Το καλοκαίρι έρχεται και οι θερμοκρασίες έχουν ήδη πάρει την ανιούσα.
Ωστόσο, ιδιαίτερα καυτός αναμένεται να είναι ο Ιούνιος, όχι μόνο λόγω πιθανών υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως εξελίξεων στο δικαστικό μέτωπο της υπόθεσης Μαντωνανάκη.
Αναβρασμός επικρατεί στα νομικά επιτελεία των τραπεζών, των servicers, του Παντελή και της ΕΤΑΔ, τα οποία προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις τρεις δίκες που έχουν δικάσιμο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου
Στις 2 Ιουνίου εκδικάστηκε η αγωγή ακύρωσης της ΕΤΑΔ για ορισμένες από τις διαιτητικές αποφάσεις που επιδίκασαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ στον Όμιλο Μαντωνανάκη, ως αποτέλεσμα της πολυετούς δικαστικής διαμάχης μεταξύ τους
Στις 9 Ιουνίου εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η έφεση των πιστωτών κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε καταχρηστική την καταγγελία των δανείων του Ομίλου Μαντωνανάκη από τους Ομολογιούχους.
Τέλος, στις 15 Ιουνίου η «μάχη» μεταφέρεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, όπου θα δικαστεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ομίλου Μαντωνανάκη.
Με την αίτησή του ο Όμιλος Μαντωνανάκη ζητά να διαταχθεί η προσωρινή αναστολή του συμβατικού χρόνου λήξης των δανείων του, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2022 χωρίς να αποπληρωθούν, καθώς και να απαγορευτεί κάθε πράξη για την είσπραξη των απαιτήσεων των πιστωτών.
Είναι προφανές ότι και το Μαξίμου παρακολουθεί την έκβαση των δικαστικών μαχών με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς επανειλημμένα έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τη μαξιμαλιστική στάση του Παντελή να επιβαρύνει τον φορολογούμενο με εκατοντάδες εκατομμύρια.
2 Ιουνίου: Εκδίκαση της αγωγής ακύρωσης της ΕΤΑΔ κατά ορισμένων διαιτητικών αποφάσεων υπέρ του ξενοδόχου
Γράφαμε για τον καυτό Ιούνιο στην υπόθεση Μαντωνανάκη.
Η αυλαία ανοίγει στις 2 Ιουνίου με την αγωγή ακύρωσης της ΕΤΑΔ των σχετικών αποφάσεων του διαιτητικού δικαστηρίου.
Οι αποφάσεις των Διαιτητικών Δικαστηρίων επιδίκασαν συνολικά το πρωτοφανές ποσό των Ευρώ 600 εκ. περίπου στον Όμιλο Μαντωνανάκη.
Το ποσό δημιούργησε αίσθηση λόγω του ύψους του, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι το καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ο Όμιλος Μαντωνανάκη είχε αποδεχτεί σχέδιο συμβιβασμού με την ΕΤΑΔ για ποσό 85 εκ. ευρώ περίπου.
Δηλαδή, τα διαιτητικά δικαστήρια επιδίκασαν κατά του Δημοσίου ποσό πλέον των 600 εκ. ευρώ, όταν ήταν γνωστό ότι ο Όμιλος Μαντωνανάκη δεχόταν συμβιβασμό στα Ευρώ 85 εκ., λίγους μήνες πριν.
Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΤΑΔ με την από 24/7/2019 επιστολή της κατήγγειλε ότι κατά τη συγκρότηση των διαιτητικών δικαστηρίων παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις από όσα ο νόμος ορίζει, ενώ τα ίδια περίπου αναφέρει και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ σε υπόμνημα του προς το Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση πληροφορίες μας, η ΕΤΑΔ πρόσφατα ζήτησε ακρόαση από την ηγεσία της Δικαιοσύνης που όμως δεν έγινε δεκτή.
9 Ιουνίου: Η έφεση των τραπεζών για την καταγγελία των δανείων
Συνεχίζουμε στον πυκνό δικαστικά Ιούνιο, όσον αφορά τον υπερδανεισμένο ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη, με την έφεση των πιστωτών κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε ως καταχρηστική την καταγγελία των δανείων του Ομίλου Μαντωνανάκη από τους Ομολογιούχους και η οποία δικάζεται στο Εφετείο Αθηνών στις 9/6.
Κατά την κρίση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, οι Ομολογιούχοι όφειλαν (!) να αναμένουν την έκβαση των διαιτητικών δικαστηρίων για την πολυετή δικαστική διαμάχη με την ΕΤΑΔ, παρόλο που τη στιγμή της καταγγελίας (Μάρτιος 2019) δεν υπήρχε τέτοια απόφαση και οι διαιτητικές αυτές αποφάσεις εκδόθηκαν πολλούς μήνες μετά την καταγγελία των Δανείων (τέλη του 2019 και αρχές 2020).
Τραπεζικοί κύκλοι έθεταν το ρητορικό ερώτημα εάν το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι το συγκεκριμένο δάνειο που εκταμιεύτηκε το 2007 και πριν καταγγελθεί το Μάρτιο 2019, είχε αποπληρώσει μόνο ένα εκατομμύριο από τα 300 εκ του κεφαλαίου, περιήλθε σε κατάσταση υπερημερίας πολλάκις, είχε αναδιαρθρωθεί ήδη τρεις φορές (2010, 2013 και 2016) και κατέστη οριστικά ληξιπρόθεσμο το 2017.
Δηλαδή, λένε, εάν είναι καταχρηστική η καταγγελία ενός τέτοιου δανείου, τότε κάθε καταγγελία θα έπρεπε να θεωρείται a priori καταχρηστική.
Και συνεχίζουν τον προβληματισμό τους, σημειώνοντας ότι με βάση την απόφαση αυτή, ο εκάστοτε πιστωτής δεν θα πρέπει να στρέφεται κατά του πρωτοφειλέτη του, όταν αυτός είναι υπερήμερος για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τις αναδιαρθρώσεις του δανεισμού του, αλλά να αναμένει, πότε ο οφειλέτης πιθανόν θα εισπράξει χρήματα από τρίτους στο απροσδιόριστο μέλλον.
15 Ιουνίου: Τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητά ο ξενοδόχος για τον συμβατικό χρόνο λήξης των «κόκκινων» δανείων στο… γουρλίδικο Λασίθι
Η αυλαία του θερμού δικαστικά Ιουνίου κλείνει στις 15/6 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, όπου θα δικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ομίλου Μαντωνανάκη κατά των Ομολογιούχων.
Με την αίτηση του, ο Όμιλος Μαντωνανάκη ζητά να διαταχθεί η προσωρινή αναστολή του συμβατικού χρόνου λήξης των δανείων του, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2022 χωρίς να αποπληρωθούν, καθώς και να απαγορευτεί κάθε πράξη για την είσπραξη των απαιτήσεων των πιστωτών.
Θυμίζουμε ότι το Λασίθι είναι το τυχερό μέρος του Παντελή, καθώς εκεί δεν έχει χάσει ούτε μία από τις δίκες που έχουν εκδικαστεί.
Όμως, οι δικαστές του Λασιθίου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι μετά την πρόσφατη αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε ο Παντελής κατά συναδέλφου τους, λόγω των ακραίων ισχυρισμών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών, που κατά του δικαστές εκφεύγουν, των θεμιτών ορίων και θίγουν το κύρος του δικαστικού λειτουργήματος συνολικά.
Από την άλλη, οι πιστωτές προβάλουν την άποψη ότι το Πρωτοδικείο Λασιθίου είναι προφανώς τοπικά αναρμόδιο να εκδικάσει την ως άνω αίτηση των ασφαλιστικών, δεδομένου ότι η αίτηση αφορά ένα δάνειο που συνομολογήθηκε στην Αθήνα και στο οποίο όλα τα συμβαλλόμενα Νομικά Πρόσωπα εδρεύουν στην Αθήνα.
Αλλά η δίκη αυτή έχει ευρύτερο νομικό ενδιαφέρον.
Τυχόν αποδοχή των ασφαλιστικών θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά τα Ελληνικά Δικαστήρια θα παρέμβουν σε υφιστάμενες δανειακές σχέσεις και με απόφαση ασφαλιστικών θα αλλοιώσουν τους όρους τους με παράταση της διάρκειας του δανείου.
Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει ένα νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο θα μπορούν να επικαλούνται οι οφειλέτες των Τραπεζών και να ζητούν αντίστοιχες παρεμβάσεις από δικαστήρια ασφαλιστικών, οι αποφάσεις των οποίων δεν υπόκεινται σε έφεση, μετατρέποντας τα δικαστήρια σε «εργαλείο» των κακοπληρωτών και εν τέλει διογκώνοντας και πάλι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που μετά από πολλά χρόνια σκληρής προσπάθειας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση και μόνο το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη δίκη θα είναι ‘ζωντανή’, με ελεύθερο ακροατήριο και ευρύτερο νομικό ενδιαφέρον, την κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν πολλοί εκπρόσωποι του τύπου.