«Αντίο» στη μιζέρια των τελευταίων πολλών χρόνων με την καθήλωση του γενικού δείκτη σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα για την δυναμική της οικονομίας και των εταιριών, λέει από τις αρχές του χρόνου η χρηματιστηριακή αγορά με τις επικείμενες εκλογές να αποτελούν απλώς το ορόσημο για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων επιδόσεων.

Στον ορίζοντα ήδη διακρίνονται τα σημάδια μιας ανοδικής τροχιάς που υποστηρίζεται από πολλούς και διαφορετικής προέλευσης παράγοντες: Υπό αυτή την οπτική γωνία τα αντικειμενικά στοιχεία επικρατούν στη συνήθη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, αφού και οι δύο βασικοί πόλοι που διεκδικούν την εξουσία έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προέκυψαν την οικονομία της χώρας, μέσω των μνημονίων.

Σαφώς και υπάρχουν επιμέρους διαφορές, οι οποίες επικρατούν στη θεματική του προεκλογικού καυγά, αλλά σχεδόν το σύνολο των αναλυτών διαβάζει «πίσω από τις γραμμές» και διαπιστώνει την πανταχόθεν προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Την εκτίμηση αυτή που η ΑXIANEWS και το Radar έχει διατυπώσει από τα τέλη του περασμένου έτους και επιβεβαιώνεται έκτοτε από τις εξελίξεις, συμμερίζονται πλέον όλοι και περισσότεροι αναλυτές.

Μόλις προχθές η μεγάλη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρθηκε σε διαρκή άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου επισημαίνοντας ότι συντρέχουν προς τούτο πλείονες λόγοι.

Βασικότερος εξ αυτών είναι ότι εν μέσω πολλών ακόμη αβεβαιοτήτων διεθνώς, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γνωρίσει ύφεση φέτος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας άντεξε τις σοβαρές κρίσεις των προηγούμενων ετών και η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην κατηγορία των οφειλετών που διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, η κυρίαρχη άποψη στο Μαξίμου!

Πού συμφωνούν Μητσοτάκης – Τσίπρας

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η Ελλάδα κατέγραψε πέρυσι έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ στις τελευταίες προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε βάθος διετίας.

Σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική της πορεία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακηρύξει “εθνικό στόχο” την επιστροφή της χώρας του στην κατηγορία των αξιόχρεων για επενδύσεις οφειλετών, στην οποία ανήκε η Ελλάδα μέχρι την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους.»

Η προχθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για πρώτη φορά μετά το 2016 μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο στην «ανάγνωση» που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας στα νέα δεδομένα.

Η «συμφιλίωση» των δύο κορυφαίων παραγόντων η σχέση των οποίων έχει περάσει «από τα σαράντα κύματα», αποτελεί ουσιαστικό βήμα ωρίμανσης ( πιθανόν και συμβιβασμού) του Αλέξη Τσίπρα, με την πραγματικότητα.

Το γιατί συμβαίνει αυτό τώρα έχει την ερμηνεία του: Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει πολιτικό ρεαλισμό και είναι κατά βάση πραγματιστής, έστω και αν αυτό πολλές φορές δεν του αναγνωρίζεται.

Όταν κομπορρημονεί ότι το κόμμα του οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίων και συνετέλεσε τα μέγιστα στη διεκδίκηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία είναι θέμα μερικών μηνών, είναι αδύνατον να την υπονομεύσει με άστοχες αποφάσεις και κινήσεις, αν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ήδη οι αναλυτές αναμένουν ότι ένας ή περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη σφραγίδα της “επενδυτικής βαθμίδας” πριν από το τέλος του έτους.

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt «με τη σειρά του, το γεγονός αυτό θα άνοιγε την πόρτα για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών».

Ο αμερικανικός παράγων

Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός πως στο πρόγραμμα της αναμενόμενης για την προσεχή εβδομάδα επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς και δεν πρόκειται για επίσκεψη αβροφροσύνης λόγω των στενών σχέσεων που διατήρησε με τον αμερικανικό παράγοντα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτές είχαν χαρακτήρα win – win, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα δέχθηκε σοβαρά πλήγματα λόγω της σκληρής στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που υπαγόρευε εν πολλοίς την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της χώρας.

Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και οι ΗΠΑ επενδύουν πολλά στην Ελλάδα, ως τον κατ’ εξοχήν πόλο σταθερότητας και σαφούς δυτικού προσανατολισμού στην πολλαπλώς ταραγμένη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Τα δυνατά «χαρτιά»

Αλλά η «συνωμοσία» του πλήθους των παραγόντων για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στην οποία είχαμε αναφερθεί στα προηγούμενα φύλλα μας και οι θετικές ειδήσεις που προκύπτουν από αυτήν -αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξενούμε σε άλλες σελίδες της AXIANEWS και στο radar- ενισχύεται από μια σειρά στοιχεία:

Οι τράπεζες έχουν ήδη γυρίσει σελίδα και ένα από τα τελευταία βήματα που τους απομένει είναι να περιορίζουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 10%, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους πρόκειται να γίνει μέσα στον τρέχουσα διετία.

Οι επιχειρήσεις, που άντεξαν καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης και πέτυχαν να εξέλθουν από αυτήν όχι μόνο αλώβητες αλλά ακόμη ισχυρότερες, κινούνται ήδη προς νέους ορίζοντες.

Συμφωνίες με μεγάλους παγκόσμιους «παίκτες» και funds, διαρκείς επεκτατικές κινήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, νέες πρωτοποριακές δραστηριότητες, καθαροί ισολογισμοί, δημιουργούν την πεποίθηση πως τα καλύτερα μόλις τώρα αρχίζουν.

Από την άλλη πλευρά, και παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ακριβό.

Εντοπίζονται τουλάχιστον πενήντα εισηγμένες εταιρίες που με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες αποτίμησης προς ίδια κεφάλαια (p/bv), με μονοψήφιο Ρ/Ε, και ορισμένες εμφανίζουν δείκτη κάτω του 5.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί πως όλες οι μετοχές έχουν ίδιες προοπτικές και θα παρασυρθούν από την ανοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο δραστηριοποίησης και τις διοικήσεις τους, το επισημάνουμε όμως διότι οι εκπλήξεις δεν πρόκειται να λείψουν στο εγγύς μέλλον.

2 +1 πανίσχυροι επιχειρηματικοί όμιλοι μεθοδεύουν χρηματιστηριακές κινήσεις!

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ρόλος-κλειδί

Εν κατακλείδι: Οι προοπτικές της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι σήμερα ευοίωνες όσο ποτέ.

Προφανώς και στις αγορές οι διορθώσεις αποδεκτές είναι, ενίοτε θεωρούνται και αναγκαίες.

Πρέπει επίσης να αποφευχθούν από τους παράγοντες της αγοράς συμπεριφορές ακροτήτων όπως αυτές που καταγράφονται με τις μετοχές της Attica Bank και της MIG και για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο οι εποπτικές αρχές και δη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαδραματίζουν τον εκ των νόμων εκπορευόμενο ρόλο τους και να μην αναδεικνύονται είτε σε παρατηρητές παιγνίων που δεν ταιριάζουν σε ώριμη αγορά, είτε να παρεμβαίνουν εκ των υστέρων όταν πλέον έχει συντελεστεί το κακό.

Υπάρχουν ακόμη παράγοντες όπως αυτός του πληθωρισμού που πρέπει σοβαρά να λαμβάνονται υπόψη για την βραχυχρόνια συμπεριφορά των δεικτών.

Μόλις την Πέμπτη ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε σήμερα ότι οι επενδυτές κινδυνεύουν να υποτιμήσουν την επιμονή του πληθωρισμού και την απάντηση που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο.

“Απέχουμε ακόμα πολύ από το να ισχυριστούμε ότι έχουμε νικήσει”, ανέφερε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σκάμπελ.

Οι αγορές “υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ γρήγορα στο 2% και θα παραμείνει εκεί, ενώ η οικονομία θα τα πάει μια χαρά. Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος απ’ ό,τι εκτιμούν σήμερα οι αγορές”, επισήμανε.

Διαβάστε περισσότερα