Μειώθηκε η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας τον Οκτώβριο λόγω των μέτρων της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του Covid. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ο επίσημος δείκτης για τη μεταποίηση μειώθηκε στο 49,2 αυτόν τον μήνα, από 50,1 τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι σε έρευνα του πρακτορείου Reuters “έβλεπαν” το δείκτη στο 50.

Οι ενδείξεις κάτω από το 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ από το 50 και επάνω αντικατοπτρίζουν ανάπτυξη. Ο δείκτης που ερευνά τις επιχειρήσεις για τις συνθήκες λειτουργίας έχει υποχωρήσει κάτω από το 50 για τους έξι στους δέκα μήνες του έτους μέχρι στιγμής.

Οι επιμέρους δείκτες για την απασχόληση, την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και τον χρόνο παράδοσης προμηθευτών παρουσίασαν συρρίκνωση τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

«Η πτώση του PMI της μεταποίησης οφείλεται κυρίως στην πτώση του υποδείκτη νέων παραγγελιών (στο 48,1 τον Οκτώβριο από 49,8 τον Σεπτέμβριο), υποδεικνύοντας ασθενέστερη μελλοντική ζήτηση», δήλωσε σε σημείωμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu.

Επισήμανε ότι ο υποδείκτης απασχόλησης βρίσκεται πλέον σε περιοχή ύφεσης για 19 συνεχείς μήνες. Τα διάσπαρτα κρούσματα Covid σε ολόκληρη τη χώρα έχουν προκαλέσει αυστηρότερους ελέγχους στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Μία από τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο είναι ο προμηθευτής της Apple, Foxconn, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το εργοστάσιό της στην πόλη Zhengzhou είχε προβλήματα εξαιτίας του Covid.

Διαβάστε ακόμη: