Μπροστά σε μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις βρίσκεται πλέον η διοίκηση του ομίλου HELLENiQ ENERGY, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα, ίσως δύο τρεις εβδομάδες ή το πολύ έως το τέλος του έτους, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την Elpedison, ενώ επίκεινται σύντομα εξελίξεις τόσο με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όσο και με τις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη σε συνεργασία με την ExxonMobil.

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο χθες το απόγευμα μιλώντας στο conference call με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, σημειώνοντας πως «εκτιμώ ότι η λύση θα έχει δοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την Elpedison», ενώ επανέλαβε πως οι δύο μέτοχοι (HELLENiQ ENERGY και η ιταλική Edison), έχουν διαφορετικές στρατηγικές.

Η πάγια άποψη του επικεφαλής της HELLENiQ ENERGY είναι πως πρέπει να υπάρχει ένα μόνο όχημα για κάθε τομέα δράσης και όχι πολυδιάσπαση, οπότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με αυτές τις συμμετοχές του ομίλου, ώστε όλο το επιχειρηματικό και επιχειρησιακό σχήμα να γίνει πιο συμπαγές.

Θυμίζουμε πως η HELLENiQ ENERGY  έχει κάνει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην Elpedison ενώ δεν έχει πάρει μέρισμα την τελευταία 15ετία, ενώ έχει αποδειχτεί πως η κοινοπραξία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν καθένας από τους μετόχους, έχει διαφορετικά ποσοστά σε κάθε στάδιο.

Η άποψη του κ. Σιάμισιη είναι ότι χρειάζεται πιο ολιστική αντιμετώπιση του χαρτοφυλακίου ώστε να αξιοποιηθούν και οι μονάδες φυσικού αερίου κάτι που η εταιρεία διαθέτει.

HELLENiQ ENERGY: Στα 570 εκατ. τα συγκρίσιμα EBITDA του Ομίλου για το α’ εξάμηνο

Για τη ΔΕΠΑ

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY δεν έδωσε περισσότερες – από τις ήδη γνωστές – λεπτομέρειες, με τον CEO να αναφέρει ότι εξετάζεται η πιθανή έξοδος από την εταιρεία, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα. «Είναι αρκετός ο θόρυβος που γίνεται γύρω από το θέμα», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, προσθέτοντας ότι μια αρκετά πιθανή εξέλιξη είναι η πώληση στο Δημόσιο του ποσοστού 35% που έχει η HELLENiQ ENERGY στη ΔΕΠΑ.

Εκτίμησε ότι το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί το επόμενο τρίμηνο, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει μια καλή και δίκαιη συμφωνία και για τα δύο μέρη.

Θυμίζουμε πως ο CEO της HELLENiQ ENERGY έχει τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν πως ο όμιλος εδώ και καιρό είναι αντίθετος με αρκετές από τις επιλογές του management της ΔΕΠΑ και αυτό διότι πλέον, έχοντας καταστεί στην ουσία μια… φουλ ενεργειακή εταιρεία με πληθώρα υπηρεσιών, στην ουσία δημιουργούνται προβλήματα εσωτερικού ανταγωνισμού και αλληλοκάλυψης υπηρεσιών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Η HELLENiQ ENERGY έχει κάνει επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, όμως η τελευταία μετασχηματίστηκε τα τελευταία χρόνια και από μια αμιγώς εταιρεία φυσικού αερίου έχει μετατραπεί σε ευρύτερα ενεργειακή, ενώ ερωτήματα έχουν υπάρξει και για την επιδοματική πολιτική της κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι πως η HELLENiQ ENERGY έχει εγκλωβιστεί σε ένα assets που όπως εξελίσσεται είναι… βαρίδι, δεδομένου ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ και επομένως δεν έχει κανένα νόημα και καμιά αξία να είναι μέτοχος σε μια εταιρεία ως απλός παρατηρητής.

Η HELLENiQ ENERGY ξεκινά πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών – Όλες οι λεπτομέρειες

Οι υδρογονάνθρακες και οι γεωτρήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γεωτρήσεις, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της HELLENiQ ENERGY δήλωσε πως «το επόμενο διάστημα, μέσα στα δύο επόμενα τρίμηνα, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, μετά και από την ενημέρωση που θα έχουμε από την ExxonMobil», αναφερόμενος στην περιοχή της Κρήτης. Έτσι, εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις και ακολουθήσουν οι αδειοδοτήσεις, η πρώτη γεώτρηση τοποθετείται στη διετία 2025 – 2026.

Αναφορικά με τις έρευνες στο Ιόνιο, οικόπεδα στα οποία ο όμιλος HELLENiQ ENERGY είναι είτε μόνος του, είτε σε κοινοπραξία με την Energean, ο κ. Σιάμισιης, επισήμανε πως ακόμη αξιολογούνται τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, χωρίς να δώσει επιπλέον στοιχεία ή πληροφορίες.

Η ExxonMobil ξεκινά τις γεωτρήσεις στην Κρήτη - Έρχεται ο Τζον Αρντίλ σε Ελλάδα - Κύπρο - Αίγυπτο

Χωρίς βιασύνη και με σύνεση ο πράσινος μετασχηματισμός

Μιλώντας για τον μετασχηματισμό και τις ΑΠΕ η διοίκηση της εταιρείας ήταν ξανά πολύ προσεκτική και φειδωλή στις «πράσινες» εξαγγελίες, αρνούμενη να ακολουθήσει το γενικότερο… κύμα που συμπαρασύρει και ισοπεδώνει τα πάντα τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με την επίσπευση των καθαρών μορφών και τη φυγή από τα ορυκτά.

Αν και η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY δεν αλλάζει κανένα πλάνο στην προοπτική απανθρακοποίησης και τους πράσινους στόχους, εντούτοις, το χρονοδιάγραμμα των ΑΠΕ επιμηκύνεται και οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2025 μεταφέρονται για το πρώτο 6μηνο του 2026. Το management του ομίλου διευκρίνισε ότι παρακολουθεί την αγορά, καταγράφει το curtailement αλλά δεν έχει ιδιαίτερες ανησυχίες για τις επιπτώσεις. Όμως, επανέλαβε πως όλες οι κινήσεις στις ΑΠΕ είναι προσεκτικές, όχι επιθετικές και στοχεύουν κυρίως σε ώριμες επενδύσεις.

Θυμίζουμε πως η άποψη του κ. Σιάμισιη, όπως την εξέφρασε τον περασμένο Απρίλιο στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την πράσινη στροφή, καθώς κάθε αλλαγή θα πρέπει να γίνεται με έλεγχο, λελογισμένα, να μη διαταράσσει τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου που είναι εισηγμένος και πρέπει να λογοδοτεί στους μετόχους του.

Τότε έκανε λόγο για ανάγκη ρεαλισμού στην ενεργειακή μετάβαση και στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, τονίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν είναι ακόμα έτοιμο για να λειτουργήσει στηριζόμενο αποκλειστικά στις “πράσινες” μονάδες.

Προοπτικές και προκλήσεις για την ελληνική οικονομία: Ο ικανοποιητικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση της κατανάλωσης από τη μία, τα Τα «απόνερα» από τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις, και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων από την άλλη!

 

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις γραμμές των πετρελαιοειδών, μολονότι η κερδοφορία ήταν μειωμένη και λόγω της έκτακτης φορολόγησης από το κράτος.

Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών το τρίτο τρίμηνο, καθώς ξεπέρασαν τους 12 εκατ. τόνους από την αρχή του έτους, ενώ η παραγωγή στο τρίτο τρίμηνο πέτυχε νέα αύξηση, φτάνοντας σε ρεκόρ εξαετίας. Συνάμα, παρατηρήθηκε αύξηση ζήτησης σε όλες τις αγορές καυσίμων, καθώς τα καύσιμα κίνησης ενισχύθηκαν κατά +3%, τα αεροπορικά καύσιμα κατά +10% και τα ναυτιλιακά κατά +6% το τρίτο τρίμηνο.

Ο κύκλος εργασιών στο τρίτο τρίμηνο του 2024 έφτασε στα 3,192 δισ. ευρώ έναντι 3,408 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (-6%), ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA κατήλθαν στα 183 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. πέρυσι, μια μείωση κατά 54%. Το ίδιο διάστημα τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη κατήλθαν στα 49 εκατ. ευρώ από 218 εκατ. το περυσινό 9μηνο, μια μείωση κατά 77%. Όπως είναι αναμενόμενο, τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου επηρεάστηκαν από τα ιδιαίτερα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης.

Σε επίπεδο 9μήνου 2024 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 9,744 δισ. ευρώ από 9,499 δισ. πέρυσι(+3%), ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA μειώθηκαν στα 753 εκατ. ευρώ από 968 εκατ. πέρυσι (-22%). Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο 9μηνο κατήλθαν στα 284 εκατ. ευρώ από 496 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2023 (-43%). Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 1,769 δισ. ευρώ από 1,478 δισ. ευρώ πέρυσι (+20%), ενώ ο συντελεστής δανειακής μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 39% στο τέλος του φετινού 9μήνου, από 33% στο περυσινό.

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε επίσης πως η έκτακτη εισφορά, ανέρχεται σε 223 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί εντός του Φεβρουαρίου 2025. Το καθαρό ποσό που επιβάρυνε τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του 3ου τριμήνου ανέρχεται σε 173 εκατ. ευρώ.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Οι μπίζνες που έρχονται και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας

Ο κλάδος των ΑΠΕ

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ΑΠΕ, αυτός έδωσε κέρδη EBITDA 13 εκατ. στο 3ο φετινό τρίμηνο υποστηριζόμενα από την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ (384 MW έναντι 356 MW στο 3ο τρίμηνο του 2023), με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει στις 190 GWh (+2%).

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η Helleniq Renewables λειτουργεί και αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 5,7 GW στην Ελλάδα και στη διεθνή αγορά.

Συγκεκριμένα, έργα ισχύος περίπου 0,4 GW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ έργα συνολικής δυναμικότητας 0,7 GW υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά, με 120 MW να προστίθενται μέχρι το τέλος του 2024.

Με τη λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 0,5 GW μέχρι το τέλος του έτους, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα φθάσει περίπου στη 1 TWh, που ξεπερνάει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των διυλιστηρίων.

Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2026 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

Διαβάστε ακόμη: