Σήμερα το μεσημέρι (16/07), το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξεύρεση λύσης στις διαφορές της χώρας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων.

Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, αλλά και εκείνοι των αλβανικών κομμάτων.

Οι βουλευτές του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO–DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στην πρόταση και τον συμβιβασμό με τη Βουλγαρία, απείχαν από την ψηφοφορία.

Την 24η Ιουνίου, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αποδέχθηκε την άρση του «βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η πρόταση της Ένωσης.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ορισθεί διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα σε αξιωματούχους της Ένωσης, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, στην οποία θα αποφασισθεί η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, τα πρώτα κεφάλαια των συνομιλιών θα «ανοίξουν» ύστερα από τροποποίηση του Συντάγματος από τα Σκόπια. Για την ανανεωμένη επικύρωση, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, η οποία δεν υφίσταται τη δεδομένη χρονική στιγμή, από το κυβερνών κόμμα και τις «συμμαχικές» παρατάξεις.

Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: «Αποδεχθείτε την πρόταση της Ε.Ε. για συμβιβασμό με τη Βουλγαρία»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε προχθές (14/07) τη χώρα να αποδεχθεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την επίλυση των διαφορών με τη Βουλγαρία και να πραγματοποιήσει με τον τρόπο αυτό, το αποφασιστικό βήμα για την ενταξιακή της πορεία, μιλώντας στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Ευρώπη σάς περιμένει. Αναμένει και ελπίζει ότι θα κάνετε ακόμη ένα βήμα προς την Ένωσή μας. Βρίσκομαι εδώ, σήμερα, διότι έχω την πεποίθηση πως αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσετε μπροστά, προς το κοινό μας μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες μέλος», ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει δείξει κουράγιο και αποφασιστικότητα και προηγουμένως, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, «άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε.

«Αν η Βόρεια Μακεδονία πράξει τώρα το πρώτο βήμα με την υιοθέτηση της πρότασης, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν αρχίσουν πολύ σύντομα, με τη διοργάνωση της πολιτικής διακυβερνητικής διάσκεψης την επόμενη εβδομάδα και την τάχιστη εκκίνηση της διαδικασίας αναλυτικής εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου.

Οι ανησυχίες για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα έχουν εξετασθεί και ληφθεί σοβαρά υπόψηδεν υπάρχει αμφιβολία για τη γλώσσα σας και το σεβόμαστε πλήρως αυτό. Για αυτό, στην αναθεωρημένη πρόταση, γίνεται αναφορά στη μακεδονική γλώσσα δίχως κάποια αξιολόγηση από την Ένωση», υπογράμμισε εν συνεχεία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματοςVMRO–DPMNE, ανάρτησαν πλακάτ κατά της ευρωπαϊκής πρότασης, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «όχι σε τελεσίγραφα»«προδότες του λαού» και άλλα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της επικεφαλής της Κομισιόν.

Η συνεδρίαση των Σκοπίων διεξήχθη σε κλίμα έντασης, με τους βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης να προσπαθούν, με σφυρίχτρες και κόρνες μέσα στην αίθουσα, να διακόψουν τις ομιλίες των βουλευτών της συμπολίτευσης, όταν οι τελευταίοι βρέθηκαν στο βήμα του κοινοβουλίου.