Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Μαδρίτη επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Mεταξύ άλλων, ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες

Μητσοτάκης: «Όχι άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ»

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στην Σύνοδο, την ικανοποίησή του για την προοπτική της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλε άφησε αιχμές για την ως τώρα στάση της Τουρκίας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για το ΝΑΤΟ και ότι, σε αυτή τη συγκυρία, δεν επιτρέπονται άλλα πεδία αστάθειας εντός της Συμμαχίας.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας».