Η Barclays μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας το 2023 στο 3,8%, εξαιτίας εν μέρει της πτώσης που εκτιμάται ότι θα σημειώσει η παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.

Οι Jian Chang και Yingke Zhou της Barclays στο Χονγκ Κονγκ σε έκθεσή τους λένε ότι οι οικονομικοί αναλυτές της εταιρείας σε ΗΠΑ και Ευρώπη προβλέπουν ύφεση. Ως αποτέλεσμα, αναμένουν τώρα οι εξαγωγές της Κίνας να μειωθούν κατά 2% έως 5% το 2023, έναντι προηγούμενων προσδοκιών για ανάπτυξη 1%, ανέφερε η έκθεση.

«Το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές έχει συρρικνωθεί εφέτος», τονίζουν οι αναλυτές και συμπληρώνουν: «φαίνεται ότι διεθνείς εταιρείες έχουν μεταφέρει τις παραγγελίες τους μακριά από την Κίνα στους Ασιάτες γείτονές της, συμπεριλαμβανομένων του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπαγκλαντές και της Ινδίας, για την παραγωγή ορισμένων βασικών αγαθών».

Με το βλέμμα στις εξαγωγές

Οι εξαγωγές παραμένουν ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας, ειδικά όταν η πανδημία διέκοψε τον εφοδιασμό της παγκόσμιας αλυσίδας και δημιούργησε έντονη ζήτηση για προϊόντα υγείας και ηλεκτρονικά είδη. Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 29,8% πέρυσι (σε όρους δολαρίου), μετά από αύξηση 3,6% το 2020. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί εφέτος. Τον Σεπτέμβριο, η αύξηση των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 12,5%. Η τελευταία φορά που οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν ήταν το 2016, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η νέα πρόβλεψη της Barclays για το ΑΕΠ της Κίνας για το 2023 κατά 3,8% έρχεται μετά τη μείωση του σε 4,5% τον Σεπτέμβριο λόγω της πτώσης των επενδύσεων σε ακίνητα. Η μείωση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ περιλαμβάνει εκτιμήσεις για μια πιο απότομη πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα, από 8% έως 10%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για χαμηλότερο μονοψήφιο αριθμό.

Διαβάστε ακόμη: