασμός θα γίνει αποδεκτός από αμφότερες τις πλευρές.
«Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας και ο Πρωθυπουργός, ήδη επιβεβαίωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση. Η αποδοχή θα απαιτήσει διαβουλεύσεις στα Σκόπια. Αυτή η λύση φέρει ασφάλεια και βεβαιότητα για την υπέρβαση των διαφωνιών που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.