Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο στρατόπεδα και το θέμα είναι πως θα συνυπάρξουν την επόμενη μέρα των εκλογών. Πολύ δύσκολα, βλέποντας την…
Χθες το βράδυ μαζεύτηκαν στο καινούργιο γραφείο του πολλοί νυν βουλευτές όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Παύλος Πολάκης, ο Πέτρος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ είχε συνομιλία με την Ράνια Θρασκιά που έχει κάνει δήλωση στήριξης, η Ραλλία Χρηστίδου αλλά και πρώην βουλευτές όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ελένη Αυλωνίτη, Άννα Βαγενά.
Την «βρώμικη» δουλειά κάνει ο Γιώργος Τσίπρας που πολώνει το κλίμα μιλώντας για διαγραφές και διασπάσεις αλλά και για υπονόμευση προς τον Α.Τσίπρα από στελέχη του κύκλου της Έφης Αχτσιόγλου.
Καραμέρος, Ακρίτα και Αποστολάκης αλλαξοπίστησαν και εκεί που στήριζαν Αχτσιόγλου πήγαν με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο Χάρης Μαμαλάκης που στήριξε Τσακαλώτο έφυγε και αυτός προς Κασσελάκη μεριά.
Από την άλλη, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Πάνος Σκουρλέτης, Κατερίνα Ιγγλέζη, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στάθης Γιαννακίδης, τάχθηκαν χθες με την Έφη Αχτσιόγλου.
Πάντως, «φανατικοί» της Αχτσιόγλου είναι φυσικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Άγγελος Χαρίτσης, ένα σοβαρό στέλεχος που παραμένει στο πλάι της, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της, ο Αριστείδης Μπαλτάς ενώ μαζί της είναι και ο Νίκος Φίλης.
Σαφώς υπέρ της δια της σκληρής κριτικής που έχουν κάνει στον Κασσελάκη είναι ο Δημήτρης Βίτσας και ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Κατά του Κασσελάκη είναι και ο Στέλιος Κούλογλου και γι’ αυτό μάλλον θα στηρίξει Αχτσιόγλου.
Θα πρέπει να πούμε ότι από άποψης ποιότητας στελεχών και εμπειρίας, η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου είναι πιο μπαρουτοκαπνισμένη ενώ η ομάδα Κασσελάκη στηρίζεται περισσότερο στις συμμαχίες του Αλέξη Τσίπρα με το κόμμα και τα επιχειρηματικά κέντρα που τον στηρίζουν.
Η Αχτσιόγλου στηρίζεται πολύ στον Νίκου Μαραντζίδη ενώ ο Κασσελάκης στηρίζεται στον Νίκο Μωραίτη, στενό φίλο του Α.Τσίπρα.
Η χαμηλή επικαιροποίηση στοιχείων των μελών για τον δεύτερο γύρο δείχνει ότι δεν θα έχουμε ανατροπή.
Η πλευρά της Αχτσιόγλου προσπαθούσε να ενεργοποιήσει 50.000 παλιά μέλη που δεν ψήφισαν στην πρώτη Κυριακή αλλά υπάρχει μία σχετική απροθυμία.
Ερωτηματικό αποτελεί εάν θα έρθουν να ψηφίσουν αυτοί που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, τα 40.000 νέα μέλη.
Λογικά θα έχουμε λίγες διαρροές εκεί.
Όπως φαίνεται εκ πρώτης, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει αλλά οι δύο μονομάχοι θα είναι πιο κοντά σε ψήφους απ’ ότι στον πρώτο γύρο.
Η Αχτσιόγλου θα κατέχει ένα καλό ποσοστό που θα φτάνει το 40% και ο Κασσελάκης θα πιάσει το 60%.
Η συνέχεια, όμως, θα είναι δύσκολη καθώς κανένας δεν γνωρίζει τις ιδέες του δεύτερου σε μία σειρά θεμάτων όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, το δημόσιο κ.α.
Συνεπώς, μετά την Κυριακή αρχίζουν τα δύσκολα.
Οι Ινδοί έχουν βάλει στο μάτι τον ΟΛΘ – Πρώτες επαφές με την πλευρά Σαββίδη!
Η πρόθεση-απόφαση της Ε.Ε. να μετριάσει και σταδιακά να εξαλείψει τις συναλλαγές και τις συνέπειες από τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, θέτοντας εμπόδια στο “Δρόμο του Μεταξιού”, οδηγεί σε νέες συμμαχίες και συμφωνίες κορυφής με άλλες ισχυρές χώρες, που μπορεί να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές με την κινεζική οικονομία.
Οι επιλογές αυτές της Ε.Ε. έχουν φυσικά ανησυχήσει ιδιαίτερα την κινεζική ηγεσία, η οποία αντιδρά στα περιοριστικά αυτά μέτρα και κατά τις πληροφορίες αυτή η στρατηγική της Ευρώπης, θα έχει συνέπειες σε δεκάδες επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου που έχουν δραστηριότητες, παραγωγικές ή εμπορικές με την μεγάλη αυτή ασιατική και ισχυρή οικονομία.
Την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι αντικινεζικές αποφάσεις σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο στον τεχνολογικό τομέα, η ηγεσία της Ε.Ε. έχει καταστρώσει ευρύτερο σχέδιο αντικατάστασης των κάθε είδους εισαγωγών από την Κίνα, ενεργοποιώντας και ενισχύοντας τις σχέσεις με την ισχυρή και διαρκώς ανερχόμενη οικονομία της Ινδίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα έχουν δοθεί οδηγίες προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. να διερευνήσουν κάθε πιθανό στάδιο συνεργασίας με ινδικές επιχειρήσεις, ώστε σταδιακά να αναπτυχθούν πλήρεις εμπορικές σχέσεις είτε διακρατικές είτε επιχειρηματικές.
Πρόσφατα, όπως είναι γνωστό επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είχε ενδιαφέρουσες συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο ηγετών, αλλά και κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης με Ινδούς και Έλληνες επιχειρηματίες, συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας στον οικονομικό, βιομηχανικό και εμπορικό τομέα, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη και τελική διαμόρφωση.
Η πληροφορία, όμως, που μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι “όλα τα λεφτά”, έχει να κάνει με την σφοδρή επιθυμία της Ινδίας να αυξήσει την εμπορική της παρουσία στην Ευρώπη, η οποία όμως απαιτεί και την ύπαρξη ενός μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου, ενός μεγάλου λιμανιού, δηλαδή, το οποίο να αποτελέσει τον διασυνδετήριο μεταφορικό κόμβο με την ευρωπαϊκή αγορά.
Η άμεση εκδήλωση αυτών των προθέσεων της ινδικής κυβέρνησης, βρήκε άμεση ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά, καθώς προτάθηκαν κάποιες λύσεις και ρίχτηκαν στο τραπέζι διάφορες ιδέες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, η πλευρά των Ινδών ήταν καλά “διαβασμένη” και ρώτησε λεπτομέρειες “ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θέτοντας και το ερώτημα αν επίκεινται μετοχικές αλλαγές στον ΟΛΘ”!
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτέλεσε “ένα πολύ καλό δώρο” για την κυβέρνηση, που πιέζεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα από την αμερικανική πλευρά να θέσει εκτός παιχνιδιού “τον ρωσόφιλο Ιβάν Σαββίδη“, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι τώρα.
Από τις λιγοστές μέχρι τώρα πληροφορίες που μας μεταφέρουν οι πηγές μας, εκτιμάται ότι οι Ινδοί έχουν προχωρήσει ήδη σε αρχικές επαφές με τον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη, αναζητώντας εμπορική συνεργασία σε πρώτη φάση, με οψιόν για την απόκτηση και ποσοστού του ΟΛΘ μελλοντικά, από κρατικό ινδικό φορέα.
Η πλευρά Σαββίδη, φέρεται να αντιμετωπίζει θετικά το ινδικό φλερτ, άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι Ινδία και Ρωσία συνεργάζονται σε πολλούς εμπορικούς και βιομηχανικούς τομείς, ενώ παράλληλα πρωτοστατούν μαζί με την Κίνα, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική στο κίνημα των BRICS.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχουν ευτυχή κατάληξη οι σχετικές επαφές που γίνονται με άκρα μυστικότητα και εκτός Ελλάδας, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ελλάδα, Ινδία) θα βγουν ωφελημένες, με μόνο πρόβλημα τον κίνδυνο διαταραχής των σχέσεων Κίνας-Ινδίας, αν η δεύτερη απειλήσει άμεσα την παρουσία της στην Ευρώπη, πράγμα που επιδιώκεται ούτως ή άλλως,σχεδόν ανοιχτά, από την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα από τη συμμετοχή της Reggeborgh στην Optima Bank σφραγίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο η συμμαχία Χόλτερμαν με την οικογένεια Βαρδινογιάννη
Μέσα από την έγκριση από τη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου της Optima Bank για την εισαγωγή των μετοχών της τράπεζας στο χρηματιστήριο έρχεται να «σφραγιστεί» η συμμαχία σε όλα τα επίπεδα πλέον του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, το αφεντικό της Reggeborgh μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα κατέχει σχεδόν το 4% των μετοχών (3,958%) και ειδικότερα 2.916.666 μετοχές, οι οποίες θα αποκτηθούν έκαστην στην ανώτατη τιμή διάθεσης των 7,20 ευρώ ανά μετοχή, σε μια συνολική επένδυση που αγγίζει τα 21 εκατ. ευρώ!
Η στρατηγική αυτή συμμετοχή του Ολλανδού στην Optima Bank, έρχεται να καταδείξει για μια ακόμα φορά πόσο κοντά βρίσκεται πλέον με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία ήδη κατέχει το 30% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ ταυτόχρονα έχει αποκτήσει τον άνεμο και επίκειται η απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΗΛΕΚΤΩΡ!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον η συμμαχία των δύο πλευρών λαμβάνει χώρα σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δράσης καθώς πέρα από τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις, την ενέργεια και τα σκουπίδια, Χόλτερμαν και οικογένεια Βαρδινογιάννη «προχωράνε» μαζί και στις τράπεζες δεδομένου ότι η Reggeborgh έχει ήδη αποκτήσει περίπου το 7% των μετοχών της ALPHA Bank ενώ έχει δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός επιπλέον 10% των μετοχών από την ALPHA από το ΤΧΣ σε συνδυασμό με συζητήσεις που φαίνεται να έχουν γίνει με τον Αμερικανό Πόλσον για το ποσοστό του στην συστημική τράπεζα.
Η δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα συγκυβερνήσει με προέδρους ποδοσφαιρικών ομάδων, εφοπλιστές και επιχειρηματίες, οι πολλοί αποδέκτες και το μείζον ζήτημα με τους Αλαφούζους και το συγκρότημα του Φαλήρου!
Όταν αποκαλύψαμε ότι «κάτι τρέχει με τους Αλαφούζους» και τη σχέση τους με την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα διάφορα παράκεντρα του Τύπου και όχι μόνο, έσπευσαν να απαξιώσουν και να αποδομήσουν την προσέγγιση μας αυτή, μέσα από δημοσιεύματα!
Βεβαίως ήταν θέμα ημερών να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να ταυτιστούν με την αποκαλυπτική δημοσιογραφία του Radar, όταν αντιλήφθηκαν ότι ο πρωθυπουργός «τα έχει πάρει» με το Φάληρο και πως θα το φωτογραφήσει μέσα από τις δηλώσεις του στη ΔΕΘ, όπερ και εγένετο!
Η δήλωση Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ ότι δεν θα συγκυβερνήσει με Προέδρους ποδοσφαιρικών ομάδων, εφοπλιστές και επιχειρηματίες, αναμφίβολα έχει πολλούς αποδέκτες, παλιούς αλλά και νέους…
Ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι η δήλωση αποσκοπούσε να στείλει μήνυμα στους Αλαφούζους και το συγκρότημα του Φαλήρου, τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή, που εδώ και αρκετό καιρό ασκούν μια έντονη και σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με σχόλια ενίοτε απαξιωτικά και σε ένα βαθμό απαξιωτικά!
Και η απάντηση Μητσοτάκη ήταν σαφής, αιχμηρή και σε μορφή τελεσιγράφου!
Τόσο προς τους Αλαφούζους στους οποίους και απευθύνεται, όσο και προς πολλά ακόμη επιχειρηματικά συστήματα και κέντρα εξουσίας, τα οποία μπορεί να θεωρήσουν ότι θα ασκούν παρεμβατικό εξωθεσμικό ρόλο προς ίδιον όφελος!
Το τι ακριβώς έχει συμβεί και η οικογένεια Αλαφούζου έχει στραφεί κατά της κυβέρνησης, αποτελεί ένα ερωτηματικό!
Κάποιοι θεωρούν ότι βασικός λόγος είναι οι περιπέτειες του Γιάννη Αλαφούζου με το ΚΕΦΟΜΕΠ που χρονολογούνται από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη κλείσει!
Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο βασικός λόγος είναι το ποδόσφαιρο και η διαιτησία, που κατά τον Γ. Αλαφούζο στέρησε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό!
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την Καθημερινή, σίγουρα παίζουν ρόλο οι διαχρονικές κακές σχέσεις του Αλέξη Παπαχελά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην αισθάνεται καμία κριτική για πράξεις ή παραλείψεις, ιδίως σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια Αξιωματική Αντιπολίτευση!
Οι πέντε συν ένας λόγοι που λειτουργούν ως τροχοπέδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Από την καθυστέρηση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες μέχρι τις πλημμύρες, τις φωτιές και τον …Κασσελάκη!
Την αδυναμία του χρηματιστηρίου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και του γενικού δείκτη να επανέλθει στα πέριξ των 1300 μονάδων επίπεδα αποκαλύπτει η σημερινή συνεδρίαση .
Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή έκθεση της Moody’s για τις τράπεζες δημιούργησε κάποιες θετικές προοπτικές για την αγορά, οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών , παρουσιάζουν μικρά μόνο κέρδη.
Οι λόγοι πολλοί και προερχόμενοι από διαφορετική αφετηρία: Κατά πρώτον η εικόνα των αγορών διεθνώς.
Όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις και αυτός ο Σεπτέμβριος ακολουθεί την παράδοση και οι πωλητές επικρατούν σαφώς των αγοραστών στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια.
Πέραν της εικόνας διεθνώς στην ελληνική αγορά επενεργούν οι εξής παράγοντες:
1) Προς το παρόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες απεγκλωβισμού του γενικού δείκτη από τα σημερινά επίπεδα. Σε γενικό επίπεδο η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση ενδοσκόπησης, μετά τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα σε πολλά επίπεδα που προέκυψαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
2) Παράλληλα οι έκτακτες ανάγκες που αναδεικνύονται μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αν και δεν έχουν υπολογιστεί επακριβώς, αλλάζουν τα δεδομένα τόσο του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους όσο και του 2024.
3) Υπό αυτά τα δεδομένα η αγορά δεν δείχνει να έχει δυνάμεις για να κινηθεί ανοδικά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των προηγούμενων εβδομάδων για το απλό λόγο ότι δεν υπάρχει story. Τα σενάρια περί αναβαθμίσεων και επενδυτικής βαθμίδας έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό δεν καταγράφεται. Αντίθετα οι πωλήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων συνεχίζονται με την παραμικρή ανοδική αναλαμπή. Όσο για το επιχείρημα ότι οι ξένοι πουλάνε, αφού η ελληνική οικονομία «αλλάζει πίστα», αφορά μόνο εκείνους που πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η αλλαγή τάσης, πράγμα που δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τις εξελίξεις.
4) Σε επίπεδο εταιρικών ανακοινώσεων δεν υπάρχουν στοιχεία που να διαφοροποιούν το κλίμα. Διότι ναι μεν τα αποτελέσματα του εξαμήνου κινούνται σε καλύτερα των αναμενομένων επίπεδα, η κατάσταση της οικονομίας όμως διεθνώς, όσο και εσωτερικά με την επιμονή των υψηλών επιτοκίων και της περιορισμένης κατανάλωσης , δεν αποτελούν θετικές ενδείξεις.
5) Εναγωνίως η αγορά ανέμενε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα κινούνταν οι διαδικασίες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Αυτό λόγω συνθηκών δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σύντομα, σήμερα δημοσιεύονται πληροφορίες ότι τράπεζα που ενδιαφερόταν να εξαγοράσει πακέτο μετοχών της από το ΤΧΣ , δεν συνάντησε τη σχετική ανταπόκριση.
Ένας επιπλέον σοβαρός λόγος που διατηρούν τους δείκτες του χρηματιστηρίου στα σημερινά επίπεδα αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Αν και προς το παρόν θεωρείται πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί το βάρος των όποιων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξσίου βέβαιο ότι η πιθανή εκλογή του «κομήτη» Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσουν νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό.
Διαβάστε ακόμη:
- Συνοδοί πολυτελείας για τη… Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- Aπό Ευρώπη και Λας Βέγκας συρρέουν στη Νέα Υόρκη
- 50 Top Pizza: Αυτές είναι οι 100 καλύτερες πιτσαρίες στον κόσμο για το 2023
- Γιατί η μαύρη γάτα στο στούντιο προκάλεσε αμηχανία στον Νίκο Φίλη
- Η πολιτική επικοινωνία, η Αχτσιόγλου και ο σκύλος του Κασσελάκη