Η Τουρκία επαναφέρει με ένταση τον ισχυρισμό της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αυτή την φορά με μπαράζ πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου, δηλώσεων διπλωματών και ειδικών αναλυτών.

Τη σκυτάλη από την εφημερίδα Hurriyet, η οποία κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια ότι απειλεί την Τουρκία, πήρε η εφημερίδα Milliyet, η οποία βάλλει κατά της Ελλάδας σημειώνοντας ότι παραβιάζει διεθνείς συνθήκες με την ενίσχυση της άμυνας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αφορμή αποτελεί η πρόσφατη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει το Αιγαίο με «κινητούς πυραύλους κατανεμημένους σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες νησιά», τονίζοντας ότι «η θάλασσα θα προστατεύεται από την ξηρά».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η «στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, είναι ένα από μια σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο Πέλαγος που επηρεάζουν άμεσα τα θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας».

Το δημοσίευμα επιμένει στην πάγια τουρκική θέση η οποία ζητά τον αφοπλισμό όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, αξιώνει ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν η Θάσος, ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Αστυπάλαια, η Ρόδος, η Χάλκη, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Τήλος, η Νίσυρος, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Πάτμος, οι Λειψοί, η Σύμη, η Κως και το Καστελόριζο.

Ο συνταξιούχος πρέσβης της Τουρκίας, Ολούτς Οζουλκέρ μιλώντας στην Milliyet έκανε λόγο για πράξη στα «όρια της κήρυξης πολέμου».

«Πρόκειται για μια εχθρική στάση, που αγγίζει τα όρια της κήρυξης πολέμου. Η προειδοποίηση της Τουρκίας ότι τα 12 μίλια αποτελούν λόγο για πόλεμο είναι σαφής. Παρ’ όλα αυτά, οι συζητήσεις για τον εξοπλισμό των νησιών με νέα συστήματα, UAV και πυραύλους είναι απαράδεκτες, ενώ η υλοποίησή τους είναι οικονομικά και τεχνικά μη ρεαλιστική για την Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο Ομότιμος καθηγητής Ιλτέρ Τουράν (Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης) επεσήμανε: «Πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική σε μια εποχή που πρέπει να επικρατούν οι καλές γειτονικές σχέσεις και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Δεν νομίζω ότι θα είναι αποτελεσματική. Φαίνεται ότι αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στην εξουδετέρωση της χρήσης της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας. Ωστόσο, η Τουρκία διαθέτει σημαντικούς πόρους στην περιοχή αυτή για να εμποδίσει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τη δική της αεροπορική δύναμη. Επομένως, τόσο η λογική όσο και η ακρίβεια αυτής της προσέγγισης είναι αμφισβητήσιμες. Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις Συνθήκες της Λωζάνης και του Μοντρέ. Τα νησιά έχουν στρατιωτικοποιηθεί κατά παράβαση αυτών των συμφωνιών. Αυτό προσελκύει τώρα την προσοχή ως μια νέα μορφή εξοπλισμού».

Διαβάστε ακόμη