«Για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας (στην Ευρωπαϊκή Ένωση) συνεχίσαμε τις διαβουλεύσεις μας με τις αρχές των Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, καθώς η δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ικανότητα να ανοίξουμε τα πρώτα κεφάλαια με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Στη βάση αυτών των διαπραγματεύσεων, είμαι πεπεισμένος ότι βρήκαμε μία συμβιβαστική λύση, η οποία ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες καθενός.

Προς το συμφέρον των Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, αποδεκτή από όλους», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Στη συνέχεια, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο συμβιβασμός θα γίνει αποδεκτός από αμφότερες τις πλευρές.

«Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας και ο Πρωθυπουργός, ήδη επιβεβαίωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση. Η αποδοχή θα απαιτήσει διαβουλεύσεις στα Σκόπια. Αυτή η λύση φέρει ασφάλεια και βεβαιότητα για την υπέρβαση των διαφωνιών που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρόταση από τη γαλλική προεδρία της Ένωσης για το θέμα.

«Η πρόταση αποτελεί βάση για να αρχίσουν ευρείες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό, πρώτα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και την αντιπολίτευση, καθώς με την κοινωνία των πολιτών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της χώρας.

Όπως υποσχεθήκαμε, θα λάβουμε αυτή την απόφαση από κοινού, σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και όλων των πολιτών της», τονίσθηκε σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Σαρλ Μισέλ: «Η λύση αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την προσπάθεια της γαλλικής προεδρίας για συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Τώρα, είναι η ώρα να πούμε “ναι”», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ.

Πριν από δύο εβδομάδες, η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Το πλάνο έγινε αποδεκτό από τη Βουλή και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ενώ απερρίφθη από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στην «υφιστάμενη μορφή της».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σημείωσε από τη Μαδρίτη ότι η γαλλική προεδρία υπέβαλε μία «τροποποιημένη πρόταση, πολύ καλύτερη για τη Βόρεια Μακεδονία, σε σύγκριση με την αρχική».

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Βουλγαρία παρεμποδίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ένωση λόγω «ανοιχτών» εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο κρατών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην «ψύχρανση» των δεσμών τους.

Η στάση της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» και την Αλβανία, καθώς επισημαίνει στη δημόσια θέση της πως «οι υποψηφιότητες των δύο χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και όχι να διαχωρισθούν».