Η απόφαση για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση έχει παρθεί.

Οι παλινωδίες κάποιων στο Μαξίμου και στα υπουργεία αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να κάνει κάποιες τομές στο κυβερνητικό στρατόπεδο με σκοπό να πετύχει καλύτερη λειτουργία και φυσικά να αλλάξει και τις διαθέσεις της κοινωνίας που βλέπει πλέον με μισό μάτι κάποιες συμπεριφορές.

Το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο δεν είναι το εάν αλλά το πότε…

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να φανεί ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και ότι βιάζεται να αλλάξει το κλίμα διότι πάλι θα γίνουν λάθη.

Γι’ αυτό μέχρι τώρα προκρίνεται ο ανασχηματισμός να γίνει αργότερα, ίσως μετά από τις ευρωεκλογές ίσως, όμως και λίγο πριν.

Από την άλλη, μέσα στο Μαξίμου θα πρέπει να επέλθουν οι ισορροπίες καθώς αν δεν υπάρχει «επιτελικό κράτος» τότε δεν κουρδίζεται τίποτα.

Υπό αυτή την έννοια, είδαμε τον Μάκη Βορίδη και τον Στέλιο Κουτνατζή να αναλαμβάνουν κεντρικές θέσεις στο Μαξίμου.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες δεν είδαμε στη θέση αυτή τον Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος διαχρονικά έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά προτιμάει να παράγει ποιοτικό και αθόρυβο έργο.

Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει πολλές προσλαμβάνουσες σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Έχει καταλάβει πόσο πόνεσε τον κόσμο της ΝΔ η εμμονή με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και το μεταναστευτικό.

Έχει συνειδητοποιήσει ότι το νούμερο 1 θέμα της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα ( ακρίβεια, εγκληματικότητα, υγεία, κράτος δικαίου) και αναμένεται να προβεί άμεσα 2-3 διορθωτικές κινήσεις σε υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Παράλληλα, θα στραφεί στην επαφή με το κόσμο όπως έκανε και πριν 2 μέρες με την επίσκεψη στο Μοσχάτο.

Στο μεταξύ πλησιάζει η μεγάλη μέρα για το Συνέδριο της ΝΔ, μία γιορτή την οποία θέλει να κεφαλαιοποιήσει καθώς η ΝΔ παραμένει κόμμα εξουσίας (μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικό σήμερα το 41%) με κυριαρχία επί των άλλων κομμάτων.

Η μεγάλη εικόνα πάντως –και αυτή που ενδιαφέρει αρκετά το Μαξίμου- είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα έδειξε πυγμή, σθένος και αποφασιστικότητα ηγέτη.

Ανάγκασε σε παραιτήσεις αρκετά στελέχη σε όλα τα επίπεδα στο κόμμα, στην ευρωβουλή και στην κυβέρνηση, όπως το γραμματέα Απόδημων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη, την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Ταμήλο και πρόσφατα τους υπουργούς και στενούς του συμβούλους Γιάννη Μπρατάκο και Σταύρο Παπασταύρου.

Παλαιότερα είχε εξωθήσει σε παραίτηση τον κολλητό του φίλο Σπήλιο Λιβανό ενώ και ο ίδιος ανιψιός του βρέθηκε εκτός.

Και μάλιστα, όταν άλλοι προκάτοχοί του δεν άγγιζαν ούτε τους πιο τοξικούς που πραγματικά έφθειραν τις κυβερνήσεις όπως για παράδειγμα ο Τσίπρας που δεν ακούμπησε ποτέ τον Πολάκη και τον Παππά.

Και αυτή η πρακτική δείχνει να λειτουργεί υπέρ του.

«Πράσινο φως» SSM στις Ελληνικές τράπεζες για την διανομή μερίσματος

«Πράσινο φως» SSM στις Ελληνικές τράπεζες για την διανομή μερίσματος – Ποια ζητήματα αγκάθια προβληματίζουν τον επόπτη – Μικρότερες οι αποδόσεις από αυτές που είχαν αιτηθεί οι τράπεζες – Στην Αθήνα κλιμάκιο του SSM

Το «χρώμα του χρήματος» μετά το 2008 θα ξαναδούν φέτος οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, καθώς τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο φορέας τραπεζικής εποπτείας SSM αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ανάψουν το πράσινο φως για την διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023.

Η σταθερή κερδοφορία, η μείωση των κόκκινων δανείων, η θωράκιση του ισολογισμού, οι στρατηγικοί στόχοι που παρουσιάστηκαν πρόσφατα για την επόμενη τριετία, και η συνολική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έκαμψαν και τους τελευταίους προβληματισμούς του επόπτη που πλέον θα ανάψει σύντομα το πράσινο φως στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών για την διανομή μερίσματος.

Ωστόσο στο μικροσκόπιο της ρυθμιστικής αρχής βρίσκονται ακόμη εστίες προβληματισμού όπως η εξέλιξη στο άμεσο μέλλον των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, ο ρόλος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφαλαιακά αποθέματα και η πορεία των κερδών στην περίπτωση που υποχωρήσουν τα επιτόκια κατά την διάρκεια του του έτους.

Ως εκ τούτου οι αποδόσεις για τους μετόχους θα είναι πιθανότατα μικρότερες από αυτές που είχαν αιτηθεί οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που κατέβαλε μέρισμα μεγάλη ελληνική τράπεζα ήταν το 2008, πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Έκτοτε οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας.

Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank, έχουν ήδη συμπεριλάβει στον σχεδιασμό τους τις διανομές μερισμάτων, υπό την προϋπόθεση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρχές, ενώ θα υποβάλουν τα σχετικά αιτήματα έγκρισης διανομής μερίσματος από τις 20 Απριλίου.

Alpha Bank: Έτος ισχυρών επιδόσεων το 2023 – Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας

Οι προθέσεις των τραπεζιτών

«Ήρθε η ώρα για την επιβράβευση των μετόχων της Alpha Bank» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Β. Ψάλτης στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα γίνει συνετή χρήση των επιπλέον κεφαλαίων προκειμένου η τράπεζα είναι παραμένει θωρακισμένη έναντι των διεθνών αβεβαιοτήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανάφερε ότι υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του SSM η Alpha Bank σχεδιάζει διανομή μερίσματος του 20% των κερδών για το 2023, στοχεύοντας να αυξήσει το ποσοστό αυτό τα επόμενα χρόνια, διανέμοντας περισσότερα από 1 δισ. σε μερίσματα την τριετία 2024-2026.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση στοχεύει σε διανομή ποσού 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023 και θα προτείνει τη διανομή 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το guidance της διοίκησης σε ό,τι αφορά το μέρισμα οδηγεί σε απόδοση της τάξης του 8%, αρχής γενομένης από τα κέρδη του 2024. Υπολογίζεται σε 13 λεπτά από τα κέρδη φετινής χρονιάς, 14,5 λεπτά για αυτά του 2025 και 16 λεπτά για το 2026.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας, παρουσιάζοντας στους αναλυτές το Business Plan του Ομίλου για την επόμενη τριετία τόνισε ότι η απόδοση κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 18% το 2024 και στο 15% περίπου τα επόμενα έτη, ενώ το ποσοστό διανομής κερδών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα προσεγγίσει το 50% των κερδών το 2026. Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος φέτος, ο κ. Καραβίας έκανε λόγο για μέρισμα περίπου 9 σεντς και διανομή τουλάχιστον του 25% των κερδών του 2023.

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μίλησε πρόσφατα για πρόταση διανομής μερίσματος σε ποσοστό 30% των κερδών του ’23 και ο ομόλογός του στην Τράπεζα Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αμέσως μετά την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023, κατέθεσε αίτημα στον SSM προκειμένου ο επόπτης να εγκρίνει τη χορήγηση μερίσματος χρήσης 2023, που θα αντιστοιχεί σε 10% των καθαρών κερδών.

Έργο του Χρήστου Μεγάλου το επενδυτικό success story της Πειραιώς

Στην Αθήνα ο SSM

Για το θέμα βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα κλιμάκιο του SSM και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επαφών με τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όπου έθεσε θέματα ποιότητας κεφαλαιακής βάσης, όπως η υψηλή συμμετοχή των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credits – DTCs) στα κεφάλαια, αλλά και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων (Non Performing Assets).

Να σημειώσουμε ότι τα Non Performing Assets περιλαμβάνουν, πέραν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), σκέλος στο οποίο οι επιδόσεις των τραπεζών οδεύουν βάσει της εποπτικής καθοδήγησης (3% NPE ratio στο τέλος της φετινής χρονιάς), και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν εξυπηρετούνται, όπως τα δάνεια με κρατική εγγύηση που δόθηκαν στο παρελθόν (προ κρίσης χρέους) σε Ρομά, παλιννοστούντες, πληγέντες από φυσικές καταστροφές κ.ά.

