Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την άρση του βέτο της Τουρκίας ότι «ξεπεράστηκαν οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Ισπανία λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των αρχηγών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Βολές» Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας

Αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία ο κ. Μητσοτάκης και την άρση του βέτο της Τουρκίας, είπε: «Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, όσον αφορά την Ελλάδα, «είμαστε μέλη της Συμμαχίας από το 1952», προσθέτοντας ότι «η χώρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα «σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Η αποτίμηση της Αθήνας γι το «ναι» της Τουρκίας σε Σουηδία, Φινλανδία

Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

  • Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
  • Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
  • Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.