Σπάνε τα κοντέρ στο χρηματιστήριο καθώς το παρατεταμένο ράλι συνεχίζεται για 8η εβδομάδα με επιταχυνόμενους ρυθμούς και εξελίσσεται σε φρενήρη κούρσα, όπου πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές.

“Ταβάνι” δεν υπάρχει πλέον, ούτε σημείο τερματισμού. Η αγορά συνεχίζει να εκπλήσσει και τους πλέον ένθερμους θιασώτες της, υπερβαίνοντας κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.

Οι βασικοί δείκτες καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ 8ετίας και ο ΓΔ ξεπέρασε σήμερα τις 1.120 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +5,34%. Τουλάχιστον 22 μετοχές σημείωσαν νέα υψηλά 12μήνου, αποφέροντας κέρδη έως και 80%(!) σε δύο μήνες!

Κινητήρια δύναμη η αδιάκοπη ροή κεφαλαίων και εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος, που ανεβάζουν τον αγοραστικό πυρετό, αυξάνουν τη ζήτηση και δίνουν περαιτέρω ώθηση στις τιμές.

Πακτωλός κεφαλαίων “αρδεύει” την αγορά, ανεβάζοντας τον τζίρο σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Χθες άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 119 εκατ. ευρώ,

Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, που αυξάνουν τα κέρδη τους με ταχείς ρυθμούς και “υπόσχονται” υψηλές μερισματικές επιδόσεις, ενώ οι τράπεζες ολοκληρώνουν την προσπάθεια εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πέραν της αποτίμησης των θετικών στοιχείων για την πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί ουσιαστικά ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα διασφαλίσει σχετική πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, παρά τις ενδείξεις – ή και την βεβαιότητα – ότι από τις πρώτες κάλπες δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μέσα στο κλίμα ευφορίας και προσδοκιών που αρχίζει να διαμορφώνεται, η αγορά φαίνεται να αντιπαρέρχεται το εκλογικό-πολιτικό ρίσκο, απλώς… αγνοώντας το.

Ίσως το “θυμηθεί” στις δύο τελευταίες εβδομάδες προ τον εκλογών, όταν ούτως ή άλλων θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για διόρθωση – η οποία όσο καθυστερεί,  τόσο μεγαλύτερη θα είναι.

Προς το παρόν, όσο πληθαίνουν οι φωνές για επερχόμενη διόρθωση, τόσο εντονότερη είναι η ανοδική αντίδραση στο ΧΑ.

Χρηματιστήριο: Πώς έφθασε στις 1.000 μονάδες μετά από … 97 μήνες

Μετοχές και δείκτες

Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν βέβαια δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον αντισταθμίζει τις πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης αποδόσεων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε  σήμερα με μικρά κέρδη και υποτονική συναλλακτική κίνηση. Η εικόνα βελτιώθηκε σταδιακά και τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, με πυρετώδεις συναλλαγές που κορυφώθηκαν στα call auctions.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό στις 1.105,52 μονάδες (+0,25%) και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 1.123,23μονάδες, με άνοδο 1,86%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,31%, κλείνοντας στις 2.735,97 μονάδες. Κέρδη 1,33%  σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε και ο τραπεζικός δείκτης, πραγματοποιώντας άλμα +5,34%. Alpha +5,9%, Εθνική +5,7%, Eurobank +5,1%, Πειραιώς +4,2%, Attica Bank +4,1%

Κέρδη κατέγραψαν 19 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Autohellas +2,9%, ΕΛΠΕ +2,5%, Τιτάν, Μυτιληναίος και ΟΛΠ +1,5%, Coca-Cola, Aegean και Jumbo +1,1%, ΕΥΔΑΠ +1%, Βιοχάλκο +0,8%.

Στο κόκκινο μόνο οι Σαράντης -1,5% και ΕλβάλΧαλκόρ -0,7%.

Διαβάστε περισσότερα