search

UNDERCOVER

Ποιος είναι ο εφοπλιστής πίσω από την μεταφορά 4,5 τόνων κοκαΐνης; Ποιος επώνυμος και προβεβλημένος υπεράνω υποψίας κρύβεται πίσω από έναν άνεργο 22χρονο και μια νοικοκυρά; Οι απειλές Κεχαγιόγλου και η ευθύνη των ελληνικών αρχών! *Η «επιστροφή» Σαββίδη, το «παραμύθι» της δήθεν πώλησης ΟΛΘ – Open και η εκ νέου επένδυση στον ΠΑΟΚ με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου και τις μετεκλογικές συνεργασίες *Αλλεπάλληλες δικαστικές ήττες προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα τον Όμιλο Μαντωνανάκη μετά τις παράδοξες και ιδιότυπες αρχικές νίκες με τη συμβολή των «Αγίων προστάτιδων δυνάμεων» και του Ρασπούτιν *Μετά τις εκλογές «τα σπουδαία» για την Αττική οδό – Οι παλινωδίες του ΤΑΙΠΕΔ, το σενάριο παράτασης για 1-2 χρόνια, οι ανατροπές στα σχήματα και οι 3+1 «νέοι παίκτες», που «μπαίνουν σφήνα» στα 2 φαβορί Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα *Η σύγκρουση του Father Alex (δήθεν εκλεκτού του Μπάιντεν) με τον Έντι Ζεμενίδη, (άνθρωπο του Μενέντεζ) – Η αποτυχημένη εκδήλωση Καρλούτσου για Ομογένεια και Πατριαρχείο στην οικεία του Αμερικανού πρέσβη!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την σκοτεινή υπόθεση του πλοίου Blume, ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα τον Πειραιά, το οποίο εντοπίστηκε με 4,5 τόνους κοκαΐνης ανοιχτά της Τενερίφης!

Το Blume ακινητοποιήθηκε την Τρίτη 17-1-2023 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Σάντα Κρουζ Ντε Τενερίφε, την πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων, από την ισπανική ακτοφυλακή!

Το πλοίο με σημαία Τόγκο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Σάντος στη Βραζιλία, στις 20 Δεκεμβρίου με προορισμό την Ρίγα της Λετονίας!

Μέχρι εδώ όλα λίγο πολύ είναι γνωστά!

Όπως και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου ο οποίος μόλις ανέλαβε την υπόθεση εκπροσωπώντας την πλοιοκτήτρια εταιρία άρχισε να εκτοξεύει απειλές προς τον Τύπο, νομίζοντας προφανώς ότι θα φοβηθούμε ή θα σταματήσουμε την έρευνα!

Πλανάται πλάνην οικτράν ο αγαπητός Σάκης…

Γιατί το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση του ιλιγγιώδους φορτίου 4,5 τόνων κόκας είναι ένα και σαφές: Ποιος είναι ο εφοπλιστής που κρύβεται από πίσω;

Ποιος είναι ο ναρκέμπορος υπεράνω υποψίας που πλουτίζει μοιράζοντας τον θάνατο της άσπρης σκόνης;

Διότι στην προκειμένη περίπτωση είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας ιλαροτραγωδίας όπου ένας άνεργος 22χρονος και μια μεσήλικας νοικοκυρά εμφανίζονται ως μπροστινοί, της πλοιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρίας!

Και ρωτάμε: τι κάνουν οι Ελληνικές Αρχές; Πως έχουν ενεργήσει η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, το Υπ. Ναυτιλίας, η Αρχή για το ξέπλυμα, το οικονομικό έγκλημα, η οικονομική αστυνομία, ο ΣΔΟΕ, η Δικαιοσύνη;

Ποιος εφοπλιστής κρύβεται πίσω από το τεράστιο φορτίο κόκας;

Είναι υπεράνω υποψίας όπως ακούγεται στην αγορά;

Του αρέσει η καλή ζωή, η Ντόλτσε βίτα, τα χλιδάτα πάρτι στην Ελλάδα και κυρίως το εξωτερικό;

Παριστάνει τον «χαμηλών τόνων», τον περισπούδαστο, τον υψηλού επιπέδου όμως πλουτίζει τελικά από την άσπρη σκόνη καθώς κατά κοινή ομολογία διά μέσω της direct ενασχόλησης του με την Ναυτιλία είχε καταστραφεί;

