Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του κ. Μαντωνανάκη κατά των πιστωτών του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου έφερε ξανά στο προσκήνιο την πολύκροτη υπόθεση.

Με το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων η πλευρά του Κρητικού ξενοδόχου ζήτησε να διαταχθεί η προσωρινή αναστολή του συμβατικού χρόνου λήξης του δανείου του. Δηλαδή, με δικαστική απόφαση να παραταθεί αορίστως η διάρκεια του δανείου, το οποίο έληξε τον Απρίλιο του 2022 έχοντας αποπληρώσει μόνο 1 εκατ. από τα 300 εκατ. του αρχικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά Μαντωνανάκη, ως μάρτυρας κατέθεσε ο κ. Σ. Σταματόπουλος, ο οποίος πέρα από καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου έχει και έντονη δραστηριότητα επί σειρά ετών στη Σχολή Δικαστών. Μεταξύ των άλλων, ο μάρτυρας δήλωσε ότι οι πιστωτές πρέπει να επιδείξουν υπομονή αναμένοντας ότι κάποια στιγμή θα αποπληρωθούν από την ΕΤΑΔ.

Έγκριτος νομικός με μεγάλη εμπειρία σε τραπεζικά θέματα σχολίαζε ότι οι πιστωτές έχουν επιδείξει ιώβεια υπομονή για διάστημα πέρα των 20 ετών. Ήταν το 2010 όταν το δάνειο 300 εκατ. ευρώ του Κρητικού επιχειρηματία κατέστη ληξιπρόθεσμο για πρώτη φορά.

Έκτοτε εκταμιεύτηκε νέο δάνειο για να πληρωθούν οι τόκοι του πρώτου, ακολούθησαν δύο αναδιαρθρώσεις το 2013 και 2016, αλλά τα δάνεια κατέστησαν οριστικά ληξιπρόθεσμα το 2017. Από τότε έως σήμερα οι πιστωτές δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ καθώς ο κ. Μαντωνανάκης υποδεικνύει στους πιστωτές να αποπληρωθούν από την απαίτηση που έχει ο ίδιος από την ΕΤΑΔ.

Δηλαδή, κατά τη λογική του κ. Μαντωνανάκη, οι πιστωτές πρέπει να μετατραπούν σε επιχειρηματίες, αναλαμβάνοντας το επιχειρηματικό ρίσκο της σχέσεως του Κρητικού ξενοδόχου με έναν τρίτο, την ΕΤΑΔ.

Και συνέχισε ο συνομιλητής μας προσθέτοντας ότι προς έκπληξη των νομικών που ασχολούνται με την υπόθεση, την παράλογη αυτή θέση έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής και ορισμένα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Σοκ με τα 600 εκατ. ευρώ!

Αλλά το παραπάνω δεν είναι το μόνο στοιχείο εικονικής πραγματικότητας. Στην υπόθεση του Λαγονησίου η ΕΤΑΔ είναι ο ιδιοκτήτης και ο κ. Μαντωνανάκης ο ενοικιαστής.

Ο ιδιοκτήτης όχι μόνο δεν λαμβάνει ενοίκια, αλλά καλείται να καταβάλει στον ενοικιαστή πάνω από 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις περίφημες πλέον αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων, οι οποίες όταν βγήκαν τέλη του 2019 και αρχές του 2020 προκάλεσαν σοκ σε κυβέρνηση και νομικούς κύκλους, καθώς πρόκειται για ποσό πρωτάκουστο, χωρίς προηγούμενο.

Πώς έφτασε το δικαστήριο να αναγνωρίσει απαιτήσεις ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ κατά της ΕΤΑΔ, όταν λίγο νωρίτερα ΕΤΑΔ και Κρητικός επιχειρηματίας είχαν φτάσει σε σχέδιο συμβιβασμού που προέβλεπε ως αποζημίωση το ποσό των 85 εκατ. ευρώ;

Όμως, η εικονική πραγματικότητα συνεχίζεται. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Γ. Τερζάκη, προσπάθησε να προασπίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου στη υπόθεση αυτή, παρά τις άνωθεν πιέσεις του τότε υπουργού κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, τις οποίες πιέσεις κατήγγειλε με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα το 2019.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, ο κ. Τερζάκης, άτομο εγνωσμένου ήθους και ακεραιότητας, να έχει βρεθεί κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος ο ίδιος για απιστία κατά του Δημοσίου.

Έλαβαν 1 εκατ. από τα 300!

Τέλος, οι πιστωτές που έχουν λάβει μόνο 1 εκατ. ευρώ από τα 300 του αρχικού δανείου προς τον κ. Μαντωνανάκη όχι μόνο δεν έχουν εισπράξουν το δάνειό τους, αλλά κινδυνεύουν να καταβάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον Κρητικό ξενοδόχο για δήθεν ηθική βλάβη, με βάση νεότερη αγωγή που κατέθεσε ο ξενοδόχος τις τελευταίες ημέρες.

Δηλαδή, έχουμε μια πλήρη αντίστροφη ρόλων σε πολλά επίπεδα, μια πλήρη εικονική πραγματικότητα, ορισμένες φορές και με την ετυμηγορία των ελληνικών δικαστηρίων.

Άραγε έχει άδικο ο επανεκλεγείς πρόεδρος στου ΣΕΒ κ. Δ. Παπαλεξόπουλος όταν κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου έθεσε στον παρόντα πρωθυπουργό ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης;