Οι δύο μέτοχοι της Elpedison, οι Helleniq Energy (όμιλος Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ) και Edison(EDF), είναι έτοιμοι, για την εκκίνηση της διαδικασίας διεκδίκησης του ομίλου. Μία «μονομαχία» των πάλαι ποτέ συνεταίρων που μπορεί να κρατήσει από μία ώρα μέχρι και ημέρες… εφαρμόζοντας ένα σύστημα δημοπρασίας με την ηλεκτρονική υποβολή εκατέρωθεν οικονομικών προσφορών.Έχει συμφωνηθεί από τους δύο μετόχους και ο τρόπος της διενέργειας διαγωνισμού ώστε ο πλήρης έλεγχος της Elpedison να περάσει σε έναν από τους δύο μετόχους.
Η δημοπρασία για την Elpedison
Τελευταίες πληροφορίες θέλουν μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες να έχει καθοριστεί η τύχη της Elpedison.
Οι ίδιες πληροφορίες τοποθετούν τη δημοπρασία σε αυτό διάστημα. Ένας εκ των δύο μετόχων, οι οποίοι σήμερα μέσω της Elpedison BV, κατέχουν εξ ημισείας τον όμιλο παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, θα αποκτήσει το μερίδιο του άλλου.
Πλέον, μετά την απόφαση της Helleniq Energy να αποεπενδύσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (κατέχει το 35%) και να διεκδικήσει ολόκληρη την Elpedison άνοιξε ο δρόμος για ένα «βελούδινο» διαζύγιο με την ιταλική Edison.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες καταγραφής και αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου.
Επιπροσθέτως έχει συμφωνηθεί και ο τρόπος της διενέργειας διαγωνισμού ώστε ο πλήρης έλεγχος της Elpedison να περάσει σε έναν από τους δύο μετόχους. Η προσφορά του ενός διαγωνιζόμενου δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη λιγότερο από 5% σε σχέση με το ύψος της προσφοράς του προηγούμενου
Ο όρος του 5%
Με πιο απλά λόγια όταν ο πρώτος διαγωνιζόμενος (κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Helleniq Energy) υποβάλλει πρόταση για την απόκτηση του 50% του άλλου μετόχου, ο δεύτερος διαγωνιζόμενος (με βάση το σενάριο θα είναι η Edison) δεν θα πρέπει να υποβάλλει προσφορά με διαφορά κάτω από το 5% του τιμήματος που πρότεινε ο πρώτος.
Σύμφωνα με αρμόδιους αναλυτές, ο γύρος των δημοπρασιών είναι ανοιχτός να συνεχίζεται μέχρι που ένας εκ των δύο διεκδικητών αποσυρθεί. Η όλη διαδικασία των «χτυπημάτων» θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ο πλήρης έλεγχος της Elpedison
Mπορεί η Helleniq Energy να έχει λάβει απόφαση για την απόκτηση του 50% της Edison κι έτσι να δραστηριοποιείται στην παραγωγή και την εμπορία ενέργειας μέσω της Elpedison, ωστόσο οι Ιταλοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να πετάξουν λευκή πετσέτα…
Η παραμονή τους στην ελληνική αγορά ενέργειας είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, κι αν αυτό συμβεί αξίζει να σημειωθεί πώς τότε η Edison θα είναι ο μοναδικός διεθνής παίκτης με παρουσία στην ηλεκτροπαραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά.
Από την άλλη μεριά η Helleniq Energy εμφανίζεται αποφασισμένη να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, μετά την σχεδόν κλεισμένη συμφωνία για να εξαγοράσει το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μέσω της συμμετοχής αυτής η Helleniq Energy είχε πόδι στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο τόσο μέσω της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» όσο και μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας (χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου). Είχε όμως και μέσω της Elpedison με αποτέλεσμα τη σύγχυση των δραστηριοτήτων. H Elpedison το 2023 είχε κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 31,8 εκατ. ευρώ
Τα μεγέθη της Elpedison
Η αποτίμηση της Elpedison δεν είναι γνωστή. Κανένας από τους δύο «μονομάχους» δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις αποτιμούν τον όμιλο ανάμεσα στα 400 με 600 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα οικονομικά στοιχεία (2023) είχε κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ, EBITDA 75,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 31,8 εκατ. ευρώ.
Το μερίδιο στην εκπροσώπηση φορτίων τον Οκτώβριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στο 5,86% κι έτσι η Elpedison είναι ο τέταρτος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας σε σειρά κατάταξης.
Διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 820 MW με την πρώτη να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Helleniq Energy στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης και τη δεύτερη στη Θίσβη Βοιωτίας. Η Elpedison επίσης κατέχει άδεια για FSRU στη Θεσσαλονίκη αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW πάλι στη Θεσσαλονίκη.