Με την έξοδο από την τραγωδία την οποία ζει η χώρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες ακόμη να μη φαίνεται στον ορίζοντα και τον χορό όλων των Ελλήνων να προσπαθεί να εξευμενίσει το κακό, μια μόνο είναι η βεβαιότητα: Όταν τα λασπόνερα υποχωρήσουν, όταν ο Πηνειός παύσει να απειλεί με υπερχείλιση τόσο τα παραποτάμια χωριά όσο και τα προάστια της Λάρισας, όταν ο Παλαμάς και η Μεταμόρφωση αρχίζουν να αναπνέουν και πάλι, τότε τίποτε δεν θα είναι όπως πριν.

Αν και στο παρελθόν τα φυσικά «φαινόμενα» οδήγησαν σε ανάλογες βαρύγδουπες διαπιστώσεις, όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι αυτήν τη φορά δεν υπάρχει επιστροφή και δρομολογούνται εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Το τι θα συμβεί ουδείς μπορεί σήμερα να το προσδιορίσει. Όμως είναι σίγουρο ότι θα γίνουν πολλά, είναι ανάγκη για ένα ορμητικό ρεύμα ικανό να σώσει τη χώρα από την παρακμή και να δώσει την αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα, εφόσον οι πολίτες κάνουν το βήμα υπέρβασης και αποτινάξουν τα βαρίδια του παρελθόντος.

Ενώπιον των ευθυνών τους βρίσκονται πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία της χώρας.

Όλες –με διαφορετικό μερίδιο, έστω– είναι υπεύθυνες για τα όσα ζει ο πολίτης αυτής της χώρας κατά τους τελευταίους μήνες.

Από τα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς, το ναυάγιο της Πύλου με χαμένες εκατοντάδες ψυχές, τις πυρκαγιές με καμένα 2 εκατ. στρέμματα πρασίνου, τις δολοφονίες του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια και του Αντώνη στον Πειραιά, μέχρι και τις εικόνες αποκάλυψης του Θεσσαλικού Κάμπου των τελευταίων ημερών, ευθύνες υπάρχουν και αυτή τη φορά πρέπει με αυστηρότητα και με κάθε τρόπο να καταλογιστούν.

Δεν αρκεί

Προφανώς το μεγαλύτερο βάρος ευθύνης αναλογεί στην κυβέρνηση. Θα αποτελούσε βλασφημία κάθε αναφορά στο μέλλον σε επιτελικό κράτος και πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, όχι γιατί ως έννοιες στερούνται της ανάλογης βαρύτητας, αλλά γιατί επανάληψη από τα χείλη αυτών που τις δυσφήμησαν αποτελεί ύβρι με όλη την αρχαιολογική σημασία της λέξης.

Ηλίου φαεινότερο επίσης ότι επανεκκίνηση της κυβέρνησης με ανασχηματισμό μπορεί να δημιουργήσει πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά δεν λύνει το όλο πρόβλημα.

Ενός ανίκανου, καχεκτικού, απροετοίμαστου και δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού που κατά τους κυβερνώντες είναι πάντα έτοιμος για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, αλλά καταρρέει στην Βασιλίσσης Σοφίας με την πρώτη ισχυρή νεροποντή.

Ως μόνη λύση στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι να γίνει ένα τεράστιο βήμα υπέρβασης από τους πάντες.

Οι καιροί επιτάσσουν τη δημιουργία μιας εθνικής πανστρατιάς χωρίς πείσματα και εγωισμούς.

Επειδή η κλιματική κρίση θα είναι παρούσα στο μέλλον και θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία ενός μόνιμου κεντρικού επιτελικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχει πέραν από κομματικές δουλείες και αγκυλώσεις ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα από πλευράς επιστημονικού, επιτελικού και κρατικού μηχανισμού, το οποίο να είναι υπεύθυνο για τη χάραξη αλλά και την τήρηση της πολιτικής σε κρίσιμες περιόδους.

Για την μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα το όργανο αυτό θα πρέπει να δίνει λόγο και να επιλέγεται από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία (όπως δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας).

Η φενάκη του 112

Είναι αλήθεια ότι μέχρι τη δραματική εξέλιξη του Θεσσαλικού Κάμπου η κοινή γνώμη είχε πεισθεί ότι το 112 «κάνει θαύματα και σώζει ζωές».

Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες διέδιδαν ότι τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης «ζήλεψαν» πολλές άλλες χώρες του πλανήτη και έσπευσαν να αναζητήσουν την τεχνογνωσία του προκειμένου να τον… αντιγράψουν !

Ευτυχώς, δεν πρόλαβαν, διότι τα λασπόνερα της Θεσσαλίας αποκαλύπτουν ότι το 112 δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση ότι το «εγκαταλείψτε πάση θυσία» αποτελεί επιτελικό σχεδιασμό, πράγμα που προφανώς δεν είναι.

Όπως δεν είναι και πολλά άλλα. Το 112 βασίζεται στο εντοπισμό των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε μια περιοχή με βάση τις κεραίες με τις οποίες συνδέονται.

Σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες ειδοποίησης. Σε άλλες ουδόλως. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας δεν βασίζεται σε νοητές ευθείες, αλλά στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Προσωπική εμπειρία: Κατά τη μεγάλη πυρκαγιά στη ΒΑ. Κέρκυρα του Ιουλίου το 112 οδήγησε σε ανώφελη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων!

Και είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το 112 πιθανόν να κινητοποίησε ορισμένους ανθρώπους αλλά οδήγησε σε καταστροφή περιουσιών που μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Στην περίπτωση των πλημμυρών της Θεσσαλίας το 112 απέδειξε την αχρηστία του.

Στάλθηκαν μηνύματα εγκατάλειψης περιοχών όταν αυτές είχαν ήδη αποκλειστεί από χιλιάδες τόνους νερού.

Έστω όμως ότι οι πολίτες είχαν ενημερωθεί νωρίτερα. Πού θα εύρισκαν υψηλότερα σημεία να καταφύγουν, πλην βεβαίως των στεγών των σπιτιών τους μέσα στον Κάμπο;

Από την αρχή

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα αλλάζουν και τα δεδομένα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg το κόστος των πυρκαγιών στην Ελλάδα εκτιμάται πως φτάνει το 1,66 δισ. ευρώ.

Αν υπολογίσει κανείς πως το ΑΕΠ της χώρας μας αγγίζει πλέον τα 224 δισ., θα αντιληφθεί πως πρόκειται για το 0,7% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Αν προστεθεί το κόστος και των πλημμυρών που ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την έκταση των καταστροφών, το ποσό εκτοξεύεται πολύ πάνω από το 1% του ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί σε τρομακτικά επίπεδα ( άνω του 2%).

Ως εκ τούτου θεωρείται επιβεβλημένος ο επανασχεδιασμός του οικονομικού πλάνου των επόμενων μηνών, καθώς θα απαιτηθούν μεγάλα κονδύλια για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Πριν από μία εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στην Κομισιόν την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι προς το παρόν ανυπολόγιστο.

Ωστόσο, ήδη φαίνεται πως υπάρχει έντονη ανησυχία για το κόστος που θα έχουν στην ελληνική οικονομία.

Βραχυπρόθεσμα, πάντως, οι πλημμύρες και οι φωτιές μπορούν να πλήξουν την οικονομία τόσο λόγω των έργων αποκατάστασης, ανοικοδόμησης και επιδοτήσεων, όσο και από το γεγονός ότι επλήγη σημαντικά η αγροτική παραγωγή σε Έβρο και Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Φεύγουν οι ξένοι

Ένα στοιχείο που δεν έτυχε της προσοχής κατά τους τελευταίους μήνες είναι οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά τον Αύγουστο οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν για πέμπτο κατά σειρά μήνα καθαροί πωλητές.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι καταγεγραμμένοι ως αλλοδαποί επενδυτές, με βάση τη φορολογική τους έδρα, προχώρησαν τον Αύγουστο σε εκροές της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Ποσό που προκύπτει αν από τη συνολική αξία των πωλήσεών τους αφαιρεθεί εκείνη των αγορών που έγιναν στη διάρκεια του μήνα.

Το «κοντέρ» των πωλήσεων ελληνικών μετοχών από ξένα χαρτοφυλάκια ανεβαίνει στα 550,5 εκατ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη η ίδια πρακτική που ακολούθησαν και στους τέσσερεις προηγούμενους μήνες.

Κατ’ ουσίαν δηλαδή οι ξένοι τοποθέτησαν φρέσκο χρήμα στην ελληνική αγορά μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2023, όπου οι καθαρές αγορές τους είχαν φτάσει αθροιστικά στα 267 εκατ. ευρώ.

Από τον Απρίλιο όμως και μετά η στάση τους άλλαξε. Αντίθετα, από την αρχή του έτους τα ελληνικά χαρτοφυλάκια έχουν κάνει καθαρές τοποθετήσεις ύψους 272 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει σοβαρός προβληματισμός και αποδεικνύεται ότι λαθεύουν εκείνοι που θεωρούν πως βρισκόμαστε ενώπιον εισροής πακτωλού κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Αυτό δείχνει –όπως και στις περισσότερες από το ξένες αγορές– ότι ο επενδυτικός προβληματισμός έχει επιστρέψει στις αγορές.

Και δυσμενές σενάριο

Παρά το επιβαρυμένο εσωτερικά κλίμα οι εκτιμήσεις για το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες – πιθανόν οι αναλυτές των διεθνών οίκων να μην πρόλαβαν να «μετρήσουν» και τις επιπτώσεις των τελευταίων γεγονότων.

JP Morgan και Morgan Stanley δημοσίευσαν την εβδομάδα αυτή εκθέσεις θέτοντας νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως επισημάνουν, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη +2,5% και +2,2% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα και τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επωφεληθούν από την πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την υψηλή ροή άμεσων ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών δανείων CAGR για την περίοδο 2023-2025 κατά 6%.

Τα περιθώρια επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, με το beta καταθέσεων να παραμένει χαμηλά.

Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική και οι μειούμενοι δείκτες NPE υποστηρίζουν τις προοπτικές για χαμηλότερο κόστος κινδύνου στο μέλλον.

Ωστόσο, η Morgan Stanley δεν παραλείπει να δώσει εκτιμήσεις τιμών και σε ένα δυσμενές αλλά και σε ένα ιδανικό σενάριο.

Για την Πειραιώς το θετικό σενάριο αναφέρει τιμή στόχο στα 5,32 ευρώ, αλλά στο δυσμενές η τιμή στόχος είναι στο 1,77 ευρώ. Αντίστοιχα, για την Εθνική οι δύο τιμές είναι 9,52 ευρώ και 4,33 ευρώ, για την Alpha Bank είναι 2,37 ευρώ και 0,85 ευρώ, και για την Eurobank στα 2,39 ευρώ και στο 1 ευρώ.

Το θετικό σενάριο υποδηλώνει ισχυρότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και μείωση των NPEs.

Το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει μικρότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της Ε.Ε., αναιμική ανάπτυξη, πιστωτική συρρίκνωση και υψηλότερα NPEs.

Με κομμένα τα φτερά ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ – Αλλαγή πλάνων και προσδοκιών για τον Πρωθυπουργό, με μικρό καλάθι παροχών και ίσως και επιβολή νέου φόρου – Πυρκαγιές, πλημμύρες και ο ανασχηματισμός (που πάει πίσω) έφεραν κρίση στο Μαξίμου – Την κατάσταση σώζουν οι εκλογές – ροντέο του ΣΥΡΙΖΑ

Mε κομμένα τα φτερά και με μικρό καλάθι παροχών πηγαίνει ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι πλημμύρες στην Θεσσαλία «ξεκόβουν» μία σειρά από παροχές, με πρώτο το επίδομα τροφίμων Market Pass και μάλιστα την ώρα που έχουμε ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε και ο Κ. Χατζηδάκης το πιθανότερο είναι κοπεί η επέκταση του Market Pass για Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Σκληρό φθινόπωρο

Μετά από ένα καυτό καλοκαίρι έρχεται και ένα κρύο φθινόπωρο με ακρίβεια και νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω Θεσσαλικού κάμπου.

Ήδη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσημα ότι η κυβέρνηση καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Οι καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά και εκείνες που προηγήθηκαν στον Έβρο είναι μεγάλες.

Οι ανάγκες για ζεστό χρήμα προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις αλλά και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε βασικές υποδομές είναι επιτακτικές.

Έτσι, λοιπόν, ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλάζει δραματικά.

Και έξτρα φόρος στο τραπέζι

Στο τραπέζι μάλιστα, φέρεται να είναι και έξτρα φόρος προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κόστος από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις φωτιές στον Έβρο.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφάλισε ο Κ. Μητσοτάκης θα φτάσουν στην Ελλάδα τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου και δεν θα είναι όλα.

Έτσι κάπως πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το κόστος ανασυγκρότησης του έτους.

Τα σενάρια είναι πολλά. Κάποιοι μιλάνε για έναν έξτρα φόρο υπέρ των πλημμυροπαθών που μπορεί να βαρύνει με ειδική εισφορά μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

Άλλοι λένε ότι μπορεί να προέλθει από μία έκτακτη φορολόγηση των στρωμάτων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Απόλυτη αλλαγή προσδοκιών

Είναι όμως, ενδεικτικό ότι ο Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν θα πήγαινε στην ΔΕΘ για να επικοινωνήσει την πολλαπλασιαστική αξία που δίνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα και τώρα θα πρέπει να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση, ανακοινώνοντας ένα πολύ μικρό καλάθι παροχών και ίσως και έναν έξτρα φόρο.

Απόλυτη καταστροφή στα σχέδια του. Και το χειρότερο θα πρέπει να απολογηθεί για όσα έκανε και δεν έκανε η Πολιτική Προστασία στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Κακώς δεν έκλεισε το θέμα του ανασχηματισμού

Επιπροσθέτως, πάει στην Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού.

Η δυναμική παρέμβαση του Βασίλη Κικίλια προχθές στον ΑΝΤ1, που άδειασε τη μισή κυβέρνηση και κυρίως τον Χρήστο Στυλιανίδη που εμπιστεύτηκε εκ νέου ο Πρωθυπουργός, έχει ενοχλήσει το Μαξίμου που έχει μεταθέσει τον ανασχηματισμό σε πιο ουδέτερο χρόνο.

Ουσιαστικά, πάει αποδυναμωμένος αφού δεν επιβλήθηκε όπως θα έπρεπε με έναν γενναίο ανασχηματισμό, ένα γενναίο restart που θα τον έβγαζε από το κάδρο της αρρυθμίας συνολικά της κυβέρνησης.

Ευτυχώς που υπάρχει το ροντέο του ΣΥΡΙΖΑ

Τούτων δοθέντων, εκτιμάται ότι αυτή η ΔΕΘ θα είναι μία δύσκολη και διεκπεραιωτική Έκθεση για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.

Αυτό που ουσιαστικά σώζει την κατάσταση για την κυβέρνηση, είναι ότι τις ίδιες μέρες θα γίνουν εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος οδεύει σε διάσπαση, μέσα από μία διαδικασία πραγματικό ροντέο.

Ένα ροντέο που θα κλέψει την παράσταση και θα στρέψει τα βλέμματα πάνω στους Κασσελάκη-Αχτσιόγλου και τους συμμάχους τους και όχι πάνω σε αυτά που θα πει ο Πρωθυπουργός. Ας ανάψει και μία λαμπάδα στο μπόι του Στέφανου!

Τι συμβαίνει με τους Αλαφούζους; Γιατί ΣΚΑΙ και Καθημερινή «χτυπάνε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Τα παλιά ανοιχτά ζητήματα με το ΚΕΦΟΜΕΠ, η έλλειψη αντιπολίτευσης και οι νέες ισορροπίες στον τομέα των media!

Πέραν πάσης αμφιβολίας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην πολιτική, επιχειρηματική και οικονομική πιάτσα το γεγονός ότι τα media της Οικογένειας Αλαφούζου ασκούν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, μολονότι η αίσθηση που επικρατούσε ήταν πως τόσο ο ΣΚΑΙ όσο και η Καθημερινή (που θεωρείται ως η ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς παράταξης στον χώρο του Τύπου) στηρίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά!

Επί της ουσίας, ουδείς γνωρίζει αν κάτι έχει συμβεί μεταξύ Γιάννη και Θέμη Αλαφούζου με τον πρωθυπουργό ή όσον αφορά τις σχέσεις τους με το Μαξίμου!

Κάποιοι πιθανολογούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακόμη ανοικτά κάποια σοβαρά φορολογικά ζητήματα του Γιάννη Αλαφούζου με το ΚΕΦΟΜΕΠ που πηγάζουν από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ! Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι ενδεχομένως ο Γιάννης Αλαφούζος κρατάει αυτή τη στάση λόγω ποδοσφαίρου και Παναθηναϊκού, επιδιώκοντας την περαιτέρω παρέμβαση της Πολιτείας στα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και της διαιτησίας!

Και κάποιοι τρίτοι, ότι τόσο ο Γιάννης όσο και ο Θέμης Αλαφούζος μέσα από την Καθημερινή, θέλουν να υποδηλώσουν θέση στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται, τόσο σε σχέση με τις νέες ισορροπίες στον χώρο των media, όσο και από το γεγονός ότι η έλλειψη αξιωματικής αντιπολίτευσης και η παντοκρατορία Μητσοτάκη οδηγούν σε αυταρχισμό, αλαζονεία της εξουσίας και λάθος επιλογές!

