Η αυλαία του θερμού δικαστικά Ιουνίου κλείνει στις 15/6 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, όπου θα δικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ομίλου Μαντωνανάκη κατά των Ομολογιούχων.

Με την αίτηση του, ο Όμιλος Μαντωνανάκη ζητά να διαταχθεί η προσωρινή αναστολή του συμβατικού χρόνου λήξης των δανείων του, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2022 χωρίς να αποπληρωθούν, καθώς και να απαγορευτεί κάθε πράξη για την είσπραξη των απαιτήσεων των πιστωτών.

Θυμίζουμε ότι το Λασίθι είναι το τυχερό μέρος του Παντελή, καθώς εκεί δεν έχει χάσει ούτε μία από τις δίκες που έχουν εκδικαστεί.

Όμως, οι δικαστές του Λασιθίου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι μετά την πρόσφατη αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε ο Παντελής κατά συναδέλφου τους, λόγω των ακραίων ισχυρισμών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών, που κατά του δικαστές εκφεύγουν, των θεμιτών ορίων και θίγουν το κύρος του δικαστικού λειτουργήματος συνολικά.

Από την άλλη, οι πιστωτές προβάλουν την άποψη ότι το Πρωτοδικείο Λασιθίου είναι προφανώς τοπικά αναρμόδιο να εκδικάσει την ως άνω αίτηση των ασφαλιστικών, δεδομένου ότι η αίτηση αφορά ένα δάνειο που συνομολογήθηκε στην Αθήνα και στο οποίο όλα τα συμβαλλόμενα Νομικά Πρόσωπα εδρεύουν στην Αθήνα.

Αλλά η δίκη αυτή έχει ευρύτερο νομικό ενδιαφέρον.

Τυχόν αποδοχή των ασφαλιστικών θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά τα Ελληνικά Δικαστήρια θα παρέμβουν σε υφιστάμενες δανειακές σχέσεις και με απόφαση ασφαλιστικών θα αλλοιώσουν τους όρους τους με παράταση της διάρκειας του δανείου.

Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει ένα νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο θα μπορούν να επικαλούνται οι οφειλέτες των Τραπεζών και να ζητούν αντίστοιχες παρεμβάσεις από δικαστήρια ασφαλιστικών, οι αποφάσεις των οποίων δεν υπόκεινται σε έφεση, μετατρέποντας τα δικαστήρια σε «εργαλείο» των κακοπληρωτών και εν τέλει διογκώνοντας και πάλι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που μετά από πολλά χρόνια σκληρής προσπάθειας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη δίκη θα είναι ‘ζωντανή’, με ελεύθερο ακροατήριο και ευρύτερο νομικό ενδιαφέρον, την κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν πολλοί εκπρόσωποι του τύπου.