Ποιος είναι ο «καθώς πρέπει» ναρκέμπορος εφοπλιστής δήθεν «υπεράνω υποψίας» με τη συμπεριφορά νεόπλουτου, όπως βοά η αγορά;

Επειδή στη χώρα μας παρακολουθήσαμε εδώ και χρόνια να κατασκευάζονται κατηγορίες από βρώμικα και υπόγεια κυκλώματα, προκειμένου να πλήξουν άδικα, ύπουλα και αναπόδεικτα, πραγματικά μεγάλο Έλληνα εφοπλιστή, μέσα από έναν οχετό λάσπης, επιβάλλεται την ώρα τούτη να κινητοποιηθούν οι Αρχές για να επιλυθεί ο γρίφος και να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ναρκέμπορος που φέρεται να κρύβεται πίσω από έναν δήθεν καθωσπρεπισμό, μεταξωτά σεντόνια και σατανική γυναικεία σκέψη!

Διότι διαφορετικά οι Αρχές θα έχουν δράσει με δόλο, επιλεκτικά, συμμετέχοντας στην σκευωρία κατά του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή, ενώ από την άλλη σιώπησαν και συγκάλυψαν έναν πραγματικό ναρκέμπορο!

Η υπόθεση έχει βάθος και οφείλει να αποσαφηνιστεί για να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι, διότι η Ελλάδα διαθέτει πραγματικά τεράστιους πλοιοκτήτες που τιμούν τη χώρα στα πέρατα του κόσμου και την καθιστούν παγκόσμια ναυτική υπερδύναμη!

Η υπόθεση του Blume είναι μια θλιβερή εξαίρεση – παρένθεση, την οποία οι Αρχές οφείλουν να εξιχνιάσουν εδώ και τώρα, χωρίς χρονοτριβές, χωρίς να κάνουν τα στραβά μάτια!

Η «επιστροφή» Σαββίδη, το «παραμύθι» της δήθεν πώλησης ΟΛΘ – Open και η εκ νέου επένδυση στον ΠΑΟΚ με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου και τις μετεκλογικές συνεργασίες!

Μολονότι δεν έχει ακόμη δώσει απτά δείγματα φυσικής παρουσίας και η επικοινωνία του γίνεται μόνο δια μέσω τηλεδιασκέψεων, είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται ότι ο Ιβάν Σαββίδης επιχειρεί την ώρα τούτη μία «επιστροφή» στα επιχειρηματικά, πολιτικά και ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας!

Μετά την «εξαφάνιση» του από τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή σχεδόν 3 χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος τον συνάντησε δια ζώσης σε ελληνικό έδαφος, ο Ρώσος επιχειρηματίας φέρεται να επιδιώκει την επιστροφή του στα εγχώρια δρώμενα, ακυρώνοντας επί της ουσίας όλη την σεναριολογία που τον ήθελε να πουλάει το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τον τηλεοπτικό σταθμό Open και να «εγκαταλείπει» τον ΠΑΟΚ στην τύχη του!

Το γεγονός είναι ότι πράγματι ο Ιβάν Σαββίδης πιέστηκε από τον αμερικανικό παράγοντα να πουλήσει, κυρίως δια μέσω πιέσεων της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, προς την ελληνική κυβέρνηση και το Μαξίμου!

Και είναι επίσης γεγονός ότι επιδιώχθηκε να ενταχθεί από τους Αμερικανούς σε λίστα κυρώσεων Ρώσων ή φιλορώσων ολιγαρχών, προκειμένου να του επιβληθούν κυρώσεις, τις οποίες προσπάθησε να αποφύγει ανοίγοντας διάλογο με αμερικανικά funds για πώληση του 71,8% του ΟΛΘ (στην αμερικανική HIG, αλλά και ένα σκωτσέζικο fund) και Ελληνοαμερικανό παραγωγό ταινιών στη Νέα Υόρκη (Τζων Καλαφάτης) για την πώληση του τηλεοπτικού σταθμού Open!

Στην πραγματικότητα, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις πώλησης ΟΛΘ και Open ήταν προσχηματικές και αποσκοπούσαν ο Ρώσος ολιγάρχης να κερδίσει χρόνο μέχρις ότου οι πιέσεις των Αμερικανών ατονήσουν μετά την ένταση της Ρώσο-Ουκρανικής κρίσης!

Το μόνο που εξαναγκάστηκε ο Ιβάν Σαββίδης ήταν, να αποχωρήσει από την διεκδίκηση μέσω του ΟΛΘ του Λιμένος Αλεξανδρούπολης λόγω φορτικών πιέσεων των Αμερικανών, σε έναν διαγωνισμό που κατέστη άγονος, καθώς οι Αμερικανοί που μετείχαν σε κοινοπρακτικά σχήματα κρίθηκαν αναξιόπιστοι!

Μείζον ζήτημα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιβάν στην Ελλάδα! Τα ελάχιστα υπόλοιπα και τα προβλήματα στη μισθοδοσία του Open και όχι μόνο!

Στην παρούσα φάση λοιπόν και με τις εθνικές εκλογές να επίκεινται, διαφαίνεται πλέον μια σαφής και ξεκάθαρη τάση επιστροφής του Ιβάν Σαββίδη στα εγχώρια δρώμενα, μολονότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ποτέ δεν πήγε στο Πόρτο Καρράς για θερινές διακοπές, όπως το σύστημα προπαγάνδας του Ρώσου επιχειρηματία διέρρεε και καλλιεργούσε για λόγους εντυπώσεων!

Επί του προκειμένου ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να έχει διακόψει οριστικά κάθε συνομιλία ή διαπραγμάτευση για πώληση των βασικών περιουσιακών του στοιχείων, πολύτιμων παρεμβατικά όπως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και το Open, ενώ φέρεται αποφασισμένος να ενισχύσει τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ επενδύοντας σε μεταγραφικές κινήσεις, μετά από αρκετό καιρό, περίπου δύο χρόνων, πλήρους επενδυτικής εγκατάλειψης της ομάδας του Δικέφαλου του Βορρά!

Ο Ρώσος επιχειρηματίας επιχειρεί επιστροφή ενόψει εκλογών, με το βλέμμα στραμμένο στο Μαξίμου, το οποίοι ομολογουμένως του συμπαραστάθηκε, τον στήριξε και δεν τον αποδόμησε παρά τις εξωγενείς πιέσεις!

Και με την εμπειρία του ο Ιβάν Σαββίδης συνειδητοποιεί ότι μέσω της παρέμβασης του στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να «εκβιάσει καταστάσεις», να αποκτήσει ρόλο, επιρροή στο σύστημα και την εξουσία!

Ενώ μέσω των επαφών και των ειδικών σχέσεων που φέρεται να διαθέτει με μικρά κόμματα, πιθανολογεί ότι μπορεί να διαμορφώσει μετεκλογικές συνεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης!

Η «επιστροφή» του Ιβάν είναι γεγονός και μένει πλέον να καταδειχθεί στην πράξη εάν και πότε θα τον ξαναδούμε δια ζώσης, με τα μάτια μας να πατάει και πάλι σε ελληνικό έδαφος μετά από 3 ολόκληρα χρόνια «εξαφάνισης»!

Αλλεπάλληλες δικαστικές ήττες προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα τον Όμιλο Μαντωνανάκη μετά τις παράδοξες και ιδιότυπες αρχικές νίκες με τη συμβολή των «Αγίων προστάτιδων δυνάμεων» και του Ρασπούτιν

Είναι γνωστή η μακρά αντιδικία μεταξύ του Ομίλου Μαντωνανάκη και της ΕΤΑΔ καθώς και του Όμιλου Μαντωνανάκη και των πιστωτών του.

Επί σειρά ετών, σειρά δικαστικών αποφάσεων δικαίωσαν τον Όμιλο Μαντωνανάκη, αποφάσεις όμως που συζητήθηκαν και σχολιάστηκαν εκτενώς στους νομικούς κύκλους.

Για παράδειγμα, τον Αύγουστο 2018, ο Όμιλος Μαντωνανάκη με επιστολή γνωστοποίησε στους ομολογιούχους δανειστές ότι ήρθε σε συμβιβασμό με την ΕΤΑΔ για συμβιβασμό της αντιδικίας του με αυτήν και καταβολή από την ΕΤΑΔ του ποσού των 85 εκ. ευρώ.

Ο συμβιβασμός τελούσε υπό την αίρεση της εγκρίσεως από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για λόγους που δεν είναι γνωστοί ο συμβιβασμός δεν υλοποιήθηκε.

Τα έτη 2019 (προς το τέλος) και 2020 εκδόθηκαν διαιτητικές αποφάσεις που επιδικάζουν σε σχέση με την αντιδικία με την ΕΤΑΔ υπέρ του Όμιλου Μαντωνανάκη ποσά γύρω στα 600 εκ. ευρώ.

Δηλαδή τα διαιτητικά δικαστήρια επιδίκασαν κατά του Δημοσίου ποσό πλέον των 600 εκ. ευρώ, όταν ήταν γνωστό ότι ο Όμιλος Μαντωνανάκη δεχόταν συμβιβασμό με λήψη του ποσού των 85 εκ. ευρώ.

Στο μέτωπο Όμιλου Μαντωνανάκη κατά πιστωτών, τα δάνεια του Όμιλου Μαντωνανάκη κατέστησαν ληξιπρόθεσμα τα τέλη του 2017.

Μετά από αποτυχημένες πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το Μάρτιο του 2019, οι ομολογιούχοι δανειστές ομοφώνως αποφάσισαν την καταγγελία των δανείων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με μια απόφαση που εξέπληξε πολλούς, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε αγωγή του Όμιλου Μαντωνανάκη και έκρινε ότι η καταγγελία των δανείων στην οποία προέβησαν οι ομολογιούχοι ήταν άκυρη ως καταχρηστική.

Η κρίση αυτή αιτιολογήθηκε μεταξύ άλλων με τις σκέψεις ότι το δάνειο θα εξοφληθεί από τα ποσά που διεκδικεί ο Όμιλου Μαντωνανάκη κατά της ΕΤΑΔ, παρόλο που τη στιγμή της καταγγελίας δεν υπήρχε καμιά σχετική διαιτητική απόφαση.

Δηλαδή, με βάση αυτή την απίθανη απόφαση, η οποία εισαγάγει νέα συναλλακτικά ήθη, ο εκάστοτε πιστωτής δεν πρέπει να στρέφεται κατά του πρωτοφειλέτη του, όταν αυτός είναι υπερήμερος κατά εξακολούθηση, αλλά να εξετάζει την πιθανότητα και να αναμένει, πότε ο οφειλέτης πιθανόν θα εισπράξει χρήματα από τρίτους στο απροσδιόριστο μέλλον.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η υπόθεση που αφορά την Alpha Bank και τον Όμιλο Μαντωνανάκη.

Ο Ήλιος ΑΕ του Όμιλου Μαντωνανάκη κατέθεσε το 2019 αγωγή ισχυριζόμενος ότι υπέστη ζημία από απάτη που τέλεσαν κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος, στελέχη της Alpha Bank, εγείροντας έτσι αδικοπρακτική αξίωση κατά αυτών και κατά της Τράπεζας.

Ειδικότερα, στην Αγωγή, ο Όμιλος Μαντωνανάκη ισχυριζόταν ότι το έτος 1999 (δηλαδή 20 χρόνια πριν την αγωγή!) η Ήλιος ΑΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Το 2000, μεσούσης της δημόσιας εγγραφής των μετοχών, ο νόμιμος εκπρόσωπός της παραπείσθηκε να ματαιώσει την δημόσια εγγραφή, επειδή έλαβε υπόσχεσή ότι ο Όμιλος Μαντωνανάκη θα ελάμβανε χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους τουλάχιστον, ίση με το ποσό των €67εκ., που αντιστοιχούσε στη συμβατική αξίωση της εταιρείας για την κάλυψη των μη διατεθεισών μετοχών.

Σημειωτέων, ότι στις δηλώσεις συμψηφισμού, ο Όμιλος Μαντωνανάκη ισχυρίζεται ότι τα δάνεια που συνομολόγησε μετέπειτα τα έλαβε, διότι δήθεν εξαπατήθηκε προ 20ετίας και σταμάτησε τη δημόσια εγγραφή, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση που ανέμενε από τη διάθεση των μετοχών της Ήλιος ΑΕ.

Με ένα σκεπτικό που προκάλεσε μάλλον έκπληξη, καθόσον, μεταξύ άλλων, αναπτύσσεται από Αστικό Δικαστήριο για ένα θέμα Ποινικού Δικαίου, η ως άνω αγωγή έγινε δεκτή καταδικάζοντας την Alpha Bank στην καταβολή ποσού €65,3κ.

Φαίνεται όμως ότι to 2022 κάτι άλλαξε πρόσφατα στο δικαστικό τοπίο και ο άλλοτε αήττητος Παντελής Μαντωνανάκης άρχισε να χάνει σημαντικές δίκες.

Τι έχει αλλάξει δεν είναι ξεκάθαρο.

Μήπως οι Άγιες δυνάμεις (ο προστάτης Άγιος εις διπλούν…) που συνέδραμαν τον Παντελή Μαντωνανάκη επί σειρά ετών δεν είναι πλέον τόσο δραστήριες;

Από την άλλη πλευρά, στο παρελθόν, και ο καλόγερος Ρασπούτιν έπαιξε ενεργό ρόλο στις πνευματικές και άλλες αναζητήσεις του Παντελή.

Αρχές Νοεμβρίου 2022, ανατράπηκε η υπέρ του Όμιλου Μαντωνανάκη πρωτόδικη απόφαση περί δήθεν καταχρηστικής καταγγελίας των δανείων του από τους πιστωτές, με την υπ’ αριθμ. 5680/2022 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Το Εφετείο δέχεται την έφεση που ασκήθηκε κατά της πρωτοδίκου αποφάσεως από τους πιστωτές και εξαφανίζει την πρωτόδικη απόφαση που είχε κάνει δεκτή την αγωγή Μαντωνανάκη.

Διαπιστώνει την εγκυρότητα της καταγγελίας πέρα πάσης αμφιβολίας.

Στην απόφαση του Εφετείου, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται ότι ο Όμιλος Μαντωνανάκη, ήδη από το 2010 και μέχρι την καταγγελία των δανείων (2019), βρισκόταν σε διαρκή οικονομική αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δόσεων του δανείου του, η οποία έλαβε μόνιμο χαρακτήρα από το τέλος 2017.

Επίσης, ότι ο Όμιλος Μαντωνανάκη δεν ανταποκρίθηκε ούτε στην υποχρέωση πώλησης του ΑΤΤΙΚΟΥ ΗΛΙΟΥ (ΛΑΓΟΝΗΣΙ), παρότι ήδη από το 2010 είχε αντιληφθεί ότι η λειτουργία του απέβαινε σε βάρος του Όμιλου Μαντωνανάκη.

Τέλος, το Εφετείο απέρριψε και τον ισχυρισμό του Παντελή ότι θα μπορούσε να αποπληρώσει τις οφειλές του με τα χρήματα που θα του κατέβαλε η ΕΤΑΔ, σημειώνοντας ότι είναι ενδεικτικό της επισφάλειας των απαιτήσεων σε βάρος της ΕΤΑΔ, από το γεγονός ότι μέχρι ακόμη δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποπληρωμή τέτοιων ποσών.

Ο εξευτελισμός Δημοσίου - τραπεζών από τον Μαντωνανάκη

Κατά της απόφασης του Εφετείου οι νομικοί του Όμιλου Μαντωνανάκη άσκησαν:

α. αναίρεση που συζητείται στον Άρειο Πάγο κατά τη δικάσιμο της 11-3-2024 και

Β. αναψηλάφηση που συζητείται στο Εφετείο Αθηνών κατά τη δικάσιμο της 4-5-2023.

Παράλληλα, οι πιστωτές είχαν ασκήσει την από 07.07.2020 αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας για την ακύρωση των από 28.03.2019, 05.09.2019 και 10.12.2019 αποφάσεων της ΓΣ της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ του Όμιλου Μαντωνανάκη, η οποία συζητήθηκε στις 24.02.2022.

Με τις παραπάνω Γενικές Συνελεύσεις, ο Όμιλος Μαντωνανάκη δολίως προσπάθησε να αλλοιώσει και να καταστήσει ανενεργό των ενέχυρο επί των μετοχών της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ που είχαν οι πιστωτές στο πλαίσιο των εξασφαλίσεων των δανείων τους.

Συγκεκριμένα, μετά την καταγγελία του δανείου το 2019, ο Όμιλος Μαντωνανάκη για να αποφύγει την εκποίηση των μετοχών προχώρησε σε σειρά ενεργειών για να καταστήσει άνευ αντικειμένου το ενέχυρο.

Προέβη σε διαίρεση της ονομαστικής αξίας των ενεχυρασμένων μετοχών, σε ακύρωση των τίτλων και σε παράλειψη παραδόσεως στους ομολογιούχους δανειστές των νέων ονομαστικών μετοχών που εκδόθηκαν.

Με την απόφαση 3173/2022, τον Νοέμβριο 2022, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε την αυτόκλητη Γενική Συνέλευση της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ που είχε προχωρήσει σε ονομαστικοποίηση των μετοχών. Άλλη μια δικαστική ήττα για τον Όμιλο Μαντωνανάκη.

Οι ήττες όμως συνεχίστηκαν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Όμιλος Μαντωνανάκη έχασε το Εφετείο που ζητούσε αποζημίωση από την Alpha για τη μη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο πριν από 20 χρόνια.

Με την απόφαση του Εφετείου ακυρώθηκε η πρωτόδικη απόφαση με την οποία είχε γίνει δεκτή η αρχική αγωγή του Όμιλου Μαντωνανάκη καταδικάζοντας την Alpha Bank στην καταβολή ποσού €65,3κ.

Μετά τις εκλογές «τα σπουδαία» για την Αττική οδό – Οι παλινωδίες του ΤΑΙΠΕΔ, το σενάριο παράτασης για 1-2 χρόνια, οι ανατροπές στα σχήματα και οι 3+1 «νέοι παίκτες», που «μπαίνουν σφήνα» στα 2 φαβορί Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα

Όταν πριν από ένα χρόνο γράφαμε για τις μεγάλες καθυστερήσεις που μετά βεβαιότητας θα παρατηρούνταν στον διαγωνισμό για την νέα 25ετή παραχώρηση της Αττικής οδού, από το ΤΑΙΠΕΔ έπεσαν «να μας φάνε»!!!

Και μέσα από ασύστολα εν γνώσει τους ψέματα, διέρρεαν ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιείτο τον Ιούνιο του 2022 ή το αργότερο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους!

Και μάλιστα για να πείσουν για του λόγου το αληθές, έβαζαν τα δημοσιογραφικά καρακόλια τους να παραμυθιάζουν το σύμπαν ότι ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά εντός των χρονοδιαγραμμάτων!

Η αλήθεια βεβαίως, την οποία μόνο το Radar αποκάλυπτε, ήταν εντελώς διαφορετική: η κρίση στην Ουκρανία, το ενεργειακό ζήτημα και η αύξηση των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος, είχαν αλλάξει τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να μην προοιωνίζεται ηχηρό τίμημα της τάξης των 3 δις. ευρώ και άνω, όπως αναμενόταν!

Γιατί κακά τα ψέματα, όταν η ΓΕΚ Τέρνα έχει δώσει 1,5 δις. για την Εγνατία οδό, οποιοδήποτε ποσόν κάτω των 3 δις. ευρώ για την Αττική οδό, την Χρυσοτόκο Όρνιθα των παραχωρήσεων, συνιστά παταγώδη αποτυχία! Όλα τα άλλα είναι «νάχαμε να λέγαμε»!

Παράλληλα ήταν επίσης γνωστό ότι υπήρχαν πιέσεις για παράταση της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης για διάστημα 2 ετών, έως ότου η ηρεμία στις άγορες αποκατασταθεί, τα επιτόκια πέσουν και τα funds μπορούν και πάλι να δανείζονται χαμηλά διατηρώντας τα περιθώρια των αποδόσεων τους!

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, σχεδόν Φεβρουάριο του 2023 και το ΤΑΙΠΕΔ επισήμως πια παραπέμπει για τον Μάιο (και βλέπουμε λέμε εμείς) να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές των 8 υποψηφίων σχημάτων, μολονότι στο παρασκήνιο οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν ότι τα σχήματα δεν θα είναι 8 αλλά το πολύ 7, αλλά και ότι την ώρα τούτη γίνονται συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων για συμπράξεις, διευθύνσεις κοινοπραξιών και αποχωρήσεις ηχηρών παικτών!

Γιατί ο Μάιος τον οποίο θέτουν οι επιστήμονες του ΤΑΙΠΕΔ ως κομβικό μήνα για τον διαγωνισμό, θα είναι «καυτός», προεκλογικός, διότι εάν οι πρώτες εκλογές γίνουν Απρίλιο, τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική!

Διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα οι πρώτες εκλογές να γίνουν 14 ή 21 Μαΐου!!! Για ποια Αττική οδό μιλάμε τον Μάιο;

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η δικαίωση του Radar είναι απόλυτη, ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μετά το Ά τρίμηνο του 2023 και μετά τις εθνικές εκλογές! Και ο χρόνος έρχεται να αποδείξει ποιοι έλεγαν σκόπιμα παραμύθια και ποιοι την μία και μόνη αλήθεια, όπως αυτή προκύπτει από την δημοσιογραφική έρευνα και τη συνθέτη σκέψη, μέσα από την ανάλυση των πραγματικών δεδομένων!

Για την υπόθεση, λοιπόν, του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, όπου η υπάρχουσα σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024, σας κρατάμε ενήμερους από την αρχή της σχετικής διαδικασίας!

Και δυστυχώς όλα εξελίσσονται όπως από την αρχή προβλέψαμε και διαγνώσαμε!

Αργά, πολύ αργά, απελπιστικά αργά!

Αττική Οδός- ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ σε ένα ρεσιτάλ πρωτοφανούς ανικανότητας και ευθυνοφοβίας ήταν έτοιμο ακόμη και να οδηγήσει σε ναυάγιο των διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης, ζητώντας επί της ουσίας την παράταση της υπάρχουσας σύμβασης για 1-2 χρόνια έως ότου ωριμάσουν οι συνθήκες και αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά, που την ώρα τούτη κινείται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, υψηλών επιτοκίων, ακρίβειας, πληθωρισμού, αύξησης του κόστους του χρήματος και γεωπολιτικών απειλών τόσο όσον αφορά το Ουκρανικό, όσο και τα ελληνοτουρκικά!

Χρειάσθηκε να παρέμβει το Μέγαρο Μαξίμου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξυπνήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συνειδητοποίησε πια ότι η προεκλογική περίοδος θα οδηγήσει μοιραία πιο πίσω την διαγωνιστική διαδικασία, που θεωρητικά έχει προσδιορισθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, ενώ την δημοσιοποίηση της προκήρυξης ακολουθούν παρατηρήσεις και ενστάσεις 6 εβδομάδων, με έγκυρους κύκλους να υποστηρίζουν ότι η σχετική διαδικασία θα κρατήσει πιο πολύ και ότι υπάρχουν πολλά conflicts που θα πρέπει να διευκρινιστούν και να ξεκαθαριστούν! Προεξοφλώντας ουσιαστικά νέες καθυστερήσεις…

Την ίδια ώρα πάντως «νέοι παίκτες» έχουν εμφανιστεί ως ισχυροί και αξιόπιστοι υποψήφιοι που «απειλούν» ευθέως την πρωτοκαθεδρία των υφιστάμενων δυνάμεων του κατασκευαστικού κλάδου και επί της ουσίας «μπαίνουν σφήνα» στα δυο ακλόνητα φαβορί, τους ομίλους του Ελλάκτωρα και της ΓΕΚ Τέρνα!

Με βάση τα όσα διαδραματίζονταν σε προσκήνιο και παρασκήνιο, την ώρα τούτη στο κάδρο ως πολύ δυνατοί υποψήφιοι έχουν μπει:

Πρώτον, ο όμιλος Κοπελούζου, σε κοινοπραξία με την Macquarie, ένα εκ των κορυφαίων funds του πλανήτη με απίστευτη ρευστότητα και επιθετική συμπεριφορά στις κινήσεις της όπως άλλωστε έχει καταδειχθεί στην υπόθεση της απόκτησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 2,1 δις. ευρώ!

Εκείνο ωστόσο που έχει ακόμη πιο μεγάλη σημειολογία είναι ότι η Macquarie συμμετέχει την ώρα τούτη ισομερώς με την First στην εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής, γεγονός που σηματοδοτεί μια θορυβώδη επιστροφή και υποδηλώνει το συνεχές ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα της Ενέργειας όπου χτίζει θέση, όσο και στις υποδομές!

Δεύτερον ο όμιλος Μυτιληναίου που μέσα από τον μετασχηματισμό του, την έλευση νέων ισχυρών μετόχων όπως η Fairfax που συμμετέχει στην Eurobank και με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, δημιουργεί την Μυτιληναίος Παραχωρήσεων και ποντάρει – επενδύει σε άλλη βάση πλέον και στην διεκδίκηση της Αττικής οδού, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και ανεβάζοντας τον πήχη!

Τρίτον ο όμιλος Ιντρακάτ, που συμμετέχει με ποσοστό 30% (!!!) στην κοινοπραξία με την πορτογαλική Brisa γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι η τριανδρία Εξάρχου- Μπάκου – Καυμενάκη που μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει πολύ επιθετικά και αποφασιστικά σε όλα τα projects που έχει εμπλακεί, φέρεται διατεθειμένη να βάλει και πάλι πολύ χοντρά το χέρι στην τσέπη και να χτυπήσει το «Χρυσόμαλλον Δέρας» των παραχωρήσεων!

Την ίδια στιγμή που οι εν λόγω 3+1 ισχυροί παίκτες έχουν μπει για τα καλά στο κάδρο της διεκδίκησης της Αττικής οδού, οι πληροφορίες λένε πως βρίσκονται σε εξέλιξη ανατροπές, εκπλήξεις και αλλαγές συσχετισμών δυνάμεων, στο βαθμό που πλέον να πιθανολογείται η διαμόρφωση και νέων ισχυρών σχημάτων, μέσα από συμμαχίες και προσθαφαιρέσεις στις υπάρχουσες 8 υποψήφιες κοινοπραξίες!

Σε απλά λόγια, η κατάσταση γύρω από την υπόθεση του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!

Η σύγκρουση του Father Alex (δήθεν εκλεκτού του Μπάιντεν) με τον Έντι Ζεμενίδη, (άνθρωπο του Μενέντεζ) – Η αποτυχημένη εκδήλωση Καρλούτσου για Ομογένεια και Πατριαρχείο στην οικεία του Αμερικανού πρέσβη!

Οξεία σύγκρουση στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς δύο επώνυμα μέλη της που κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος μεταξύ τους, φέρονται να βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση κυρίως όσον αφορά τα ελληνικά δρώμενα, καθώς και οι δύο κινούνται πέριξ του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνη και επιδεικνύουν προσωπικό ενδιαφέρον για πολιτικά και επιχειρηματικά ζητήματα στην Ελλάδα!

Καλά πληροφορημένες πηγές εκ των έσω, από κύκλους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα, λένε ότι ο περίφημος Father Alex Καρλούτσος, γνωστός και ως ο νταραβεριτζής με τα «μαύρα ράσα», που πασάρει σε πρώτο πλάνο τον γιο του Μάικλ και παριστάνει τον εκλεκτό του Μπάιντεν, βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Έντι Ζεμενίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας (HALC), στενό άνθρωπο του γερουσιαστή Μενέντεζ και κολλητό του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία και νυν πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνη!

Η σύγκρουση των δύο επωνύμων Ελληνοαμερικανών, που φιλοδοξούν να έχουν ρόλο στα ελληνικά δρώμενα, φέρεται να κορυφώθηκε μετά την εκδήλωση που προ ημερών οργάνωσε ο Father Alex για την Ομογένεια και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα!

Ο κ. Καρλούτσος, ήρθε στην Ελλάδα για να διοργανώσει την εκδήλωση αυτή στο σπίτι του Τζώρτζ Τσούνη δίπλα στην Αμερικανική πρεσβεία, η οποία κρίθηκε ως αποτυχημένη τόσο όσον αφορά τα πρόσωπα που παρέστησαν, τον αριθμό αλλά και το έσοδο που συγκεντρώθηκε!

Η αποτυχημένη αυτή συγκέντρωση για την Ομογένεια και το Πατριαρχείο μοιραία αντανακλάται και στο πρόσωπο του Αμερικάνου πρέσβη στην οικεία του οποίου πραγματοποιήθηκε!

Και ο Έντι Ζεμενίδης, στενός φίλος του Τζώρτζ Τσούνη και πραγματικός άνθρωπος του Μενέντεζ, φέρεται ενοχλημένος με τη συνολική στάση και τις ενέργειες Καρλούτσου στον οποίο προσάπτει ενέργειες που αποσκοπούν σε ίδιο όφελος, προσωπικές δημόσιες σχέσεις και πάσης φύσης νταραβέρια με πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής!

Καθώς και πρωτοφανή επιπολαιότητα, όπως αυτή της πρόσφατης κακής και αποτυχημένης οργάνωσης για την εκδήλωση – παρωδία στο σπίτι του Αμερικάνου πρέσβη, ο οποίος εξετέθη ανεπανόρθωτα λόγω των ενεργειών Καρλούτσου!

Είναι προφανές πως η κόντρα μεταξύ Father Alex και Έντι Ζεμενίδη υπέβοσκε επί καιρώ και απλώς την ώρα τούτη κορυφώθηκε με αφορμή την αποτυχημένη εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία του περίφημου νταραβεριτζή με τα «μαύρα ράσα»!

Διαβάστε ακόμη: