«Αντίο» στη μιζέρια των τελευταίων πολλών χρόνων με την καθήλωση του γενικού δείκτη σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα για την δυναμική της οικονομίας και των εταιριών, λέει από τις αρχές του χρόνου η χρηματιστηριακή αγορά με τις επικείμενες εκλογές να αποτελούν απλώς το ορόσημο για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων επιδόσεων.

Στον ορίζοντα ήδη διακρίνονται τα σημάδια μιας ανοδικής τροχιάς που υποστηρίζεται από πολλούς και διαφορετικής προέλευσης παράγοντες: Υπό αυτή την οπτική γωνία τα αντικειμενικά στοιχεία επικρατούν στη συνήθη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, αφού και οι δύο βασικοί πόλοι που διεκδικούν την εξουσία έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προέκυψαν την οικονομία της χώρας, μέσω των μνημονίων.

Σαφώς και υπάρχουν επιμέρους διαφορές, οι οποίες επικρατούν στη θεματική του προεκλογικού καυγά, αλλά σχεδόν το σύνολο των αναλυτών διαβάζει «πίσω από τις γραμμές» και διαπιστώνει την πανταχόθεν προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Την εκτίμηση αυτή που η ΑXIANEWS και το Radar έχει διατυπώσει από τα τέλη του περασμένου έτους και επιβεβαιώνεται έκτοτε από τις εξελίξεις, συμμερίζονται πλέον όλοι και περισσότεροι αναλυτές.

Μόλις προχθές η μεγάλη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρθηκε σε διαρκή άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου επισημαίνοντας ότι συντρέχουν προς τούτο πλείονες λόγοι.

Βασικότερος εξ αυτών είναι ότι εν μέσω πολλών ακόμη αβεβαιοτήτων διεθνώς, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γνωρίσει ύφεση φέτος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας άντεξε τις σοβαρές κρίσεις των προηγούμενων ετών και η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην κατηγορία των οφειλετών που διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, η κυρίαρχη άποψη στο Μαξίμου!

Πού συμφωνούν Μητσοτάκης – Τσίπρας

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η Ελλάδα κατέγραψε πέρυσι έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ στις τελευταίες προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε βάθος διετίας.

Σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική της πορεία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακηρύξει “εθνικό στόχο” την επιστροφή της χώρας του στην κατηγορία των αξιόχρεων για επενδύσεις οφειλετών, στην οποία ανήκε η Ελλάδα μέχρι την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους.»

Η προχθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για πρώτη φορά μετά το 2016 μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο στην «ανάγνωση» που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας στα νέα δεδομένα.

Η «συμφιλίωση» των δύο κορυφαίων παραγόντων η σχέση των οποίων έχει περάσει «από τα σαράντα κύματα», αποτελεί ουσιαστικό βήμα ωρίμανσης ( πιθανόν και συμβιβασμού) του Αλέξη Τσίπρα, με την πραγματικότητα.

Το γιατί συμβαίνει αυτό τώρα έχει την ερμηνεία του: Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει πολιτικό ρεαλισμό και είναι κατά βάση πραγματιστής, έστω και αν αυτό πολλές φορές δεν του αναγνωρίζεται.

Όταν κομπορρημονεί ότι το κόμμα του οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίων και συνετέλεσε τα μέγιστα στη διεκδίκηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία είναι θέμα μερικών μηνών, είναι αδύνατον να την υπονομεύσει με άστοχες αποφάσεις και κινήσεις, αν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ήδη οι αναλυτές αναμένουν ότι ένας ή περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη σφραγίδα της “επενδυτικής βαθμίδας” πριν από το τέλος του έτους.

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt «με τη σειρά του, το γεγονός αυτό θα άνοιγε την πόρτα για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών».

Ο αμερικανικός παράγων

Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός πως στο πρόγραμμα της αναμενόμενης για την προσεχή εβδομάδα επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς και δεν πρόκειται για επίσκεψη αβροφροσύνης λόγω των στενών σχέσεων που διατήρησε με τον αμερικανικό παράγοντα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτές είχαν χαρακτήρα win – win, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα δέχθηκε σοβαρά πλήγματα λόγω της σκληρής στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που υπαγόρευε εν πολλοίς την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της χώρας.

Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και οι ΗΠΑ επενδύουν πολλά στην Ελλάδα, ως τον κατ’ εξοχήν πόλο σταθερότητας και σαφούς δυτικού προσανατολισμού στην πολλαπλώς ταραγμένη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Τα δυνατά «χαρτιά»

Αλλά η «συνωμοσία» του πλήθους των παραγόντων για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στην οποία είχαμε αναφερθεί στα προηγούμενα φύλλα μας και οι θετικές ειδήσεις που προκύπτουν από αυτήν -αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξενούμε σε άλλες σελίδες της AXIANEWS και στο radar- ενισχύεται από μια σειρά στοιχεία:

Οι τράπεζες έχουν ήδη γυρίσει σελίδα και ένα από τα τελευταία βήματα που τους απομένει είναι να περιορίζουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 10%, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους πρόκειται να γίνει μέσα στον τρέχουσα διετία.

Οι επιχειρήσεις, που άντεξαν καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης και πέτυχαν να εξέλθουν από αυτήν όχι μόνο αλώβητες αλλά ακόμη ισχυρότερες, κινούνται ήδη προς νέους ορίζοντες.

Συμφωνίες με μεγάλους παγκόσμιους «παίκτες» και funds, διαρκείς επεκτατικές κινήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, νέες πρωτοποριακές δραστηριότητες, καθαροί ισολογισμοί, δημιουργούν την πεποίθηση πως τα καλύτερα μόλις τώρα αρχίζουν.

Από την άλλη πλευρά, και παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ακριβό.

Εντοπίζονται τουλάχιστον πενήντα εισηγμένες εταιρίες που με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες αποτίμησης προς ίδια κεφάλαια (p/bv), με μονοψήφιο Ρ/Ε, και ορισμένες εμφανίζουν δείκτη κάτω του 5.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί πως όλες οι μετοχές έχουν ίδιες προοπτικές και θα παρασυρθούν από την ανοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο δραστηριοποίησης και τις διοικήσεις τους, το επισημάνουμε όμως διότι οι εκπλήξεις δεν πρόκειται να λείψουν στο εγγύς μέλλον.

2 +1 πανίσχυροι επιχειρηματικοί όμιλοι μεθοδεύουν χρηματιστηριακές κινήσεις!

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ρόλος-κλειδί

Εν κατακλείδι: Οι προοπτικές της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι σήμερα ευοίωνες όσο ποτέ.

Προφανώς και στις αγορές οι διορθώσεις αποδεκτές είναι, ενίοτε θεωρούνται και αναγκαίες.

Πρέπει επίσης να αποφευχθούν από τους παράγοντες της αγοράς συμπεριφορές ακροτήτων όπως αυτές που καταγράφονται με τις μετοχές της Attica Bank και της MIG και για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο οι εποπτικές αρχές και δη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαδραματίζουν τον εκ των νόμων εκπορευόμενο ρόλο τους και να μην αναδεικνύονται είτε σε παρατηρητές παιγνίων που δεν ταιριάζουν σε ώριμη αγορά, είτε να παρεμβαίνουν εκ των υστέρων όταν πλέον έχει συντελεστεί το κακό.

Υπάρχουν ακόμη παράγοντες όπως αυτός του πληθωρισμού που πρέπει σοβαρά να λαμβάνονται υπόψη για την βραχυχρόνια συμπεριφορά των δεικτών.

Μόλις την Πέμπτη ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε σήμερα ότι οι επενδυτές κινδυνεύουν να υποτιμήσουν την επιμονή του πληθωρισμού και την απάντηση που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο.

“Απέχουμε ακόμα πολύ από το να ισχυριστούμε ότι έχουμε νικήσει”, ανέφερε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σκάμπελ.

Οι αγορές “υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ γρήγορα στο 2% και θα παραμείνει εκεί, ενώ η οικονομία θα τα πάει μια χαρά. Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος απ’ ό,τι εκτιμούν σήμερα οι αγορές”, επισήμανε.

Οι καραμπινάτες – κακουργηματικές – υποθέσεις χειραγώγησης- εσωτερικής πληροφόρησης και κερδοσκοπίας σε Τρ. Πειραιώς – Alpha Bank πριν την ανακοίνωση των ΑΜΚ – μαμούθ – Στην Αμερική τους προφυλακίζουν! Εδώ;

Δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης και χειραγώγησης των μετοχών, που διενεργήθηκε πριν ανακοινωθούν επισήμως δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, διερευνά εδώ και αρκετό καιρό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

Και από ουσία μηδέν! Σκόρπια λόγια, εισηγήσεις για ποινές – χάδι, επί της ουσίας ενδείξεις συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης ενός κολοσσιαίου σκανδάλου που προσβάλει και πλήττει την υπόσταση και την αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Πρόκειται για τις υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης και χειραγώγησης των μετοχών τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank οι οποίες έλαβαν χώρα κατά διάστημα ακριβώς πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 2 συστημικών τραπεζών!

Ειδικότερα, συγκεκριμένοι κερδοσκοπικοί κύκλοι εκμεταλλευόμενοι εσωτερική πληροφόρηση όσον αφορά τη διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου – μαμούθ και μάλιστα υπέρ των νέων μετόχων, με τους παλαιούς μετόχους να χάνουν τα δικαιώματα τους, προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις, επηρεάζοντας σημαντικά την τιμή της μετοχής και δημιουργώντας ταυτόχρονα αρνητικό κλίμα στην αγορά!

Σε βαθμό που οι αυξήσεις κεφαλαίου αυτές, κρίσιμες και καθοριστικές για την οικονομία, την αγορά και το τραπεζικό σύστημα, τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο μη υλοποίησης τους, λόγω του ασταθούς χρηματιστηριακού κλίματος που δημιουργήθηκε!

Και οι δύο αυτές υποθέσεις, θεωρούνται και είναι, μείζονος σημασίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και ταυτοχρόνως η διαλεύκανση τους και επιβολή ποινών θα δημιουργήσει ένα τείχος ασφαλείας στις εισηγμένες επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς και στους επενδυτές του χρηματιστηρίου που κατ’ επανάληψη έχουν βιώσει τέτοιου είδους κερδοσκοπικές επιθέσεις που λειτουργούν προς όφελος ολίγων και εις βάρος του ευρύτερου επενδυτικού κοινού!

Οι πληροφορίες λένε πως οι έρευνες των χρηματιστηριακών αρχών έχουν προχωρήσει ουσιαστικά και σε βάθος.

Και πως έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία αδιάσειστα που αναδεικνύουν βαρύτατες ευθύνες σε πρόσωπα και φορείς.

Ήδη, λέγεται, για την χειραγώγηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς έχουν προκύψει συμπεράσματα και πως το σχετικό πόρισμα και η εισήγηση των υπηρεσιών βρίσκεται στα χέρια του ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς η οποία ωστόσο φέρεται να επιχειρεί να μετατρέψει τα κραυγαλέα κακουργήματα σε πλημμέλημα χειραγώγησης…

Την ίδια ώρα αναμένεται επίσης η σχετική εισήγηση και το πόρισμα για την εσωτερική πληροφόρηση και την χειραγώγηση της μετοχής της Alpha bank.

Όπως είναι προφανές, η αγορά, η πιάτσα, οι μικροί κυρίως επενδυτές, αναμένουν με αγωνία τα πορίσματα αυτά, με διευθύνσεις και ονόματα, όχι απλώς για να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα, αλλά για να σταλούν στον εισαγγελέα το συντομότερο δυνατόν και να αποφευχθεί η συγκάλυψη δια μέσω της παραγραφής, βάσει του νόμου Σταϊκούρα που η αγορά εκτιμά ότι θα λειτουργήσει ως πλυντήριο ξεπλύματος για κάθε κερδοσκόπο, χρηματιστηριακό απατεώνα και λαμόγιο που καταχράται για ίδιον όφελος εσωτερική πληροφόρηση!

Στην Αμερική υποθέσεις τέτοιες εξιχνιάζονται ταχύτατα και προβλέπουν προφυλακίσεις και κάθειρξη πολλών χρόνων…

Γιατί αιφνιδίασε η άνοδος του χρηματιστηρίου – Πως την «πάτησαν» και έμειναν εκτός αγοράς εγχώρια χαρτοφυλάκια – Οι ξένοι πρωταγωνιστές των μεγάλων αποδόσεων!

Με έκπληξη που δηλώνει σαφή αιφνιδιασμό, αντιμετωπίζει μέρος της αγοράς , την σημαντική άνοδο του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου.

Η εύκολη υπέρβαση των 1000 μονάδων και η άνοδος μεγαλύτερη του 40% κατά τους τελευταίους μήνες κάνει πολλούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και να εκτιμούν ότι επίκειται σημαντική διόρθωση.

Η αντιμετώπιση αυτή δεν εισάγει, κάποιο νέο στοιχείο προβληματισμού αλλά επιβεβαιώνει τον μεγάλο Λουίτζι Πιραντέλο γύρω από τη σχετικότητα της αλήθειας «έτσι είναι , γιατί έτσι νομίζουν»…

Ας νομίζουν ότι θέλουν και ας αναμένουν …αύριο το πρωί τη διόρθωση , στο μεταξύ η αγορά θα λέει τα δικά της.

Τώρα το γιατί ορισμένοι από τους εγχώριους «ειδήμονες», που αυτοαναγορεύονται ως ειδικοί επί των χρηματιστηριακών εξελίξεων, βρίσκονται εκτός της αγοράς και για αυτό το λόγο επιζητούν αγωνιωδώς τη διόρθωση , είναι θέμα αναστοχασμού των ιδίων.

Η ουσία είναι ότι η αγορά , έχει δώσει από νωρίς ενδείξεις των διαθέσεων της , ας αναζητούσουν τους λόγους γιατί δεν την διείδαν.

Όσοι παρακολουθούν τακτικά το Radar και την axianews , γνωρίζουν τις εκτιμήσεις μας , για τους λόγους ανόδου των δεικτών του χρηματιστηρίου και ξέρουν να ερμηνεύουν τις κινήσεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων: Δεν μπορεί για παράδειγμα να καταγράφεται από ισχυρά ξένα funds ισχυρή ζήτηση για μετοχές του δείκτη MCSI , να γίνονται μαζικές τοποθετήσεις σε τραπεζικές ( και άλλες ) μετοχές και όλα αυτά να ερμηνεύονται ως κινήσεις διαμόρφωσης προεκλογικού κλίματος.

Οι επενδυτές βάζουν τα εκατομμύρια τους , ποσώς τους ενδιαφέρει αν θα μπει το κόμμα του κ. Βαρουφάκη στη Βουλή.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα πολλά των τελευταίων ημερών: Πρώτον η χθες η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άνοδο 5,76% και ήδη «γράφει» απόδοση 50% από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Διακινήθηκαν 17,5 εκατ. μετοχές η πλειοψηφία των οποίων κατέληξε σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεύτερον όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς μεγάλο κρατικό fund της Άπω Ανατολής με προέλευση τη Σιγκαπούρη και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα «σαρώνει» μια σειρά από μετοχές με ιδιαίτερη επιμονή στην ενέργεια.

Μένει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια: Δογματικοί δεν είμαστε, προφανώς αν η τάση αλλάξει θα το καταγράψουμε .

Προς το παρόν επισημαίνουμε την τελευταία εκτίμηση της UBS.

Σύμφωνα με αυτήν η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επαναλάβει τη θετική μακροοικονομική έκπληξη και το 2023.

Αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις μακροοικονομικές μας απόψεις, ελλείψει οποιασδήποτε αναζωπύρωσης του πολιτικού κινδύνου λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Νωρίτερα φέτος, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ από ΒΒ επισημαίνοντας τις καλύτερες προοπτικές για το έλλειμμα και το χρέος της ελληνικής οικονομίας το 2022-2024.

4 πασίγνωστοι εφοπλιστές στο κάδρο της Αρχής για το ξέπλυμα και του ΣΔΟΕ που έχουν κάνει φύλλο και φτερό, συναλλαγές, ακίνητα και λογαριασμούς για φοροδιαφυγή και «βρώμικο» χρήμα

Έχουμε γράψει για τις δουλειές με φούντες που έχουν προκύψει στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος όπου τα καρφώματα δίνουν και παίρνουν και οι καταγγελίες, βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, ανώνυμες και επώνυμες, διαδεχόμενες η μία την άλλη.

Καθώς η ιστορία των ανώνυμων κυρίως καταγγελιών αποτελεί τη νέα μόδα ξεκαθαρίσματος επιχειρηματικών λογαριασμών όπου ο κάθε μεγαλόσχημος μέσω τρίτων προσώπων προχωρεί σε καταγγελίες για ξέπλυμα εναντίον του κάθε ανταγωνιστή του ή προσώπου με το οποίο έχει διάφορες πάσης φύσης!

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το Radar.gr το τελευταίο διάστημα βγήκαν από το συρτάρι της Επιτροπής για το ξέπλυμα όπου ήταν θαμμένες επί Σύριζα, 2 υποθέσεις που αφορούν πρώτον την δράση ομογενούς επιχειρηματία από την Βενεζουέλα, του οποίου ερευνάται μεταξύ άλλων ύποπτη κίνηση κεφαλαίων από Βενεζουέλα προς Μαϊάμι και από τις ΗΠΑ προς την Ζυρίχη!

Καθώς και η σχέση του μέσω συγγενικού προσώπου πρώτου βαθμού, με την Κύπρο. Καθώς επίσης και περίεργη και ύποπτη δανειοδότηση στις ΗΠΑ, χωρίς εξασφαλίσεις, που εκ πρώτης θεωρείται από τις Αρχές ως εικονική!

Πέραν των αθρόων αγορών πολυτελών ακινήτων στις οποίες έχει προβεί σε Αθήνα, Κεφαλάρι, Φάληρο, Μύκονο και αλλού περιλαμβάνοντας ξενοδοχεία, βίλες, γραφεία!

Στην υπόθεση αυτή φέρεται να έχουν εμπλακεί πολλοί και διάφοροι, νταραβεριτζήδες με παρεμβάσεις και επιρροές…

Δεύτερον, προβεβλημένου στοιχηματζή που μπαινόβγαινε επί ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου και είχε καταστεί ρουφιάνος και νταραβεριτζής της τότε εξουσίας!

Επιπροσθέτως, είναι ήδη γνωστό μέσα από τις στήλες του Radar.gr ότι μετά από ελέγχους των αρμοδίων φορολογικών αρχών και ειδικότερα της εφορίας μεγάλου πλούτου έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 3 εφοπλιστές για πλήθος κινήσεων κεφαλαίων και πιθανή φοροδιαφυγή μεγάλου εύρους! Τους οποίους την ίδια στιγμή ελέγχει εξονυχιστικά και η Αρχή για το ξέπλυμα!

Πέραν όμως των 3 συγκεκριμένων εφοπλιστών, που ήδη διερευνώνται και οι υποθέσεις τους είναι ανοιχτές, εσχάτως μπήκε στο κάδρο και ΤΕΤΑΡΤΟΣ εφοπλιστής, πασίγνωστος και προβεβλημένος, ο οποίος εκτός της ναυτιλίας ενασχολείται με πλήθος ακινήτων, έχει μετοχές στο Ελληνικό, ενώ εμπλέκεται με την Ενέργεια και συνδέεται με περίεργες και ιδιότυπες μπίζνες στην Αίγυπτο, που τελούν υπό την έρευνα των Αρχών και των δύο χωρών!

Για τους υπόλοιπους ΤΡΕΙΣ η κατάσταση έχει ως εξής:

1. Ο πρώτος σχετίζεται με τεράστια φοροδιαφυγή άνω των 80 εκατ. ευρώ, που λάμβανε χώρα επί εποχής capital controls και παράνομη μεταφορά κεφαλαίων τρίτων στο εξωτερικό λαμβάνοντας προμήθεια 10% επί του μεταφερόμενου ποσού!

2. Ο δεύτερος σχετίζεται με μεγάλες κινήσεις στο real estate, αποκτά ακίνητα παντού, από τα ελληνικά νησιά έως τις διεθνείς πρωτεύουσες μεγάλων χωρών, ενώ θεωρείται μπον βιβέρ με γάμους, διαζύγια και ξέφρενους ρυθμούς ζωηρός. Τελευταία φέρεται να διέρχεται μια σοβαρή κρίση στον γάμο του με την κατά πολλά χρόνια νεότερη σύζυγο του, που θα μπορούσε να είναι κόρη του!

3. Ο τρίτος θεωρείται και είναι πολύ ισχυρός τόσο στο χώρο των ναυτιλίας όσο και σε άλλους τομείς όπου δραστηριοποιείται και ο αδερφός του, όπως πχ τα media. Οι πληροφορίες λένε πως η υπόθεση του ΚΕΦΟΜΕΠ πιθανόν να σχετίζεται με υπόθεση που είχε ανοίξει επί ΣΥΡΙΖΑ, ίσως όμως να είναι και νεότερη!

Χοντρό παιχνίδι για το πρότζεκ των 800 εκατ. της εκκλησίας στο Σχιστό – Η συνάντηση με Μητσοτάκη , το «φρένο» του αρχιεπισκόπου και οι απαιτήσεις της Cosco και των «άλλων»

Όταν στις 23 Ιανουαρίου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος περνούσε την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό , ανακοινώθηκε ότι το ραντεβού αφορούσε την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με κυρίαρχο θέμα το εμβληματικό για την Εκκλησία έργο του Σχιστού οι πάντες θεώρησαν ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει παρακάμφθηκαν .

Τι μεσολάβησε άραγε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και η Ιερά Σύνοδος έβαλε προσωρινό ( κατά τους γνωρίζοντες οριστικό stop) στο μεγάλο αυτό έργο που θα μπορούσε να αλλάξει οριστικά την Δυτική Αττική;

Η είδηση: Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία κλήθηκε να πάρει την απόφαση για το ξεκίνημα της συγκεκριμένης επένδυσης και για να πέσουν οι υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ, οι Συνοδικοί Ιεράρχες δεν έδωσαν το «πράσινο φως» με τον ίδιο τον κ . Ιερώνυμο να εισηγείται να αφήσουν την υπόθεση για την επόμενη συνεδρίαση, κάτι που έγινε αποδεκτό από όλους.

Πολλές πληροφορίες το γιατί συνέβη αυτό δεν έχουν γίνει γνωστές , άλλωστε οι ιεράρχες γνωρίζουν καλά να εφαρμόζουν τη ρήση « τα εν οίκω , μη εν δήμω» : Όμως σε εκκλησιαστικό site με καλή πληροφόρηση γράφτηκε πως «αρκετοί ιεράρχες -ενδεχομένως ανάμεσά τους είναι και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- εξέφρασαν δυσφορία και για το ύψος των αμοιβών που ορίζει το ΤΑΙΠΕΔ για τις υπηρεσίες ωρίμανσης του έργου, συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ»

Ωστόσο κατά τις πληροφορίες από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αντιτείνουν ότι όσα προβλέπονται στο σχέδιο σύμβασης, που δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι όσα προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ (600.000 ευρώ) και για όλες τις νομικές και διοικητικές ενέργειες για τις χρήσεις γης, την ωρίμανση των ακινήτων, τις περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες και όλη τη γραφειοκρατική, νομική και τεχνοκρατική προεργασία που προβλέπει η νομοθεσία.

Αυτή η διεργασία, που θα ανατεθεί σε «υπεργολάβους», κοστολογείται σε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ και η τιμολόγηση δεν πρόκειται να αλλάξει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ. Αρα, οι ιεράρχες πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμφωνήσουν ή θα υπαναχωρήσουν.

Το ερώτημα που προκύπτει αν μπορεί ένα τεράστιο έργο , που από ορισμένους έχει χαρακτηριστεί ως φαραωνικό , μπορεί να «κολλήσει» ή και να ματαιωθεί εξαιτίας ενός ποσού που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σοβαρό , αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της επένδυσης.

Ο αρχιεπίσκοπος φάνηκε να εντοπίζει σε άλλο σημείο το πρόβλημα. Όπως είπε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ « Ήταν – σ.σ η ιδιοκτησία της Εκκλησίας στο Σχιστό – 19.000 στρέμματα αγορασμένα με συμβόλαια. Από αυτά τα 16.000 καταπατήθηκαν ή μοιράστηκαν. Είναι τα 3.000 στρέμματα σήμερα και έρχεται η COSCO και οι άλλοι (σ.σ. ποιοι άλλοι;) και λένε δώστε και είπαμε “όχι”. Θα καθίσουμε με έναν τρόπο σύγχρονο να τα αξιοποιήσουμε σε συνεργασία Εκκλησίας και κράτους. Και αυτό είναι κάτι που το επαναλαμβάνω. Μόνη της δεν μπορεί να το κάνει η Εκκλησία, ούτε με ιδιώτες. Η Εκκλησία μπορεί να συνεργαστεί τίμια με το κράτος και να προχωρήσει και από αυτό να ωφεληθεί η Εκκλησία στο έργο της. Η Πολιτεία να έχει τα έσοδά της από εκεί και ο λαός, όταν παραδείγματος χάρη στο πρόγραμμα του Σχιστού λένε ότι θα εργαστούν 10.000 άνθρωποι, αυτό δεν βοηθάει τον κόσμο;».

Εν ολίγοις ο αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει ότι το πρότζεκτ βαίνει προς ματαίωση , λόγω της εμπλοκής της Gosco , που διεκδίκησε με κάποιο τρόπο ( προς το παρόν άγνωστο) , τη συμμετοχή της σε ένα μεγάλο μέρος του έργου , για την επέκταση των εγκαταστάσεων της στο Πειραιά και η Εκκλησία εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα υποβαθμίσει το εμβληματικό του όλου έργου αλλά και τη λειτουργικότητα του και στέλνει τα μηνύματα της προς πάσα κατεύθυνση.

Το πρότζεκτ “ Green Sxisto” προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ προβλέπει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και κτίρια-πύργους, που λίγο-πολύ απορρέουν από την αισθητική του φουτουρισμού .

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ξενοδοχείο, κτίριο γραφείων, κατοικίες, ιατρικό κέντρο, ένας 11ώροφος υπόγειος χώρος για κοντέινερ, περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής, εβραϊκό κοιμητήριο, αλλά και φωτοβολταϊκό πάρκο.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου «όπου υπάρχει σήμερα σε κατάσταση μαρασμού» και προσφορά στο λαό ενός τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ., στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους ΟΤΑ, αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή.

Η επένδυση αφορά στη δημιουργία Κέντρου Logistics υπογείως του κτήματος, ώστε υπέργεια να καλύπτεται από πράσινο.

Η κτιριακή ανάπτυξη καθ’ ύψος αποτελεί μια πρόταση που στοχεύει στη διατήρηση του πρασίνου στη μεγαλύτερη έκταση του κτήματος .

Διαβάστε περισσότερα