Σε δηλώσεις προχώρησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι, μετά την ιστορική συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον κ. Μόντι, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική στιγμή στην πορεία σχέσεων των χωρών μας».

«Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ εγγύτερα από την απόσταση που μας χωρίζει».

«Υπάρχει η βάση για ευρύτατο πεδίο διμερούς συμπόρευσης σε οικονομία, πολιτισμό, τουρισμό, μέχρι την από κοινού άμυνα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτος στόχος είναι να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο μέσα στην επόμενη τετραετία με την Ινδία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Θα δώσουμε έμφαση την οικονομική συνεργασία, με επενδύσεις εκατέρωθεν», συμπλήρωσε.

Συνάντηση Μόντι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νωρίτερα σήμερα, στις 10:20, έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναρέντρα Μόντι είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Ινδίας που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια.

Η κυρία Σακελλαροπούλου σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αφού η προηγούμενη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού ήταν το 1983. Από την πλευρά του, ο Ναρέντρα Μόντι, θέλησε να δηλώσει την συμπαράσταση του για τις φωτιές του μαίνονται στην χώρα. Εξέφρασε επίσης, τα συλλυπητήρια του για τα θύματα των πυρκαγιών.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη επιχείρηση της Ινδίας στο διάστημα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή του φεγγαριού που δεν έχει εξερευνηθεί. Επιπλέον, μιλώντας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην χώρα και η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής κρίσης με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

Τέλος, η κυρία Σακελλαρόπουλου τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών που συνδέονται από την αρχαιότητα και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δυο χωρών για την εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα είναι για το κοινό καλό.

Διαβάστε ακόμη: