Μερικές χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και χθες το βράδυ (03/07), για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.

Το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRODPMNE, υποστηρίζει αυτές τις συγκεντρώσεις, καθώς αντιτίθεται σφόδρα στην πρόταση, ισχυριζόμενο ότι το πλάνο «ευνοεί τα βουλγαρικά αιτήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, τάχθηκε χθες υπέρ της πρότασης της γαλλικής προεδρίας της Ένωσης.

«Η πρόταση δεν υπονομεύει την εθνική ταυτότητα και γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Πιθανή αποδοχή από την πλευρά μας, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται στη χώρα ούτε ως θρίαμβος, ούτε ως πανωλεθρία», επεσήμανε ο Πρόεδρος του κράτους.

Από την Παρασκευή (01/07), η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στα Σκόπια έχει αρχίσει ευρείες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό επί της γαλλικής πρότασης, εκτιμώντας ότι εκείνη, «αποτελεί βάση για την οικοδόμηση εθνικής στρατηγικής, η οποία οδηγεί δυνητικά στην απεμπλοκή της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Ο κ. Κοβάτσεφσκι σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει τη θέση της επί της πρότασης, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, ο κ. Κοβάτσεφσκι συναντήθηκε χθες στα Σκόπια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με τον τελευταίο να επαναλαμβάνει ότι η πρόταση είναι «ιδιαίτερα επιζήμια για τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί από την κυβέρνηση, χωρίς δεύτερη σκέψη».