Οι συμφωνίες Eurobank – Eurolife FFH που κλείστηκαν στην Ινδία

Στο 65% των κεφαλαίων ο αναβαλλόμενος φόρος

Ξεκινώντας με τον αναβαλλόμενο φόρο, σημειώνεται ότι το σύνολο των κεφαλαίων που διαθέτουν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία εξαμήνου ανέρχεται σε 21,3 δισ. ευρώ και από αυτά τα 13,1 δισ. ευρώ αποτελούν αναβαλλόμενη φορολογία (DTC), δηλαδή συμψηφισμό παλαιότερων ζημιών με φορολογικές υποχρεώσεις.

Το ύψος του DTC έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά περίπου 2 δισ. ευρώ (τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 15,1 δισ. ευρώ), αλλά ως ποσοστό των κεφαλαίων έχει αυξηθεί, καθώς οι κεφαλαιακοί δείκτες επιβαρύνθηκαν από την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας III.

Έτσι, το ποσοστό του DTC επί των κεφαλαίων διευρύνθηκε από το 55% στο 65%.

Να σημειωθεί ότι η μείωση του DTC ως ποσοστού των κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα: α) Του ποσού της απόσβεσης που ουσιαστικά μειώνει τον αριθμητή. β) Της αύξησης των κεφαλαίων, δηλαδή του παρονομαστή λόγω των αυξημένων κερδών.

Οι τράπεζες αποσβένουν σταδιακά κάθε χρόνο ένα τμήμα τους, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη απόσβεσή τους εκτείνεται έως το 2040.

Αν και η αναβαλλόμενη φορολογία εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια αντιπροσωπεύει περίπου το 10% κατά μέσο όρο.

Ναι στα μερίσματα των τραπεζών (Εθνική – Eurobank) αλλά από τη χρήση 2023 και όχι από το 2022 γιατί ο SSM φέρει προς το παρόν αντιρρήσεις!

Το μεγάλο αγκάθι των κρατικών εγγυήσεων

Την ίδια στιγμή αποτελεί κοινό μυστικό ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα ο SSM ενημερώνει την Ελληνική Δημοκρατία αλλά και τις τράπεζες για την πρόθεσή του να ξεκινήσει να αφαιρεί αυτόματα από τα εποπτικά κεφάλαια των εγχώριων συστημικών τραπεζών από την 31η Δεκεμβρίου 2024 προβλέψεις που αναλογούν σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία τελούν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και το Δημόσιο δεν έχει αποπληρώσει τις απορρέουσες από την εγγύηση οφειλές του.

Ουσιαστικά, με το μήνυμα ότι «η ζημιά από δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δεν έχει τακτοποιηθεί θα αφαιρείται αυτόματα από τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών» ο επόπτης πιέζει την κυβέρνηση να τακτοποιήσει το θέμα, καθώς οι απλήρωτες εγγυήσεις που έχουν καταπέσει προσέγγιζαν το περασμένο φθινόπωρο το 1 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο, πάντως, επιτάχυνε τον ρυθμό πληρωμών, μετά τον ειδικό έλεγχο και την προειδοποίηση του SSM, ωστόσο υπάρχει ακόμη δρόμος.

Έντονη φημολογία αιωρείται ότι ο Υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης έχει πέσει σε δυσμένεια και πως ο πρώην υπουργός Κ. Τσιάρας έχει αποσπάσει υποσχέσεις άνωθεν για επιστροφή στο πόστο του κατά τον προσεχή ανασχηματισμό!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φώναξε τον Γ. Φλωρίδη και του έβαλε «χοντρό χέρι» για την οξύτητα της ομιλίας του για τα Τέμπη στην Βουλή (για τα …μπάζα), η οποία προκάλεσε την κοινωνία!

Πολύ ενοχλημένος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός από την οξύτητα της ομιλίας του Υπ. Δικαιοσύνης για τα Τέμπη στην Βουλή, όπου μεταξύ άλλων η περίφημη εκφορά του «για τα μπάζα» προκάλεσε την κοινωνία και πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, τα media και το πολιτικό προσωπικό της χώρας!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές με γνώση εκ των έσω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να κάλεσε τον Γ. Φλωρίδη στο Μαξίμου και να του έβαλε «χοντρό χέρι» για το ύφος και την οξύτητα της ομιλίας του, που απέφερε στο τέλος της ημέρας, μέσα από ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, την οργή της βάσης της κοινωνίας και δυσμενείς αναφορές από το σύνολο των ΜΜΕ της χώρας!

Όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενο δημοσίευμα, το κλίμα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τον νυν Υπ. Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου …

Η CVC, η ΔΕΗ και το σύνθετο deal της Nova, που εκτός των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνει media (συνδρομητική tv και 50% τηλεόρασης Alpha) και option επιπλέον απόκτησης μετοχών σε αυτά (Star;)!

Η CVC, η ΔΕΗ και το σύνθετο deal της Nova, που εκτός των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνει media (συνδρομητική tv και 50% τηλεόρασης Alpha) και option επιπλέον απόκτησης μετοχών σε αυτά (Star;)!

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η πώληση της Nova είναι ένα σύνθετο deal δεδομένου ότι συνθέτη είναι και η σύσταση των περιουσιακών της στοιχείων που εμπεριέχουν από την πρώην εταιρία τηλεφωνίας Wind μέχρι την συνδρομητική τηλεόραση της Nova, αλλά και το 50% της τηλεόρασης του Alpha, ενώ πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί λένε πως υπάρχει και option τόσο για την απόκτηση του 100%, όσο και για αγορά του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Star, επίσης της οικογένειας Βαρδινογιάννη!

Υπό το πρίσμα αυτό, το πανίσχυρο αμερικανικό fund CVC, που ήδη δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας σε πλήθος κρίσιμων κλάδων της εθνικής οικονομίας, και παράλληλα θέλει να αποκτήσει πρόσβαση και σε ΜΜΕ, σε μια αγορά που ως γνωστόν παίζει ρόλο και έχει σημασία να κατέχεις εξωθεσμική ισχύ και παρέμβαση, προκριμένου να προστατεύσεις τη δραστηριότητα και τα περιουσιακά σου στοιχεία, θεωρείται και είναι το μεγάλο φαβορί, δεδομένου ότι διαθέτει και την απαιτούμενη ρευστότητα!

Παράλληλα, είτε έτσι, είτε αλλιώς, πρέπει επίσης να θεωρείται βέβαιον ότι θα υπάρξει είτε σε πρώτο, είτε σε δεύτερο βαθμό, εμπλοκή της ΔΕΗ, η οποία επεκτείνεται δραστικά και επιθετικά στις τηλεπικοινωνίες και στην οποία παρεμπιπτόντως είναι εκ των βασικών μετόχων και η CVC, που είχε αποκτήσει το 10% από την ΑΜΚ, ενώ έχει αποκτήσει και επιπρόσθετο ποσοστό μέσα από την αγορά, υπερβαίνοντας την ώρα τούτη το 15%!

Για τους εκ των έσω μυημένους στην υπόθεση αυτή, ΔΕΗ και CVC «πάνε μαζί» στην υπόθεση της Nova, κάτι που η ΔΕΗ επισήμως δεν το επιβεβαιώνει, υπό την έννοια ότι είτε πριν είτε μετά θα υπάρξει επιμέρους συμφωνία και συνεργασία!

Το παιχνίδι με τις θυγατρικές των μεγάλων ομίλων

Μείζον ζήτημα σε 3 εισηγμένες για περίεργο ρόλο από τις Επιτροπές Ελέγχου, όσον αφορά παράθεση ανεπαρκών στοιχείων στην Αναθέτουσα Αρχή ως προς τη λήψη  αποφάσεων που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα!

Μείζον ζήτημα έχει ανακύψει, κατά τις πληροφορίες, σε 3 μεγάλες εισηγμένες εταιρείες κατόπιν ανεπαρκών εξηγήσεων που έχουν παραθέσει οι αρμόδιες Επιτροπές Ελέγχου των εισηγμένων προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που έχουν επιληφθεί!

Όπως αναφέρουν αξιόπιστοι κύκλοι, η εγκυρότητα των οποίων δεν δύναται να αμφισβητηθεί, σε 3 εισηγμένες εκ των 5 στις οποίες υπήρξαν οι σχετικοί έλεγχοι, οι Επιτροπές Ελέγχου φέρεται να μην έχουν ακολουθήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ως όφειλαν βάσει του νόμου, με αποτέλεσμα να έχουν πραγματοποιηθεί πράξεις ή παραλείψεις καθώς και αποφάσεις που επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα σε βάρος του επενδυτικού κοινού!

Ειδικά όσον αφορά την μία εκ των δύο, όπου μια κρίσιμη και καθοριστική απόφαση δεν έχει δικαιολογηθεί επαρκώς και δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα που έχουν παρασχεθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή!

Έγκυροι κύκλοι υποστηρίζουν ότι το ζήτημα εξελίσσεται σε μείζον και στον βαθμό που δεν επιλυθεί επαρκώς και σε βάθος, προκειμένου να αποκατασταθεί η εκκρεμότητα τόσο ως προς την επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα, όσο και ως προς την πλήρη ενημέρωση και αιτιολόγηση στις Αρχές, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην Επ. Κεφαλαιαγοράς δια τα περαιτέρω!

Διαβάστε ακόμη: