Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στις μέρες μας τα διυλιστήρια αποτελούν ένα μεγάλο success story και εκ του λόγου τούτου, συγκυρίας, συνθηκών και υψηλής κερδοφορίας, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων – ακόμη και πανίσχυρων- ξένων θεσμικών – αλλά και εγχώριων- επενδυτών!

Υπενθυμίζεται ότι για τα διυλιστήρια, γενικά και όχι μόνο ειδικά, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχει γραφτεί στον Τύπο περί του ενδιαφέροντος που φέρεται να έχουν επιδείξει στο παρελθόν για τα Ελληνικά Πετρέλαια τόσο ο Δ. Μελισσανίδης από κοινού με τον ομογενή μεγιστάνα Φιλάρετο Καλτσίδη, όσο και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος ήδη έχει αποκτήσει μια μετοχική σχέση κάτω του 5%, εκ των οποίων το 1% το απέκτησε απευθείας κατά το πρόσφατο placement, ενώ φέρεται να έχει ενισχύσει τη θέση του μέσα από την αγορά!

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της HELLENiQ ENERGY είναι ο όμιλος Λάτση (Paneuropian oil) με ποσοστό 45,5% καθώς και το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) με ποσοστό 35,5%!

Ωστόσο την ώρα τούτη, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές εκ των έσω, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των HELLENiQ ENERGY, τόσο εκείνων που κατέχει ο όμιλος Λάτση, όσο και του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο, από το κρατικό sovereign wealth fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων!

Έγκυροι κύκλοι αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των Αράβων είναι βάσιμο και ουσιαστικό και πως αρμοδίως έχει ενημερωθεί από τα ΗΑΕ το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών που τελεί σε γνώση της Αραβικής πρόθεσης!

Η υπόθεση έχει αναμφίβολα μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο επιχειρηματικό όσο και χρηματιστηριακό και η έκβαση της αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά, καθώς πέραν πάσης αμφιβολίας, θα δημιουργήσει κλίμα, θα ανατροφοδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα αποκαταστήσει την ψυχολογία, σε μια κρίσιμη και καθοριστική πολιτική συγκυρία!

Σε ποιον υπάγεται εντέλει (πλέον) η ΕΥΠ; Στο Μαξίμου; Στην Κατεχάκη; Ή 50% - 50% με μοιρασμένες αρμοδιότητες και συνυπευθυνότητα;

Η ΕΥΠ, η επιλογή Κουτνατζή, η σκόνη που σηκώθηκε σε υπουργικά γραφεία και η απόφαση η αρμοδιότητα και ο έλεγχος να παραμείνουν στο Μαξίμου και να μην περάσουν στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη!

Για να καταλαβαίνετε… Επειδή πολλή σκόνη σηκώθηκε στους πολιτικούς διαδρόμους του Μαξίμου αλλά και των υπουργικών γραφείων, σχετικά με το πρόσωπο στον πυρήνα της κεντρικής εξουσίας, στο οποίο δόθηκε η αρμοδιότητα της ΕΥΠ, θα πρέπει κανείς το γεγονός τούτο να το συνεκτιμήσει από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες!

Επί του προκειμένου: Λένε λοιπόν κάποιοι, με προφανή σκοπιμότητα και κακεντρέχεια, ότι η αρμοδιότητα της ΕΥΠ δόθηκε στον κύριο Κουτνατζή στο Μαξίμου και όχι σε άλλο πρόσωπο που υποτίθεται ότι την ήθελε!

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί και να καταστεί σαφές ότι η ΕΥΠ από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον ΓΓ του πρωθυπουργού αναφερόταν!

Τότε ήταν ο Γρ. Δημητριάδης, σήμερα είναι ο Στέλιος Κουτνατζής! Με εξαίρεση τη μεταβατική περίοδο…

Η άλλη ωστόσο οπτική γωνία που θα πρέπει κανείς να δει το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι τελικά ο έλεγχος και η αρμοδιότητα της πολύπαθης ΕΥΠ που για καιρό βρέθηκε στο στόχαστρο και στο επίκεντρο της κοινής γνώμης, παρέμεινε στο πρωθυπουργικό γραφείο και δεν μετακινήθηκε στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, όπως ορισμένα κέντρα ανέμεναν…

Η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι έχει απέναντί της την κοινωνία - Αναμένεται δομικός ανασχηματισμός

Πώς να κυβερνήσεις έτσι; Με απέναντι τους βαρόνους του κόμματος, καναλάρχες, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η ΚΟ είναι ανάστατη και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί υπό διωγμό!

Δεν χωρά αμφιβολία ότι για τον πρωθυπουργό έχει διαμορφωθεί μια πολύ αρνητική πολιτική – και όχι μόνο- συγκυρία, κατά την οποία τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσον μπορεί να κυβερνήσει, διότι την ώρα τούτη οι πάντες έχουν συστρατεύει εναντίον του και πορεύεται μόνο με αμφιβόλους και συγκυριακούς συμμάχους!

Υπό την παρούσα κατάσταση η κρίση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μολονότι αποσιωπείται, είναι τεταμένη, δεδομένης της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, πρώην πρωθυπουργού και ιστορικού ηγέτη του κόμματος, ενώ ο Κ. Καραμανλής είναι διαφοροποιημένος από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις! Και παράλληλα τάχθηκε κατά της διαγραφής Σαμαρά!

Παράλληλα, το όλο σκηνικό προκαλεί εσωστρέφεια και διάφορες τάσεις και υποομάδες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα! Όπου ο Ν. Δένδιας εμφανίζεται ως ο νέος ισχυρός πόλος και σημείο αναφοράς για πολιτικούς παράγοντες και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα! Και ως το πρόσωπο εκείνο που αποτελεί και τον φυσικό διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, με θετικές γνώμες άνω του 70% βάσει των δημοσκοπήσεων!

Ωστόσο μένει να αποσαφηνιστεί κατά ποσόν ο Υπ. Εθνικής Άμυνας θα αποδεχτεί ή όχι την πρόταση Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, γεγονός που είτε θα κλείσει μια ανοιχτή πληγή είτε θα την ανοίξει – εσωκομματικά- ακόμη περισσότερο!

Η κατάσταση σε επίπεδο βουλευτών βράζει, καθώς αγωνιούν κατά ποσόν θα υπουργοποιηθούν στον προσεχή ανασχηματισμό, ενώ εκφράζουν οργή για τους εξωκοινοβουλευτικούς, την πλειονότητα των οποίων χαρακτηρίζουν ως «άχρηστους» και όχι αδίκως!

Την ίδια ώρα τα ισχυρά επιχειρηματικά και εξωθεσμικά συμφέροντα καθώς και οι καναλάρχες με εξαίρεση τον Γ. Αλαφούζο, τάσσονται κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, έχοντας ανοίξει βεντέτες με απρόβλεπτες διαστάσεις!

Υπό το πρίσμα τούτο, η κατάσταση διαμορφώνεται εξαιρετικά πιεστική τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και για το Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη του οποίου, όπως ενδεικτικά οι κύριοι Σκέρτσος και Πατέλης, αμφισβητούνται από τη βάση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα!

Υπό το βάρος όλων αυτών, της εσωστρέφειας και εσωκομματικής αμφισβήτησης, την απόσταση που λαμβάνουν οι διαχρονικοί βαρόνοι του κόμματος, την οξεία κριτική που ασκούν οικονομικά συμφέροντα και ισχυροί του Τύπου, με το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανοικτό, τα ελληνοτουρκικά σε κρίσιμη καμπή παράλληλα με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η κατάσταση διαγράφεται πιεστική και μη αναμενόμενη!

Ιδίως μάλιστα υπό το γεγονός ότι πλέον με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στο τέλος των αυτοδυναμιών και σε κυβερνήσεις συνεργασίας με πρωθυπουργούς κοινής αποδοχής.

Μαύρες πλερέζες έχουν κατεβάσει οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιμένοντας την αντικατάσταση τους από βουλευτές στον προσεχή ανασχηματισμό!

Μαύρες πλερέζες έχουν κατεβάσει οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιμένοντας την αντικατάσταση τους από βουλευτές στον προσεχή ανασχηματισμό!

Μαύρες πλερέζες έχουν κατεβάσει οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος τους στην κυβέρνηση είναι πλέον πολύ περιορισμένος, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει την σχεδόν συνολική αντικατάσταση τους με βουλευτές!

Και τούτο υπό το βάρος της πίεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία αντιτίθεται όχι στενά στα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί σε κυβερνητικά – ενίοτε πρωτοκλασσάτα- πόστα, αλλά και με τις ιδέες και πολιτικές που υποστηρίζουν και εφαρμόζουν, όπως για παράδειγμα την διαβόητη woke agenda, για την οποία γίνεται λόγος πολύς από την Αθήνα έως την Ουάσινγκτον!

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, όποτε αυτές προκηρυχθούν, αλλά και με δεδομένη τη διαφοροποίηση και σκληρή θέση που διατυπώνουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και ιστορικοί ηγέτες της ΝΔ, Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να ανοιχτεί στους εκλεγμένους βουλευτές προσδοκώντας εσωκομματική στήριξη, σε μια εποχή όπου όλα δείχνουν πως βαδίζουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, με το σκηνικό στα ελληνοτουρκικά ασταθές, ενώ ουδείς ακόμη γνωρίζει ποια θα είναι η στάση της νέας ηγεσία των ΗΠΑ ως προς τα εθνικά συμφέροντα!

Σημειώνεται ότι βάσει των πληροφοριών, στο κυβερνητικό σχήμα έχουν τοποθετηθεί 19 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, εκ των οποίων μόλις 4-5 θα παραμείνουν στη θέση τους!

Ενώ από τους 5-6 νέους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που ο πρωθυπουργός σκεφτόταν πριν λίγο καιρό να τοποθετήσει, ζήτημα είναι πλέον να βάλει 1-2 μεγάλης εμπιστοσύνης!

Κουίζ (για πολύ μυημένους): Ποια ισχυρή - πρώτη - κυρία της πολιτικής θα ταξιδέψει για περίπου 10 ημέρες για Αμερική και ποια επίσης πρώτη, σε αντιστοιχία, των επιχειρήσεων θα την συνοδεύσει;

Ποια ισχυρή – πρώτη – κυρία της πολιτικής θα ταξιδέψει για περίπου 10 ημέρες για Αμερική και ποια επίσης πρώτη, σε αντιστοιχία, των επιχειρήσεων θα την συνοδεύσει;

Ποια ισχυρή – πρώτη- κυρία της πολιτικής και της εξουσίας θα ταξιδέψει για περίπου 10 ημέρες στην Αμερική και ποια άραγε θα την συνοδέψει; Μήπως μια επίσης – πρώτη- σε αντιστοιχία, κυρία του ισχυρού κυρίου των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Δημόσιο τομέα; Όπως είναι προφανές, τις δύο κυρίες συνδέει πλέον μια στενή φιλία, (η οποία σφραγίστηκε στις διακοπές του Πάσχα), που προφανώς αντικατοπτρίζει και την ισχυρή σχέση μεταξύ των πανίσχυρων – έκαστος στο είδος του- συζύγων τους…

Διαβάστε ακόμη: