Το Bloomberg γνωστοποίησε το εφιαλτικό σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία, επικαλούμενο ένα προσχέδιο της Ένωσης.

Η Κομισιόν αναμένεται να απευθύνει προειδοποίηση ότι εάν η Ρωσία κλείσει ολοσχερώς τις στρόφιγγες φυσικού αερίου και ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μπορούσε να πληγεί κατά 0.6% έως 1%.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να απευθύνει μία σειρά οδηγιών προς τα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένων μέτρων στις αγορές και μείωσης της χρήσης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού– προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από μία ενδεχόμενη ολοκληρωτική διακοπή.

«Μία συντονισμένη απάντηση πριν από τον χειμώνα αλλά και μία επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών – μελών, θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και την αγορά εργασίας. Η προληπτική, αυτή, δράση θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο κατά 0.4%», επισημαίνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Ένωσης τον επικείμενο χειμώνα είναι η εξασφάλιση αρκετών αποθεμάτων φυσικού αερίου, με σκοπό να αντιμετωπισθεί η κορύφωση της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Παρ’ ότι τα επίπεδα αποθήκευσης πέρυσι ήταν χαμηλότερα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι την περίοδο 2016 – 2018, επί του παρόντος είναι σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο, πάνω από το 63% ή αντίστοιχα με 46 ημέρες χειμερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί πριν από τη δημοσίευση που έχει ορισθεί για την προσεχή Τετάρτη (20/07).

Οι προσομοιώσεις της Κομισιόν και των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου υποδεικνύουν ότι η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών τον Ιούλιο θα σήμαινε ότι τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν γεμάτα σε επίπεδο 65% έως 71% στις αρχές Νοεμβρίου, κάτω από το στόχο του 80%.

Η εκτίμηση «αφήνει» κενό 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπό κανονικές καιρικές συνθήκες και με συνεχώς υψηλή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), γεγονός το οποίο συνεπάγεται εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο να αδειάσουν οι αποθήκες σε πολλά κράτη – μέλη έως τον Απρίλιο του 2023, βάσει του προσχεδίου.

«Αν υποθέσουμε ότι οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σφιχτές, η αναπλήρωση των αποθηκών το καλοκαίρι του 2023 θα είναι πολύ δύσκολη και αυτό, θα επιβαρύνει τις προετοιμασίες για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Τα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκών τον Οκτώβριο του 2023, θα ήταν μόλις στο 41%».