Ενδεχομένως η στάση αυτή της μεγάλης επιχειρηματικής και εφοπλιστικής οικογένειας να καθοδηγείται από τον πιο ισχυρό δημοσιογραφικό παράγοντα στα media των Αλαφούζων, τον Αλέξη Παπαχελά ο οποίος ως γνωστόν , δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον πρωθυπουργό, θαφτεί εαυτόν «ριγμένο» από το σύστημα, ενώ την ίδια ώρα η έλευση Τσούνη ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και η αυξημένη κοινωνικότητα του, στερούν από τον Διευθυντή της Καθημερινής την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τις σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα…

«Πυρ και μανία» με παράγοντα του τραπεζικού συστήματος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός – Οι διαχρονικές σχέσεις για άγνωστους λόγους έχουν διαρραγεί και η κατάσταση προμηνύεται έκρυθμη και απρόβλεπτη…

Πυρ και μανία με παράγοντα του τραπεζικού συστήματος φέρεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι το Μαξίμου από την αρχή της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, το 2019 αλλά και από πολύ πιο πριν, είχε διαμορφώσει ένα πολύ δυνατό πλαίσιο σχέσεων με τον διαχρονικό τραπεζίτη!

Ωστόσο την ώρα τούτη κάτι έχει αλλάξει, κάτι έχει συμβεί, προφανώς κάποια λόγια ή κάποιες ενέργειες του τραπεζίτη, που προκάλεσαν βαθιά ρήξη στις διαχρονικές σχέσεις και εκνευρισμό του πρωθυπουργού!

Βεβαίως, στο Βυζάντιο του Μαξίμου, όπου στους διαδρόμους και τα υπόγεια του την ώρα τούτη ο ένας θάβει και αποδομεί τον άλλον, ίσως να έχουν μεταφερθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγια που δεν έχουν ειπωθεί ή σχέσεις με τρίτους που δεν είναι έτσι όπως πιθανόν παρουσιάζονται!

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι ότι ο πρωθυπουργός «τα έχει πάρει ανάποδα» με τον τραπεζίτη, για λόγους αδιευκρίνιστους, οπότε αναμένουμε με ενδιαφέρον την έκβαση των γεγονότων…

Όλο το παρασκήνιο της επιλογής νέου Υπ. Ναυτιλίας μετά την παραίτηση Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη – Οι διαβουλεύσεις, οι πιέσεις και οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις για να αναλάβει τον υπουργικό θώκο ο Π. Μαρινάκης!

Όπως με πληροφορούν καλά ενημερωμένες πηγές, εκ των έσω, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, όσον αφορά την διαδοχή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Υπ. Ναυτιλίας υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο, διαβουλεύσεις και εξωθεσμικές παρεμβάσεις!

Ως γνωστόν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά την άστοχη δήλωση του, (που για όποιον γνωρίζει τον νεαρό πολιτικό και τον χαρακτήρα του είναι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν είχε το νόημα που κακώς της απέδωσαν), υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό την περασμένη Παρασκευή!

Το τριήμερο που επακολούθησε, το παρασκήνιο υπήρξε μεγάλο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έπεσε ως διεκδικητή της υπουργικής θέσης, το όνομα του Παύλου Μαρινάκη, νυν κυβερνητικού εκπροσώπου και ισχυρού παράγοντα του κόμματος, ο οποίος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα!

Ο Παύλος Μαρινάκης θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος, με υπέρμετρη φιλοδοξία – ενίοτε πέραν των ορίων- που την στηρίζει στις προσωπικές σχέσεις που έχει διαμορφώσει με πολιτικούς, επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες!

Υπό το πρίσμα αυτό, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των βιβλικών καταστροφών στην Θεσσαλία, υπήρξαν σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέσεις προς τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει περαιτέρω τον Π. Μαρινάκη και να του αναθέσει το Υπ. Ναυτιλίας!

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να είχε αποφασίσει να τοποθετήσει στο εν λόγω μείζονος σημασίας υπουργείο, έναν έμπειρο πολιτικό παράγοντα, που είχε δώσει εξετάσεις με επιτυχία σε ένα ακόμη πιο δύσκολο υπουργείο, της Πολιτικής Προστασίας, τον Ελληνοκύπριο πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη!

Ο οποίος ακόμη διαθέτει μια προσωπικότητα αδιαμφισβήτητη και αναγνωρίσιμη από τον κόσμο των εφοπλιστών, που θα πρέπει να απευθύνονται σε έναν πολιτικό που έχει αίσθηση της αγοράς και των δεδομένων που επικρατούν και όχι στον σχετικά άπειρο Παύλο Μαρινάκη, που εκτός των άλλων έχει να διαχειριστεί και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικηγορικού του γραφείου…

Διαβάστε ακόμη: